Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Καρύδια θερμίδες – ιδιότητες: Ένας “θησαυρός” για τον οργανισμό
PLUS

Καρύδια θερμίδες – ιδιότητες: Ένας “θησαυρός” για τον οργανισμό

Καρύδια θερμίδες - ιδιότητες: Τα καρύδια είναι από τους πιο ωφέλιμους ξηρούς καρπούς

Ακόμη και με 5 καρύδια την ημέρα, μπορείτε να διαπιστώσετε σημαντικές αλλαγές στην υγεία και την ευεξία σας. Τα καρύδια έχουν αντικαρκινική και αντιδιαβητική δράση και πολύτιμες αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την καρδιά και τις αρτηρίες, ενώ βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, της τριχόπτωσης και της υγείας της επιδερμίδας. Επιπλέον, βοηθούν στη θεραπεία για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και στη μείωση του κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο.

Περιέχουν διπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς. Παράλληλα, τα λιπαρά οξέα τους μειώνουν στο αίμα την κακή χοληστερόλη LDL.

Τα καρύδια είναι από τους πιο ωφέλιμους ξηρούς καρπούς και θα πρέπει να περιλαμβάνονται οπωσδήποτε σε μια υγιεινή διατροφή. Περιέχουν περίπου 650 θερμίδες τα 100 γραμμάρια, ενώ τα 5 καρύδια περιέχουν περίπου 100 θερμίδες.

Ας δούμε λοιπόν, τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε 5 καρύδια κάθε μέρα.

Λιγότερη τριχόπτωση

Η κατανάλωση καρυδιών καθημερινά, θα βοηθήσει στην πρόληψη της τριχόπτωσης. Σίγουρα τα μαλλιά είναι σημαντικό στοιχείο για μια όμορφη εμφάνιση ή την καλή μας ψυχολογία. Είναι επίσης σίγουρο, πως σε κανένα δεν αρέσει να βλέπει πεσμένα μαλλιά στη μπανιέρα και τη χτένα του. Τα καρύδια περιέχουν σελήνιο, που είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο για το σώμα μας, ώστε αυτό να εκτελεί κάποιες βασικές λειτουργίες.
Μπορούν λοιπόν να βοηθήσουν σημαντικά στην ενδυνάμωση των μαλλιών και ειδικά στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Τα άτομα που δεν έχουν αρκετό σελήνιο στον οργανισμό τους, παρουσιάζουν τριχόπτωση και κακή ποιότητα μαλλιών.

Τα καρύδια περιέχουν επίσης βιοτίνη, δηλαδή βιταμίνη Β7 η οποία όχι μόνο βοηθά στην αποφυγή της τριχόπτωσης, αλλά θα ενισχύσει την κερατίνη και θα βοηθήσει τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν πολύ πιο γρήγορα.

Λιγότερα σπασμένα νύχια

Με τον ίδιο τρόπο τα καρύδια βοηθούν τα νύχια σας, ειδικά αν έχετε παρατηρήσει ότι σπάζουν εύκολα και είναι πολύ λεπτά.

Υγεία της επιδερμίδας

Από τη στιγμή βέβαια που μιλάμε για κερατίνη και βιοτίνη, θα καταλάβατε σίγουρα πως η βοήθεια των καρυδιών αφορά και την υγεία της επιδερμίδας σας. Η βιοτίνη μάλιστα, είναι σημαντική για τον μεταβολισμό των λιπαρών και των αμινοξέων. Δηλαδή τα απαραίτητα συστατικά, που το σώμα μας αξιοποιεί για να συνθέσει τις πρωτεΐνες και να αναπλάσει τα κύτταρα του. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα καρύδια πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, βοηθώντας το δέρμα να επανακτήσει την ελαστικότητα του.

Ανάπτυξη του εμβρύου

Η βιοτίνη παίζει επίσης εξαιρετικά σημαντικό ρόλο και στην ανάπτυξη του εμβρύου. Επομένως, ο ρόλος και η βοήθεια της είναι ιδιαίτερα πολύτιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κρύωμα και γρίπη

Το σελήνιο είναι μια εκπληκτική πηγή ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Το ισχυροποιεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε ευκολότερα τα κρύωμα και τη γρίπη. Είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να προσέξουμε όλες τις εξωτερικές πηγές ιώσεων, όπως είναι τα πόμολα πόρτας, τα φώτα, τα κινητά ή γενικά τους κλειστούς χώρους. Οπότε, είναι σημαντικό να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με το σελήνιο των καρυδιών.

Καλύτερη συγκέντρωση

Σύμφωνα με μια μελέτη του Χάρβαρντ, η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών, βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό τις γνωστικές επιδόσεις και τη συγκέντρωση. Βοηθά δηλαδή το μυαλό σας να επεξεργαστεί και να αφομοιώσει καλύτερα τις πληροφορίες που δέχεται. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να επικεντρωθείτε περισσότερο, ειδικά όταν υπάρχει κάποιο βαρετό μάθημα ή επαγγελματική συνάντηση.

Ενισχύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα

Έστω και 5 καρύδια καθημερινά, θα ενισχύσουν τη μνήμη και τα εγκεφαλικά σας κύτταρα. Επιπλέον θα τα προστατεύσουν μελλοντικά, από τα γνωστικά προβλήματα της ηλικίας.

Καλύτερη διάθεση

Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, που σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, βοηθούν το σώμα μας να παράγει περισσότερη σεροτονίνη. Αυτή με τη σειρά της βελτιώνει τη διάθεση μας, απομακρύνει το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ κρατά όλη την αρνητικότητα μακριά!

Απώλεια βάρους

Μελέτη έδειξε πως το σώμα μας απορροφά μόνο το 21% από τις θερμίδες αυτές και αυτό βοηθά να αισθανόμαστε λιγότερο πεινασμένοι, μειώνοντας με φυσικό τρόπο το βάρος μας.

Μεγαλύτερη απόδοση στην άσκηση

Τα καρύδια περιέχουν σημαντική ποσότητα μαγνησίου, που παίζει τεράστιο ρόλο στην απόδοση της άσκησης μας. Αυτό συμβαίνει επειδή μεταφέρει αίμα στους ιστούς και αυξάνει τις επιδόσεις αντοχής των αθλητών και όχι μόνο. Αν μάλιστα φάτε καρύδια λίγη ώρα πριν την άσκηση σας, θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τις ενοχλήσεις στους μύες σας και θα ανακουφίσουν από τις κράμπες.

Μείωση εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Μελέτες σχετικά με την κατανάλωση καρυδιών, έδειξαν πως με την αντιφλεγμονώδη δράση τους και τα ωμέγα-3 λιπαρά τους μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.

Μείωση καρδιακών νοσημάτων

Τα καρύδια μπορούν επίσης να προλάβουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται επίσης, στα υψηλά επίπεδα των ωμέγα -3 λιπαρών οξέων που περιέχουν.  Επιπλέον, τα καρύδια συνδέονται με μειωμένη χρόνια φλεγμονή και καλύτερη διαχείριση των μεταβολικών συνδρόμων.

Τρώγοντας 5 καρύδια μισή με μία ώρα πριν να κοιμηθείτε, προκαλείτε τον εγκέφαλο σας να εκκρίνει μελατονίνη.  Τη χημική ουσία δηλαδή, που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματος μας. Μια έρευνα έδειξε ότι τα καρύδια περιέχουν αρκετή μελατονίνη, που έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όποιον αντιμετωπίζει προβλήματα αϋπνίας και θα σας χαρίσουν βαθύ και ήρεμο ύπνο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις