Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μακρόν – Μπάιντεν AUCUS: Βήματα αποκλιμάκωσης της κρίσης
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν – Μπάιντεν AUCUS: Βήματα αποκλιμάκωσης της κρίσης

Μακρόν - Μπάιντεν AUCUS:Μετά την επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Γάλλος πρέσβης επιστρέφει στις ΗΠΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τζο Μπάιντεν με τον Εμανουέλ Μακρόν, με αφορμή την κρίση των υποβρυχίων που ταρακούνησε τις σχέσεις ΗΠΑ-Γαλλίας. Μετά την επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Γάλλος πρέσβης επιστρέφει στις ΗΠΑ, καθώς είχε ανακληθεί την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο οποίος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ αναγνώρισαν ότι η Ευρώπη πρέπει να δυναμώσει στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο της συμβολής της στο ΝΑΤΟ. Σε κοινή δήλωση τονίζεται ότι Μπάιντεν και Μακρόν «συμφώνησαν ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ συμμάχων για θέματα στρατηγικού ενδιαφέροντος θα επέτρεπαν να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση».

«Οι δύο αρχηγοί κρατών αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια διαδικασία σε βάθος διαβουλεύσεων, με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων που εγγυώνται την εμπιστοσύνη και την πρόταση συγκεκριμένων μέτρων για την επίτευξη κοινών στόχων», επισημαίνεται στο κείμενο, διευκρινίζοντας ότι Μακρόν και Μπάιντεν «θα συναντηθούν στην Ευρώπη», στα τέλη Οκτωβρίου. Οπως μεταδίδει χαρακτηριστικά το CNN, ο Τζο Μπάιντεν φάνηκε να αναγνωρίζει τα λάθος βήματα στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ προσέγγισαν τις συνομιλίες για τα υποβρύχια, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η σπάνια παραδοχή του λάθους ήταν ένα σημάδι για το πόσο σοβαρά παίρνουν και οι δύο πλευρές τη διπλωματική κρίση, η οποία οδήγησε στις χειρότερες σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας από την εποχή του πολέμου στο Ιράκ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις