Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες ΝΔ: Ασημακοπούλου και Κεφαλογιάννης δεν ψήφισαν το κείμενο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες ΝΔ: Ασημακοπούλου και Κεφαλογιάννης δεν ψήφισαν το κείμενο

ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες ΝΔ:. Το σχετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 387 ψήφους υπέρ

Εκτός «γραμμής» της ευρωομάδας της ΝΔ στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών και των ομόφυλων κινήθηκαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Μανώλης Κεφαλογιάννης. Το σχετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 387 ψήφους υπέρ, 161 κατά και 123 αποχές. Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) υιοθέτησε την αποχή από το εν λόγω ψήφισμα, εκτιμώντας ότι η «υποχρεωτική εφαρμογή» υπερβαίνει τα όρια της επικουρικότητας. Οι δύο ευρωβουλευτές της ΝΔ απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ οι υπόλοιποι (Μεϊμαράκης, Κυμπουρόπουλος, Βόζενμπεργκ, Σπυράκη, Κύρτσος) ψήφισαν κανονικά, καθώς ο αρμόδιος τομεάρχης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, εισηγήθηκε την υπερψήφιση του κειμένου. Διαφώνησε η κυρία Ασημακοπούλου, ψηφίζοντας «αποχή», καθώς και ο κ. Κεφαλογιάννης, που δεν παρέστη στην ψηφοφορία.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι οι γάμοι ή τα σύμφωνα συμβίωσης που έχουν συναφθεί σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος θα πρέπει να αναγνωρίζονται σε όλα τα κράτη-μέλη με ομοιόμορφο τρόπο, ενώ οι σύζυγοι και οι σύντροφοι του ιδίου φύλου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Η Ευρωβουλή υπενθυμίζει ότι «το δίκαιο της ΕΕ υπερισχύει κάθε είδους εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των αντικρουόμενων συνταγματικών διατάξεων, και ότι, ως εκ τούτου, τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να επικαλεστούν οποιαδήποτε συνταγματική απαγόρευση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου ή συνταγματική προστασία των ”ηθών” ή της ”δημόσιας τάξης” προκειμένου να παρεμποδίσουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων εντός της ΕΕ κατά παράβαση των δικαιωμάτων των οικογενειών ”ουράνιο τόξο” που μετακινούνται στο έδαφός τους».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις