Αθήνα

°C

ΤΕΤΑΡΤΗ

27

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Σεξ μετά τα 40: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
PLUS

Σεξ μετά τα 40: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Σεξ μετά τα 40: Οι αλλαγές των προτεραιοτήτων συμβάλλουν στη μείωση των ερωτικών συνευρέσεων.

Πολλοί πιστεύουν ότι η σεξουαλική ζωή ατονεί μετά τα 40, ειδικά όταν έχουν πίσω τους πολλά χρόνια σχέσης με τον ίδιο άνθρωπο. Οι αλλαγές των προτεραιοτήτων, τα παιδιά, η καριέρα και οι άλλες υποχρεώσεις, συμβάλλουν στη μείωση των ερωτικών συνευρέσεων. Όσο περνούν τα χρόνια ωστόσο, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να απολαμβάνουν πολύ περισσότερο το σεξ αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη τόσο για την σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία.

Δείτε τι πρέπει να περιμένετε από τη σεξουαλική σας ζωή αν είστε πάνω από 40 ετών.
Πρέπει να το «δουλεύετε»

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σε αυτή την ηλικία ορμονικές αλλαγές, οι οποίες προκαλούν αλλαγές και στη σεξουαλική διέγερση, την επιθυμία για σεξ και το πόσο άνετα αισθάνονται στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Είναι λοιπόν σημαντικό να εστιάζετε στην αύξηση της διέγερσης και την αισθησιακή απόλαυση.

Έντονες σεξουαλικές εμπειρίες

Τα ζευγάρια μετά τα 40 βιώνουν κάποιες από τις καλύτερες σεξουαλικές εμπειρίες, καθώς αισθάνονται ελεύθερα να εξερευνήσουν διαφορετικές πτυχές της σεξουαλικότητάς τους. Η αυτοπεποίθηση, η επιθυμία για άντληση ευχαρίστησης από το σεξ και η βαθύτερη συναισθηματική σύνδεση κάνουν το σεξ πιο ουσιαστικό και περισσότερο παθιασμένο.

man and woman kissing under blue sky during daytime
Φροντίστε την καρδιά σας

Το καρδιαγγειακό σύστημα αποτελεί «κλειδί» για καλή σεξουαλική ζωή. Είναι σημαντικό να είστε σωματικά δραστήριοι, ώστε να έχετε περισσότερη ενέργεια, ανεβασμένη λίμπιντο αλλά και αυτοπεποίθηση.

Περίοδοι ύφεσης

Είναι φυσιολογικό η σεξουαλική επιθυμία να περνά περιόδους ύφεσης καθώς μεγαλώνετε. Η ηρεμία στη σεξουαλική ζωή, ανεξάρτητα από την ηλικία, είναι αναπόφευκτη, ειδικά για τους ανθρώπους σε μακροχρόνιες σχέσεις. Είναι σημαντικό να μιλάτε με τον / τη σύντροφό σας για το σεξ με τρόπο που να ενισχύει την επιθυμία να έρθετε πιο κοντά.

Μπορεί να γίνει βαρετό

Η ποσότητα και η ποιότητα των ωαρίων μειώνονται καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, δυσκολεύοντας τη σύλληψη μετά τα 40. Οι «υποχρεωτικές» συνευρέσεις όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί να κάνει παιδί, μπορούν να κάνουν το σεξ τόσο συναρπαστικό όσο το… πλύσιμο των πιάτων!

grayscale photo of man and woman kissing while holding hands
Οι γυναίκες έχουν περισσότερους οργασμούς

Η άποψη ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας χάνουν την ικανότητα να φτάσουν σε οργασμό, είναι μύθος. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ μετά τα 40 και οι οργασμοί γίνονται ευκολότεροι λόγω της εμπειρίας, της αυτοπεποίθησης και της άνεσης που αισθάνονται.

Μεγαλύτερη διάρκεια στύσης

Οι άνδρες μετά τα 40 έχουν μεγαλύτερη διάρκεια στύσης, με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται και η διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Ανάγκη λίπανσης

Οι διακυμάνσεις των οιστρογόνων και οι ακανόνιστες περίοδοι μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στη γυναίκα κατά τη συνουσία. Τα τοιχώματα του κόλπου γίνονται πιο λεπτά, ερεθίζονται και μπορεί να προκληθεί αιμορραγία. Συμβουλευτείτε το γιατρό για τα προϊόντα λίπανσης ή τις κολπικές κρέμες με οιστρογόνα που αντιμετωπίζουν την ξηρότητα του κόλπου.

Μεγαλύτερος κίνδυνος ΣΜΝ

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στους άνω των 40 αυξάνονται με σταθερό ρυθμό. Το γεγονός οφείλεται εν μέρει στη χρήση φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία, τη μειωμένη ανάγκη λήψης αντισυλληπτικών και τη λέπτυνση του κολπικού υμένα που καθιστά τις γυναίκες πιο ευάλωτες σε λοιμώξεις. Ακόμη και αν οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι ελάχιστες έως μηδαμινές, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό.

Προβλήματα στύσης

Οι άνδρες μετά τα 40 μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στύσης. Πριν καταφύγετε στα φάρμακα, αλλάξτε τρόπο ζωής και υιοθετήστε συνήθειες που βελτιώνουν τη σεξουαλική σας υγεία. Τέτοιες είναι η υγιεινή διατροφή (κόκκινο κρασί, κεράσια, μούρα) και η τακτική άσκηση.

grayscale photography of smiling couple standing beside trees
Εστιάστε σε άλλες μορφές οικειότητας

Το σεξ είναι υπέροχο, αλλά μπορεί να χρειαστεί να διερευνήσετε άλλους τρόπους επικοινωνίας που θα σας φέρουν πιο κοντά με τον σύντροφό σας. Η υπερβολική προσκόλληση σε αυτό, μπορεί να το κάνει μονότονο και λιγότερο απολαυστικό. Κάντε το λοιπόν να μοιάζει με γαστριμαργική εμπειρία και όχι με fast food!

Εστιάζετε ξανά στη σχέση

Πολλοί σαραντάρηδες που έγιναν γονείς σε νεαρή ηλικία, έχουν αφήσει πίσω το στάδιο της… πάνας και διοχετεύουν ξανά τη συναισθηματική τους ενέργεια στους συντρόφους τους. Μια εκδρομή ή ένα ραντεβού της τελευταίας στιγμής, αναζωογονεί τη σχέση και αυξάνει τη διάθεση για σεξ.

Το σεξ εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, το 85% των γυναικών άνω των 40 θεωρούν το συχνό σεξ απαραίτητο συστατικό μιας καλής σχέσης. Το καλό σεξ δεν συμβαίνει απλά, πρέπει να το επιδιώκετε δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Μία εκδρομή, ένα ρομαντικό δείπνο, η ανταλλαγή φιλιών, δυναμώνουν τη σχέση και δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για σεξ.

man in blue crew neck t-shirt and brown shorts sitting on blue and white textile
Πηγή: onmed.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις