Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / 11χρονος Μάριος – αποζημίωση: Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η επανεξέταση της υπόθεσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

11χρονος Μάριος – αποζημίωση: Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η επανεξέταση της υπόθεσης

11χρονος Μάριος - αποζημίωση: Ο μαθητής έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα στην αυλή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών στις 8/6/2017

Συζητήθηκε χθες στο διοικητικό Εφετείο της Αθήνας η έφεση που άσκησε το Δημόσιο για το ζήτημα της καταβολής αποζημίωσης σχεδόν 490.000 ευρώ στην οικογένεια 11χρονου Μάριου, που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα το 2017 στο Μενίδι. Την αποζημίωση έχει επιδικάσει το Διοικητικό Πρωτοδικείο ενώ η απόφαση του Εφετείου αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου τέσσερις μήνες. Στην συζήτηση παραβρέθηκαν οι γονείς του μικρού Μάριου, ο οποίος κατά τη διάρκεια σχολικής εκδήλωσης στον προαύλιο χώρο του σχολείου του στο Μενίδι, τον Ιούνιο του 2017, δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι και λίγες ώρες μετά υπέκυψε. Η οικογένειά του είχε υποβάλει αίτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ζητώντας να παραιτηθεί το ελληνικό Δημόσιο από την έφεση αλλά και οι συγγενείς του 11χρονου να παραιτηθούν από τους τόκους και το 10% του επιδικασθέντος κεφαλαίου.

«Το ελληνικό Δημόσιο επέλεξε δυστυχώς για μία ακόμη φορά να μη σταθεί δίπλα στους πολίτες του, αλλά απέναντι τους» δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεόδωρος Μαντάς. Πρόσθεσε δε ότι «Έχουμε την πεποίθηση ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα πράξει αυτό που παρέλειψε να κάνει το ελληνικό Δημόσιο και θα επικυρώσει με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου τις σκέψεις και τις παραδοχές του Διοικητικού Πρωτοδικείου και θα δικαιώσει την οικογένειά του μικρού Μάριου»

Από την πλευρά του το Δημόσιο ζήτησε να απορριφθεί στο σύνολό της η αίτηση της οικογένειας, επισημαίνοντας ότι δεν φέρει ευθύνη για τον θάνατο του 11χρονου. Το διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε ότι η Πολιτεία φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς όχι μόνο δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα αστυνομικά μέτρα στην περιοχή, αλλά αντιθέτως τα μέτρα είχαν εξασθενήσει, παρά το γεγονός ότι στο Μενίδι είχε αυξημένη εγκληματικότητα και παράνομη οπλοκατοχή.

Σταϊκούρας για την παραπομπή της υπόθεσης αποζημίωσης

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με την παραπομπή της υπόθεσης της αποζημίωσης για το θάνατο μαθητή από αδέσποτη σφαίρα στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για επανεξέταση Σχετικά με τη συζητηθείσα, κατ΄ έφεση, στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών υπόθεση της αγωγής των οικείων του άτυχου μαθητή Μάριου –Δημητρίου Σουλούκου, ο οποίος στις 8-6-2017 απώλεσε τη ζωή του στον αύλειο χώρο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρει τα ακόλουθα: «Το ενδιαφέρον του Υπουργού Οικονομικών να περαιωθεί η υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα και την κοινωνική της διάσταση, εκδηλώθηκε από τη στιγμή που ενημερώθηκε για την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης, η οποία επιδίκασε στους οικείους του άτυχου μαθητή συγκεκριμένα χρηματικά ποσά ως χρηματική ικανοποίηση, λόγω ψυχικής οδύνης.

Το αρμόδιο Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, επιληφθέν, κατά τις σχετικές διατάξεις, του ζητήματος της αίτησης εξώδικης συμβιβαστικής επίλυσης της εκκρεμούς δικαστικής διαφοράς και παραίτησης ή μη από την ασκηθείσα στις 22-06-2020 έφεση του Ελληνικού Δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, ότι δεν συντρέχει λόγος παραίτησης από αυτή, για λόγους που αφορούν στην ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων νόμου που διέπουν την υπόθεση. Η γνώμη αυτή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεσμεύει τον Υπουργό κατά τρόπο που δεν καταλείπει σε αυτόν την δυνατότητα να αποφασίσει διαφορετικά.

Σε μια ύστατη προσπάθεια οριστικής περαίωσης της υπόθεσης και αποφυγής περαιτέρω δικαστικών διενέξεων με την οικογένεια, ο Υπουργός Οικονομικών παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προκειμένου αυτή να επανεξετασθεί. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών επιδεικνύει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία, σεβόμενη το κράτος δικαίου».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις