Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Μακρόν Παρίσι: Ανακοινώνεται η συμφωνία για τις φρεγάτες – Ποιες οι δυνατότητές τους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Μακρόν Παρίσι: Ανακοινώνεται η συμφωνία για τις φρεγάτες – Ποιες οι δυνατότητές τους

Μητσοτάκης - Μακρόν Παρίσι: Στις 10 το πρωί από το Μέγαρο των Ηλυσίων δηλώσεις των δύο ηγετών

Η εποχή «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία» επιστρέφει δυναμικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν, ανακοινώνουν στις 9 το πρωί (10 ώρα Ελλάδος) τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. Μια συνεργασία ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αγορά από την Ελλάδα τριών γαλλικών φρεγατών Belh@rra και ακόμη τριών κορβετών Gowind. Η συμφωνία, συζητήθηκε χθες στο δείπνο του Γάλλου προέδρου και του Ελληνα πρωθυπουργού στο προεδρικό μέγαρο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είπε χαρακτηριστικά σε συνομιλητές του μετά τα εγκαίνια στο Λούβρο με τον Εμανουέλ Μακρόν και λίγο πριν το δείπνο στο Ελιζέ: «Τώρα πάμε να μιλήσουμε για τα μεγάλα και τα σοβαρά».

Δεν είναι τυχαίο ότι στον χαιρετισμό του, στην έκθεση του Λούβρου έκανε λόγο για άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις ελληνογαλλικές σχέσεις, ενώ ο Εμ. Μακρόν επεσήμανε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας, είναι μια «ιστορία αγάπης». Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επικείμενη συμφωνία, είπε ανοικτά: «Κατευθυνόμαστε σε μία ουσιαστική εμβάθυνσης συμμαχίας με τη Γαλλία. Κάντε λίγο υπομονή. Αυτό που μπορώ να πω, είναι πως είναι επιτακτική η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ. Τα υπόλοιπα θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε αύριο».

Επιτακτική η ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, η οποία θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. «Πιστεύω ότι και η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δύο χώρες οι οποίες θα βρεθούν τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας, η οποία να τονίσω δεν είναι μία προσπάθεια η οποία καθ’ οιονδήποτε τρόπο υπονομεύει τις ευρωατλαντικές σχέσεις, ούτε το ΝΑΤΟ. Οσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά η Ευρώπη τόσο περισσότερα θα έχει να συνεισφέρει τελικά στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας με νόημα ότι είναι ανάγκη «να φυλάσσονται τα ευρωπαϊκά σύνορα ως ταυτόχρονα εθνικά και ευρωπαϊκά». Επίσης χαρακτήρισε ώριμη την πρόταση Μακρόν για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού.

Εχει επίσης τη σημασία του το γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη διαλειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων, φέρνοντας ως παράδειγμα την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία. Στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα προς την Αγκυρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η Τουρκία γνωρίζει τα όρια μας που είναι και όρια της Ευρώπης» και διευκρίνισε: «Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα. Δεν έχω διάθεση να μπω σε κούρσα εξοπλισμών».

Ελληνοτουρκικά

Ως προς τις ελληνοτουρκικές διαφορές, επανέλαβε ότι «οι μεγάλες μας διαφορές, με κυριότερη την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μπορούν να λυθούν μόνο με πρόσβαση στο ένα εργαλείο που διαθέτουμε, που είναι το Διεθνές Δίκαιο. Αποδείξαμε και στην περίπτωση της Ιταλίας και της Αιγύπτου πως μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους συμφωνίες. Συμφωνίες, που ναι, θα το πω ανοικτά, απαιτούν αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου να πετύχουμε λύσεις που θα είναι προς το όφελος όλων».

Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Σήμερα, μεταβαίνουν στο Παρίσι οι υπουργοί Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, οι οποίοι θα έχουν συζητήσεις και συναντήσεις με τους Γάλλους ομολόγους τους, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες του deal του αιώνα. Καθοριστικό σημείο που «ξεκλείδωσε» τη συμφωνία είναι ότι οι Γάλλοι κατέθεσαν βελτιωμένη προσφορά τόσο ως προς το κόστος όσο και ως προς τους χρόνους παράδοσης. Επίσης, μένει να δούμε εάν οι τρεις κορβέτες θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία.

Σύμφωνα με πηγές από την ελληνική κυβέρνηση, η απόκτηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις των τριών φρεγατών, οι οποίες θεωρούνται το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό όπλο για το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναβαθμίζει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Για «τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές» στην περιοχή κάνει λόγο κορυφαία πηγή των Ενόπλων Δυνάμεων και τονίζει ότι «με αυτήν την προσθήκη οι συσχετισμοί στο πεδίο Ελλάδας και Τουρκίας αλλάζουν καθοριστικά υπέρ μας». Η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Παρισιού φέρεται να έχει και το «πράσινο φως» από την Ουάσιγκτον, προκειμένου να κατασταλεί η οργή Μακρόν από τη συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση του κολοσσιαίου συμβολαίου προμήθειας πυρηνοκίνητων γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία.

Σημειώνεται ότι μετά τις ανακοινώσεις με Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, θα μεταβεί στις πληγείσες, από τον σεισμό, περιοχές της Κρήτης.

Belharra: Οι δυνατότητες των φρεγατών που θ’ αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό

Σε ένα ναυπηγείο με ιστορία 400 ετών στη Βρετάνη, η Γαλλία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 τη ναυπήγηση της νέας φρεγάτας FDI (Defence and Intervension Frigate) με τη φιλοδοξία  φιλοδοξεί να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του γαλλικού ναυτικού για τις επόμενες δεκαετίες. Η τελετή «πρώτης κοπής» χάλυβα, η συμβολική εκδήλωση για την έναρξη της ναυπήγησης της νέας γαλλικής φρεγάτας που στην Ελλάδα έγινε γνωστή ως Belh@rra όμως οι Γάλλοι ονομάζουν FDI έγινε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στην πόλη Λοριάν, παρουσία της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί.

Στην τελετή τότε, είχε παραστεί και ο τότε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης τον οποίο οι Γάλλοι αντιμετώπισαν σχεδόν σαν τιμώμενο πρόσωπο, αποκαλύπτοντας την βαθιά επιθυμία τους να πέσουν σύντομα οι τελικές υπογραφές για να αγοράσει η Ελλάδα δύο γαλλικές φρεγάτες κλάσης FDI. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από κοινού με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ανακοινώνουν αύριο συμφωνία για την απόκτηση από τη χώρα μας 3 φρεγατών με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση άλλης μίας.

Oι κύριες επιχειρησιακές δυνατότητες της φρεγάτας είναι:

η συνοδεία και προστασία μονάδων υψηλής αξίας ενάντια σε κάθε συμβατική απειλή πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,

η διαλειτουργικότητα εντός μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης και η συνεισφορά σε όλους τους τομείς πολέμου,

η ανάπτυξη σε περιοχές κρίσης ως κέντρο διοίκησης, αλλά και ως πλατφόρμα εφόρμησης των ειδικών δυνάμεων,

η συμβατική αποτροπή σε παράκτιες περιοχές και την ανοιχτή θάλασσας

Κύρια Χαρακτηριστικά:

Μήκος: 121 μ

Πλάτος: 18 μ

Μέγιστο εκτόπισμα: 4,400 τόνοι

Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους

Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο

Αυτονομία: 45 ημέρες

Πλήρωμα: 125 άτομα

Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων

Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV

Είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της Ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας συστήματα κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας όπως η Thales, η MBDA, η Naval Group κ.ά..

Τα συστήματα τελευταίας γενιάς της φρεγάτας Belharra, της παρέχουν αυξημένη ικανότητα εντοπισμού, μικρότερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο άλμα στο επίπεδο ικανοτήτων έρχεται από την πρόσκτηση της ικανότητας προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στο κορυφαίο πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), ο οποίος έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις