Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τουρκία – Κρήτη τώρα: Η γείτονα επανέρχεται με νέα αντι-navtex
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία – Κρήτη τώρα: Η γείτονα επανέρχεται με νέα αντι-navtex

Τουρκία - Κρήτη τώρα: Tο «Nautical Geo» βρισκόταν το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Νέα αντι-Navtex εξέδωσε ο τουρκικός σταθμός της Αττάλειας, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική Navtex για έρευνες ανατολικά της Κρήτης αφορά περιοχή εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία επιμένει να μην αναγνωρίζει το ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο και, όπως φαίνεται και στην χθεσινή της αντι-navtex, επικαλείται το παράτυπο τουρκο-λυβικό μνημόνιο για να καταγγείλει ότι η Ελλάδα το παραβιάζει με τις έρευνες του υπό σημαία Μάλτας, γαλλικού πλοίου Nautical Geo. Σύμφωνα με την Άγκυρα, αν το πλοίο πλησιάσει στην περιοχή που θεωρεί δική της θα υπάρξει απάντηση, υποστηρίζοντας ότι οποίας η Αθήνα δεν έχει δικαιοδοσία έξω από τα έξι ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά είχε εκδώσει Navtex για έρευνες ανατολικά της Κρήτης μεταξύ 16 και 22 Σεπτεμβρίου, την οποία επέκτεινε χρονικά από 24 έως 26 Σεπτεμβρίου. Χτες, η τουρκική φρεγάτα «Γκεμλίκ» παρενόχλησε και πάλι το σκάφος που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες για τον αγωγό EastMed εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Κάθε φορά που το «Nautical Geo» βρίσκεται πέραν των 6 ν.μ. που είναι τα ελληνικά χωρικά ύδατα, δέχεται καταιγισμό μηνυμάτων μέσω ασυρμάτου από την τουρκική φρεγάτα να αποχωρήσει καθώς, όπως ισχυρίζεται, βρίσκεται εντός της τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως ορίστηκε με το ψευδεπίγραφο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική φρεγάτα φαίνεται να πλησίασε τις ανατολικές ακτές του νησιού σε απόσταση μικρότερη των 6 ναυτικών μιλίων, παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Από την πλευρά τους, στρατιωτικές πηγές, δεν επιβεβαίωναν την είσοδο της τουρκικής φρεγάτας στα ελληνικά χωρικά ύδατα και διευκρίνιζαν ότι στην περιοχή πλέουν σκάφη του Λιμενικού Σώματος που παρακολουθούν τις κινήσεις του ερευνητικού πλοίου, το οποίο πλέει στην περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας. Tο «Nautical Geo» βρισκόταν το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Δένδιας: Εξέθεσε την τουρκική παραβατικότητα με χάρτη

Στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών,,Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε στη Νέα Υόρκη για το πιο πρόσφατο επεισόδιο της τουρκικής παραβατικότητας τους Ευρωπαίους ομολόγους του κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε χάρτη με τη παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μόλις δέκα μιλίων από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης, προκειμένου να οπτικοποιήσει το μέγεθος της πρόκλησης αλλά και τον παραλογισμό της τουρκικής συμπεριφοράς.

Ερμηνεύοντας αυτή τη νέα όξυνση της τουρκικής παραβατικότητας, οι διπλωματικές πηγές εκτίμησαν ότι η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει αποκτήσει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο που της επιτρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση λόγω του ρόλου που παίζει στο Αφγανιστάν. Εκτίμησαν, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια λάθος θεώρηση των πραγμάτων και υπενθύμισαν ότι πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε να παραχωρήσει συνάντηση στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζήτησε την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Λιβύη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις