Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Χάντερ Μπάιντεν – Λιβύη: Ζητούσε μίζες 2 εκατ. δολαρίων
ΚΟΣΜΟΣ

Χάντερ Μπάιντεν – Λιβύη: Ζητούσε μίζες 2 εκατ. δολαρίων

Χάντερ Μπάιντεν - Λιβύη: Θα βοηθούσε στην ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων έναντι 2 εκατ. δολαρίων.

Ότι ζητούσε 2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, προκειμένου να βοηθήσει στην ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων της Λιβύης, φαίνεται ο γιος του Αμερικανού πρόεδρου Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, ο οποίος προκαλεί στον πατέρα τους σε νέους μπελάδες. Μάλιστα, οι επιχειρηματικές επαφές του Χάντερ Μπάιντεν φρόντιζαν να τονίζουν την πρόσβασή του στον πατέρα του, τη σχέση του με τον θετό γιο του τότε υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, καθώς και τους δεσμούς «υψηλού επιπέδου» στην Κίνα, για την απελευθέρωση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Λιβύης. Τα δύο emails που δημοσιεύτηκαν χθες από το Business Insider, χρονολογούνται από το 2015, όταν ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και αναφέρονταν στη βοήθεια του Χάντερ για μια συμφωνία σχετικά με δισεκατομμύρια λιβυκών περιουσιακών στοιχείων που είχαν παγώσει από την κυβέρνηση Ομπάμα. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν σχετίζονται με το διαβόητο φορητό υπολογιστή του Χάντερ.

Τα «θετικά» της συνεργασίας με τον Χάντερ Μπάιντεν

Στο πρώτο email, με ημερομηνία 28 Ιανουαρίου 2015, ο δωρητής των Δημοκρατικών Σαν Τζαουχάρι αναφέρθηκε επανειλημμένα στον Χάντερ ως «ο γιος #2» – μια προφανής αναφορά στον ρόλο του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν εκείνη την εποχή -και σημείωσε ότι ο Χάντερ είχε ζητήσει δύο εκατομμύρια δολάρια. Η επιχειρηματική επαφή απαριθμούσε μια σειρά από θετικά στη συνεργασία με τον Χάντερ, συμπεριλαμβανομένης της επιχειρηματικής σχέσης του με τον θετό γιο του Τζον Κέρι, Κρις Χάινζ αλλά και την πρόσβαση υψηλού επιπέδου στην Κίνα. «Γνώρισα τον #2 γιο σε τηλεφωνική επικοινωνία. Θέλει 2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως συν τα τέλη επιτυχίας. Θέλει να προσλάβει τους δικούς του ανθρώπους – μπορεί να είναι ένας στενός κύκλος ατόμων για να διαφυλαχτεί η εμπιστευτικότητα. Ο πατέρας του αποφασίζει εάν θα κατέβει για πρόεδρος ή όχι» ανέφερε το email.

«Στα θετικά του συγκαταλέγεται ότι είναι πρόεδρος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ, έχει πρόσβαση στη Λιβύη, πρόσβαση στο Κρατικό Δημόσιο Ταμείο, επιχειρηματικό έταιρο τον γιο του J. K. (Τζον Κέρι) και δεδομένου ότι ταξιδεύει με τον πατέρα του γνωρίζει κόσμο στην Ευρώπη και την Ασία όπου ο M.Q. (Μουαμάρ Καντάφι) και LIA (Libya Investment Authority) έχουν παγώσει χρήματα. Είπε ότι έχει πρόσβαση στο υψηλότερο επίπεδο στη ΛΔΚ (Κίνα), και μπορεί να βοηθήσει κι εκεί».

Τα «αρνητικά» – Αλκοολικός, τοξικομανής, τρέχει πίσω από πόρνες

Αυτό το email, το οποίο στάλθηκε στον άλλο δωρητή των Δημοκρατικών Σεϊχη Μοχάμεντ αλ-Ραχμπάνι, επισήμανε επίσης τα «αρνητικά» της ενδεχόμενης βοήθειας του Χάντερ. «Είναι αλκοολικός, τοξικομανής, διώχθηκε από τον αμερικανικό στρατό για κοκαΐνη, τρέχει πίσω από πόρνες, έχει συνεχώς προβλήματα ρευστότητας και πολλούς ακόμη πονοκεφάλους» αναφέρει το email. Στην πραγματικότητα πάντως, ο Χάντερ Μπάιντεν διώχθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό το 2014 και όχι από τον στρατό όπως αναφέρει το email. O Χάντερ και ο Χάιντς ίδρυσαν την Rosemont Seneca Partners, μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 2009. Οι επιχειρηματικές τους σχέσεις επιδεινώθηκαν όταν ο Χάντερ επέλεξε το 2014 να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο μιας εταιρείας φυσικού αερίου που ανήκει σε Ουκρανό ολιγάρχη.

Τι αναφέρει το δεύτερο email

Το δεύτερο email εστάλη στις δύο επαγγελματικές επαφές από τον δικηγόρο Τζον Σάντγουεγκ στις 26 Φεβρουαρίου 2016 και αφορούσε την ίδια συμφωνία.
«Μίλησα με την ομάδα της HB χθες. Ενδιαφέρονται για το έργο, αλλά τόνισαν ότι για να συμμετάσχουν, η ομάδα (δικηγόροι, λομπίστες και PR) θα πρέπει να περιορισμένη σε αριθμό και άτομα με τα οποία θα έχουν στενή σχέση» έγραψε ο Σαντγουέγκ. «Δεν θέλουν να συμμετάσχει μια μεγάλη ομάδα και θέλουν μόνο άτομα με τα οποία έχουν στενή σχέση λόγω της ευαισθησίας που περιβάλλει η συμμετοχή τους». Ερωτηθείς για το email, o Σάντουεγκ είπε στο Business Insider ότι ο Τζαουχάρι κατέληξε τελικά να προσλάβει ένα διαφορετικό δικηγορικό γραφείο. Επίσης το Insider λέει ότι τα emails καθώς και άλλα έγγραφα που είχε στην κατοχή του, φαίνεται να υποδηλώνουν πως η συμφωνία με τη Λιβύη δεν προχώρησε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις