Facebook Blackout: Η πρώην υπάλληλος που διέρρευσε τα εσωτερικά έγγραφα μια ημέρα πριν

ΚΟΣΜΟΣ

Facebook Blackout: Η πρώην υπάλληλος που διέρρευσε τα εσωτερικά έγγραφα μια ημέρα πριν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Facebook Blackout: Μια μέρα πριν το black out του facebook πρώην εργαζόμενη του αποκάλυπτε πως εκείνη διέρρευσε έγγραφα

05.10.2021 | 15:47

Μια πρώην υπάλληλος του Facebook που κατηγόρησε την εταιρεία ότι “έθετε τα κέρδη της πάνω από το κοινό καλό”, θα καταθέσει ενώπιον της εμπορικής υποεπιτροπής της Γερουσίας στις ΗΠΑ. Ο λόγος για την 37χρονη, Φράνσις Χάουγκεν, πρώην υπεύθυνη προϊόντων, η οποία μίλησε την Κυριακή στον Σκοτ Πέλει στην εκπομπή “60 Minutes” του CBS και αποκάλυψε πως εκείνη βρίσκεται πίσω από τις διαρροές στον Τύπο που έβαζαν στο στόχαστρο πρακτικές του facebook, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία “έθετε τα κέρδη της πάνω από το κοινό καλό”. Η Χάουγκεν αποκάλυψε πως εκείνη διέρρευσε δεκάδες εσωτερικά έγγραφα στη Wall Street Journal, που αποτέλεσαν και αφορμή για νέα μεγάλη έρευνα των αμερικανικών Αρχών.

Όπως αναφέρει ο Guardian, στις αποκαλύψεις της όλο αυτό το διάστημα μέσω Wall Street Journal περιγράφει πως οι κανόνες της εταιρείας ευνοούν τις ελίτ, πως οι αλγόριθμοί του ενισχύουν τον διχασμό και πως τα καρτέλ ναρκωτικών χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του απροκάλυπτα. Ακόμη, αποκάλυψε έγγραφα που έδειχναν πως celebrities, πολιτικοί και υψηλά πρόσωπα είχαν τελείως διαφορετική αντιμετώπιση.

Η εισβολή στο Καπιτώλιο

“Όσο το facebook λειτουργεί στο σκοτάδι και δεν λογοδοτεί σε κανέναν θα συνεχίσει να κάνει επιλογές ενάντια στο κοινό καλό” σημειώνει η ίδια. Η 37χρονη αναφέρθηκε επίσης και στα γεγονότα του Καπιτωλίου, κατηγορώντας το Facebook πως τροφοδότησε τη βία. Μόλις τέλειωσαν οι εκλογές, έκλεισαν τα συστήματα ασφαλείας ή τα γύρισαν στις ρυθμίσεις που είχαν πριν, για να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη σε βάρος της ασφάλειας και αυτό ήταν μία προδοσία προς τη δημοκρατία.

Τέλος ισχυρίστηκε πως η ρίζα του προβλήματος στο Facebook, είναι μία αλλαγή που έκανε το 2018 στους αλγόριθμούς του, στο πρόγραμμα δηλαδή που αποφασίζει τι θα δείτε στο news feed σας. Αν σκρολάρετε για πέντε λεπτά στο news feed θα δείτε περίπου 100 posts, από τα χιλιάδες που έχει να σας δείξει το Facebook. Ο αλγόριθμος λοιπόν επιλέγει περιεχόμενο που είναι πιο πιθανό να αλληλοεπιδράσετε με αυτό.

Οι αποκαλύψεις αυτές έδωσαν νέα τροφή στους πολλούς επικριτές του Facebook, τις τέσσερις πλατφόρμες του οποίου χρησιμοποιούν κάθε μήνα περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Οι αποκαλύψεις αυτές δείχνουν ότι η εταιρεία “δεν μπορεί να αυτορυθμιστεί”, σχολίασε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι . Δείχνουν ότι είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες “για την ισχύ που έχουν συγκεντρώσει οι γίγαντες του διαδικτύου”, πρόσθεσε η ίδια.

Ετικέτες
Exit mobile version