Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αντιεμβολιαστές Facebook: “Τιμοκατάλογος” μέσω διαδικτύου και fake news
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιεμβολιαστές Facebook: “Τιμοκατάλογος” μέσω διαδικτύου και fake news

Αντιεμβολιαστές Facebook: «Σφίγγει ο κλοιός» των ερευνών

Απατεώνες έχουν εισβάλει σε διαδικτυακές ομάδες αρνητών και αντιεμβολιαστών, πουλώντας “όπλα” εναντίον του κράτους, δημόσιων υπαλλήλων και υγειονομικών προτείνοντας και προτρέποντας σε μηνύσεις, διώξεις, ποινές φυλάκισης και χρηματικές ποινές. Αυτή η φάμπρικα έχει πάρει διαστάσεις, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο να θέλει να βάλει φρένο στο φαινόμενο, δίνοντας εντολή στον Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλη Παπακώστα, να διερευνήσει αμέσως την προέλευση και την ταυτότητα των διαχειριστών ιστοσελίδων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προτρέπουν τους πολίτες σε αυτές τις πράξεις.

Ήδη τις πρώτες 5 ώρες διαδικτυακής έρευνας έχουν εντοπιστεί 9 ιστοσελίδες και προφίλ ανυπακοής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως 2 φόρουμ έχουν κεντρίσει περισσότερο το αστυνομικό ενδιαφέρον, καθώς είναι αυτά που ουσιαστικά πωλούν έναντι αμοιβής αυτά τα νομικά όπλα. Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για μία “βιομηχανία” απάτης με μηνύσεις και αναζητούν ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος των διαχειριστών και αυτών που την έχουν στήσει. Έχουν εντοπίσει στοιχεία σε αυτά τα ιστολόγια που εμφανίζουν κάτι που μοιάζει με “Τιμοκατάλογο” ψευδών νομικών συμβουλών.

Τα αδικήματα που διαπράττουν είναι δυσφήμιση-διέγερση σε ανυπακοή, που μπορεί να είναι πλημμελήματα, αλλά εντασσόμενα στο νόμο για την διασπορά του κορονοϊού, οι Εισαγγελικοί λειτουργοί καλούνται να αξιολογήσουν ποινικά της υποθέσεις ασκώντας ακόμη και διώξεις σε βαθμό κακουργήματος. Να δουν δηλαδή τι γράφουν, πώς υποκινούν, πόσο επικίνδυνοι είναι για την δημόσια υγεία και οι συνέπειες των πράξεών τους. Την Δευτέρα, τα στοιχεία που θα συλλέξουν τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα διαβιβαστούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς για την αξιολόγησή τους.

Θεοδωρικάκος: Θα πάνε στη δικαιοσύνη

Για την απόφαση του να παρέμβει ώστε να βάλει τέλος στα fake news που διαδίδουν μέσω του διαδικτύου επιτήδειοι μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Σε δήλωση του στην εκπομπή “Καλημερα”, ο υπουργός τόνισε ότι “δε θα επιστρέψουμε σε ομάδες που καθοδηγούνται από την ανευθυνότητα, την οπισθοδρομική στάση, τον παραλογισμό ή κάθε είδους ιδιοτέλεια να δημιουργήσουν αναστάτωση στην κοινωνία” και υπογράμμισε ότι όλες οι σχετικές υποθέσεις πρέπει να πάνε αμέσως στη δικαιοσύνη”.

Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι οι πολίτες συνδράμουν το έργο των αρχών για τον εντοπισμό τέτοιων περιπτώσεων.

Αναλυτικά η δήλωση:

“Έδωσα εντολή στον επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος να συγκεντρώσει από το διαδίκτυο και τα social media όλα τα στοιχεία που αφορούν σε δράσεις παρακίνησης των πολιτών, εναντία στη δημοσία υγεία, τη δημοσία ασφάλεια και το κράτος. Η χώρα έχει ανάγκη να προχωρήσει μπροστά, με ασφάλεια, με ενότητα και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε διάφορες ομάδες που καθοδηγούνται από την ανευθυνότητα, την οπισθοδρομική στάση και τον παραλογισμό ή και κάθε είδους ιδιοτέλεια, να δημιουργήσουν αναστάτωση στην κοινωνία. Όλες οι σχετικές υποθέσεις πρέπει να πάνε αμέσως στη δικαιοσύνη. Και η ενημέρωση που έχω είναι ότι μετά την ανακοίνωση μας υπάρχουν πολλοί πολίτες που συμβάλλουν στην ανάδειξη τέτοιων περιπτώσεων”.

Παπακώστας σε ΣΚΑΪ: Πώς εντοπίζουμε τους υποκινητές- Βαριά πρόστιμα σε όσους παίρνουν λεφτά από πολίτες

Για τις έρευνες που πραγματοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανθρώπων που υποκινούν τους πολίτες σε μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα» ο διευθυντής της υπηρεσίας, Βασίλης Παπακώστας. Μάλιστα, σημείωσε ότι πέρα από το ποινικό κομμάτι, γίνεται και φορολογικός έλεγχος και μπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα.  «Από χθες με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου ξεκινήσαμε μια έρευνα να εντοπίσουμε κάποιους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ιστολόγια και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβαίνουν σε αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετές ελληνικές, οι οποίες ερευνώνται.

Εξηγώντας τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά τον εντοπισμό των συγκεκριμένων λογαριασμών, ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι το «take down» (κατέβασμα) των ιστοσελίδων δεν μπορεί να γίνει από την ελληνική αστυνομία και γίνεται μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα. «Αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει τη νόμιμη οδό της δικαιοσύνης.  Είπε δε ότι στο μικροσκόπιο των αρχών μπορεί να βρεθούν τόσο προσωπικά προφίλ όσο και σελίδες υποκινητών, καθώς «δεν έχει σημασία αν το αδίκημα και η διέγερση γίνεται από ένα πρόσωπο ή είναι συλλογικό».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν καταγγελίες και από πολίτες, οι οποίοι εντοπίζουν τέτοιες αναρτήσεις, τις προωθούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά αποτελούν μέρος της έρευνας μας.  Ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλεται είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις