Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Foreign Policy: Πολύ άρρωστος ο Ερντογάν – Ζήτημα ηγεσίας στην Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Foreign Policy: Πολύ άρρωστος ο Ερντογάν – Ζήτημα ηγεσίας στην Τουρκία

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν την κατάσταση της υγείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην είναι καλή.

Φουντώνουν οι φήμες για επιδείνωση της υγείας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που άλλωστε καταμαρτυρούν και διάφορα βίντεο που έχουν κατά καιρούς διαρρεύσει φέρνοντας σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον σουλτάνο, που πασχίζει να διατηρήσει το προφίλ του πανίσχυρου ηγέτη. Σύμφωνα με το Foreign Policy, υπάρχουν φήμες για την υγεία του Τούρκου προέδρου -συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών που τον θέλουν να αντιμετωπίζει κρίσεις αναπνευστικών προβλημάτων, ενώ φέρεται να έχει κάνει εμφύτευση εσωτερικού απινιδωτή. Σύμφωνα με αυτούς τους ισχυρισμούς, ο Τούρκος πρόεδρος αύξησε τον αριθμό των γιατρών γύρω του, μείωσε τις συναντήσεις με τον Τύπο και χρειάστηκε τη βοήθεια παυσίπονων πριν από δημόσιες εκδηλώσεις.

Φυσικά, αυτές οι φήμες διαδίδονται συχνότερα από ανθρώπους εκτός Τουρκίας και σίγουρα όχι από τον στενό κύκλο του προέδρου, οπότε οι ισχυρισμοί για ενδεχόμενη επιδείνωση της υγείας του μπορεί να είναι απλώς αβάσιμοι.

Οι πιθανότεροι διάδοχοι

Τι γίνεται όμως αν ο Ερντογάν είναι αρκετά άρρωστος; Τι θα συμβεί εάν είτε από ασθένεια είτε από θάνατο δεν μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα για επανεκλογή το 2023; Σύμφωνα με το άρθρο 106 του τουρκικού Συντάγματος, ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι θα αναλάβει τις ευθύνες και τις εξουσίες που έχει τώρα ο Ερντογάν μέχρι να γίνουν εκλογές (σε 45 ημέρες) και να ορκιστεί ένας νέος πρόεδρος. Αυτό είναι αρκετά απλό και τυπικό. Οι τούρκοι αναλυτές έχουν υποθέσει εδώ και καιρό ότι σε μια μετά-Ερντογάν Τουρκία, το ΑΚΡ θα χωριστεί με τέτοιο τρόπο που θα ανοίξει ο δρόμος για μια εκλογή που θα μπορούσε να κερδίσει οποιοσδήποτε από τους μεγαλύτερους αντιπολιτευόμενους πολιτικούς της Τουρκίας.

Ο Ιμάμογλου;

Φαβορί θα μπορούσε να είναι ο Έκρεμ Ιμάμογλου, ο οποίος κέρδισε έναν πρώην πρωθυπουργό του ΑΚΡ (δύο φορές) για να γίνει δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Ο ομόλογός του στην Άγκυρα, Μανσούρ Γιαβάς, θεωρείται επίσης πολύ καλός πολιτικός. Και μετά υπάρχει η Μεράλ Ακσενέρ, ηγέτης του IYI Parti, με φήμη ότι είναι σκληρή σαν την Μάργκαρετ Θάτσερ.

Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αξίζει να εξεταστεί το ενδεχόμενο κάποιος άλλος να κυβερνήσει την Τουρκία μετά τον Ερντογάν, ίσως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ των ισχυρότερων προσωπικοτήτων στην Τουρκία, εκτός από τον Ερντογάν, είναι ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου. Από τους τρεις, ο Ακάρ φαίνεται ότι είναι σε πλεονεκτικότερη θέση για να αναλάβει την ηγεσία.

Φυσικά, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση της υγείας του Ερντογάν ή ποιος μπορεί να τον διαδεχθεί, αλλά οι αναλυτές και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποθέτουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα φτάσει στις εκλογές του 2023. Εάν δεν το κάνει, η τουρκική πολιτική μπορεί να επιστρέψει σε κάτι που μοιάζει με το status quo ante, ή οι ρωγμές στο AKP μπορεί να παρουσιάσουν ευκαιρίες για την αντιπολίτευση, ή η χώρα να γίνει πιο ασταθής.

Δραματική η κατάστασή του, λέει Τούρκος αναλυτής

Για τις εν λόγω φήμες, μίλησε στο Open ο τούρκος αναλυτής, Cevheri Güven. «Δυσκολεύεται να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, υπάρχει μία πολύ μεγάλη οθόνη πίσω από τους δημοσιογράφους και πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις που του θέτουν, οι οποίες είναι προετοιμασμένες εκ των προτέρων, διαβάζοντας τα κείμενα σε αυτή την οθόνη… Πραγματικά έχει πολύ σοβαρά προβλήματα με την υγεία του» είχε πει χαρακτηριστικά.

Φυσικά, όπως είναι λογικό, οι συνεργάτες του Ερντογάν σπεύδουν, κάθε φορά που φουντώνουν τέτοιες φήμες, να τις διαψεύσουν. «Είναι πάρα πολύ κουρασμένος, λόγω των πάρα πολλών εμφανίσεών του» απαντούν οι συνεργάτες του, μέσω των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων.

Ερντογάν υγεία: Οι φήμες για καρκίνο

Δύο χρόνια πριν ερευνητικός δημοσιογραφικός ιστότοπος υποστήριζε ότι ο Τούρκος πρόεδρος υποβλήθηκε σε εγχείρηση για αφαίρεση καρκινικού όγκου ενώ πάσχει και από επιληψία. Σύμφωνα με Nordic Monitor αυτή η άσχημη κατάσταση στην υγεία του Ερντογάν ίσως εξηγεί και την κάποιες φορές ασταθή συμπεριφορά του, τα ξεσπάσματα οργής του και τις αντικρουόμενες θέσεις του οι οποίες μπερδεύουν πολλούς εξωτερικούς παρατηρητές. Επικαλούμενο έγγραφα που, όπως υποστηρίζει, επιβεβαιώνουν την αλήθεια τω ισχυρισμών του, ο ερευνητικός ιστότοπος αναφέρει ότι στις 26 Νοεμβρίου 2011 – σε ηλικία 57 ετών – ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποβλήθηκε σε πολύωρο χειρουργείο στην Κωνσταντινούπολη. Το 2012 ακολούθησε και δεύτερη εγχείρηση.

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε τότε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μαρμαρά από μια ομάδα εννέα χειρουργών με επικεφαλής τον Μπούργκα και τον βοηθό του, τον δρα Μπαλίκ. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει, ο καρκίνος αποκαλύφθηκε σε εξέταση, όταν ο Τούρκος πρόεδρος είχε διαμαρτυρηθεί για προβλήματα στην πέψη. Μετά από εξετάσεις, ενημερώθηκε ότι πάσχει από καρκίνο στο 3ο στάδιο. Ο Τούρκος πρόεδρος σε συνάντηση με τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς την εποχή που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υποβαλλόταν σε εγχείρηση για καρκινικό όγκο.

Ερντογάν υγεία: 20 χρόνια ζωής για όσους έχουν υποβληθεί σε αυτή την επέμβαση

Χειρουργός που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις πριν από τη χειρουργική επέμβαση του Τούρκου προέδρου, αποκάλυψε (χωρίς να αποκαλύπτει το όνομά του) στο Nordic Monitor ότι ο Ερντογάν υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία, αλλά όχι σε ακτινοβολίες, γεγονός που επέτρεψε στον πρόεδρο να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο λειτουργικός. «Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση για αυτόν τον τύπο καρκίνου μπορούν να ζήσουν υγιείς έως και 20 χρόνια», δηλώνει στην ιστοσελίδα ο χειρουργός.

Παρά τα προβλήματα της υγείας του, ο πρόεδρος Ερντογάν μοιάζει αρκετά λειτουργικός και μοιάζει αρκετά υγιής κατά τις δημόσιες εμφανίσεις του, οι οποίες είναι μάλιστα συχνές, ακόμη και σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιστάσεις που έχει εμφανιστεί να χάνει την ισορροπία του ενώ περπατάει ή να αποκοιμιέται στη διάρκεια συνεντεύξεων τύπου.

Ερντογάν: Και επιληψία

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο Ερντογάν πάσχει και από επιληψία. Στις 17 Οκτωβρίου του 2006 βρισκόταν καθ’ οδόν προς την Εθνοσυνέλευση όταν έπαθε κρίση. Αμέσως μεταφέρθηκε στο κοντινότερο νοσοκομείο, το Güven. Το γραφείο του έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία έλεγε ότι έπεσε η αρτηριακή του πίεση, εξαιτίας της νηστείας για το Ραμαζάνι. Στο νοσοκομείο υπεβλήθη σε αξονική τομογραφία εγκεφάλου. Ο ίδιος έδωσε εντολή να απομακρυνθούν όλοι οι νοσοκόμοι και το διοικητικό προσωπικό, ενώ δεν υπήρξε ποτέ επίσημο εξιτήριο. Ο δημοσιογράφος Σερντάρ Οζόι ήταν εκείνος που τράβηξε τις φωτογραφίες του Ερντογάν, όταν μεταφερόταν στο νοσοκομείο. Συνελήφθη από τους σωματοφύλακες του προέδρου.

Όπως αναφέρει το Nordic Monitor η νευρολόγος δρ. Fethiye Sümer Güllap ήταν η πρώτη που εξέτασε τον Ερντογάν, αποκαλύπτοντας ότι ο πρόεδρος υπέφερε από κρίση επιληψίας. Αργότερα, η γιατρός ανέφερε ότι τα σχετικά έγγραφα εξαφανίστηκαν από το νοσοκομείο. Η γιατρός έχασε τη ζωή της σε ηλικία 42 ετών, κάτω από ύποπτες συνθήκες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις