Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

29

Ιανουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Κορονοϊός: Οι μακροχρόνιες επιπλοκές
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Οι μακροχρόνιες επιπλοκές

Κορονοϊός: Αναπνευστικά προβλήματα, αίσθημα κόπωσης, αϋπνία, έλλειψη συγκέντρωσης, ακόμη και αλωπεκία τα… επί μακρόν συμπτώματα.

Το περασμένο Πάσχα ξεκίνησε να λειτουργεί στο Νοσοκομείο Σωτηρία ιατρείο για ασθενείς με συμπτώματα μακροχρόνιας Covid, το οποίο σήμερα λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα. Μέχρι τώρα η εμπειρία έχει δείξει ότι μόλις το 25% των ασθενών που αναρρώνουν από την πανδημική νόσο δεν ταλαιπωρείται από επιπλοκές. Για το υπόλοιπο 75%, τα συμπτώματα, παρότι διαφέρουν σε βαρύτητα, συχνότητα και διάρκεια, δεν παύουν να εμποδίζουν την άμεση αποκατάστασή τους. Γενικά, σε παγκόσμια κλίμακα η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι το post-Covid σύνδρομο θα είναι η επόμενη πρόκληση για τα συστήματα υγείας. Ήδη στη Βρετανία λειτουργούν 12 ειδικά κέντρα, ενώ σε ΗΠΑ και Κίνα διεξάγονται πολυκεντρικές μελέτες.

Αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας υπολόγισε πως «θα χρειαστούμε τρία με τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της νόσου». Και εστίασε στην ανάγκη υποστήριξης του συστήματος υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, για να αντιμετωπιστούν οι ιδιαίτερες ανάγκες ενός νέου κύματος ασθενών με χρόνια προβλήματα. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είχε δηλώσει (κατά τη διάρκεια άτυπης συνάντησης με τους διαπιστευμένους συντάκτες) πως σχεδιάζεται η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου ιατρείων, με το προσωπικό τους να αφιερώνεται στην παρακολούθηση ασθενών – μικρών και μεγάλων – που νόσησαν και εξακολουθούν να εμφανίζουν συμπτώματα.

Πολυσύνθετη αντιμετώπιση

Σε κάθε περίπτωση, το ιατρείο στο «Σωτηρία» (με επιστημονικά υπεύθυνες την επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Γαρυφαλλιά Πουλάκου και την επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ Ελένη Κακάλου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Κωνσταντίνου Συρίγου) δείχνει ότι η αντιμετώπιση των ασθενών με long-Covid είναι πολυσύνθετη. «Υπάρχει μια πολυδύναμη και διατομεακή ομάδα, στην οποία συμμετέχουν παθολόγοι, καρδιολόγοι, ενδοκρινολόγοι, νεφρολόγοι, νευρολόγοι, ψυχίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ο.κ.», αναλύει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Παθολογίας και Ογκολογίας του ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του «Σωτηρία» Κωνσταντίνος Συρίγος. Και συνεχίζει:

«Το χαρακτηριστικό των συμπτωμάτων έπειτα από νόσηση Covid είναι ότι είναι ασυνήθιστα και ότι μπορούν να εκδηλωθούν μήνες μετά την εκδήλωση της νόσου. Ετσι, όταν κάποιος ασθενής με ιστορικό νόσησης απευθύνεται έπειτα από αρκετό διάστημα στον γιατρό διαμαρτυρόμενος για έλλειψη συγκέντρωσης ή για αίσθημα μουδιάσματος, συχνά δεν γίνεται η σύνδεση».

 

Δεν ήταν έκπληξη

Ο καθηγητής, πάντως, θυμίζει ότι η εμπειρία με τον SARS-CoV-1 είχε δείξει ότι (και) εκείνος ο κορωνοϊός ήταν ύποπτος για χρόνια συμπτώματα με διάρκεια ακόμη και δύο έτη, εξηγώντας ότι για τους επιστήμονες δεν αποτελούν έκπληξη τα τρέχοντα ευρήματα. «Το δεδομένο αυτό μας οδήγησε να κλείνουμε στους ασθενείς ραντεβού για επαναξιολόγηση έναν μήνα μετά το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο. Εκτοτε η παρακολούθησή τους συνεχίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Διαπιστώνουμε, δε, στην πράξη ότι χρειάζεται εμπειρία για να ξεχωρίσει κανείς την ήρα από το σιτάρι». Υπό το πρίσμα αυτό, ο ίδιος επιμένει ότι το ζητούμενο δεν είναι να δοθεί έμφαση μόνο σε κέντρα αποκατάστασης αλλά κυρίως στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εκπαιδεύοντας παράλληλα το προσωπικό στα… κρυμμένα (λόγω της πολύμηνης σε αρκετές περιπτώσεις απόστασής τους από την εκδήλωση της λοίμωξης αλλά και του γεγονότος ότι φαίνονται με την πρώτη ματιά ασύνδετα με την πανδημική νόσο) σημάδια του συνδρόμου long-Covid.

Τα συμπτώματα άλλωστε ποικίλλουν: από αναπνευστικά προβλήματα και αίσθημα κόπωσης έως αϋπνία, έλλειψη συγκέντρωσης, ακόμη και αλωπεκία, με ορισμένους από τους ασθενείς που τα εκδηλώνουν να πρέπει να υποβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε εξετάσεις. Γι’ αυτό και οι ειδικοί που φροντίζουν ασθενείς με σύνδρομο long-Covid αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που θα «κλειδώνει» για τους συγκεκριμένους ασθενείς τους… κόφτες που έχει ορίσει ο ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις