Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ηλεκτρονικές απάτες: Χτυπήματα σε 20 περιοχές της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονικές απάτες: Χτυπήματα σε 20 περιοχές της χώρας

Ηλεκτρονικές απάτες: Με πρόφαση την αντικατάσταση της κάρτας του κινητού υπέκλεπταν προσωπικά δεδομένα.

Ξεπερνά το ποσό των 550.000 ευρώ η οικονομική ζημιά, που έχουν υποστεί πολίτες σε, τουλάχιστον, είκοσι περιοχές της χώρας, από τη δράση διεθνούς σπείρας, τα μέλη της οποίας προχωρούσαν σε ηλεκτρονικές απάτες. Οι έντεκα συλληφθέντες, Έλληνες και Ρουμάνοι υπήκοοι, με μαζική αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, επιχειρούσαν και κατάφερναν, σε πολλές περιπτώσεις, να υφαρπάξουν τα τραπεζικά δεδομένα των θυμάτων και χρησιμοποιώντας τα, να γίνουν κύριοι των τραπεζικών τους λογαριασμών. Το πετύχαιναν –υπήρξαν και κάποιοι που δεν έπεσαν στην παγίδα- με τις γνωστές διεθνώς μεθόδους εξαπάτησης «Sim Swapping» (αλλαγή – αντικατάσταση κάρτας κινητού τηλεφώνου) και «Phishing » (ηλεκτρονικό «ψάρεμα»). Στην πρώτη φάση της εξάρθρωσης της πολυπλόκαμης ομάδας, τον Ιούνιο, είχαν συλληφθεί συνολικά εννέα άτομα, (πέντε Ρουμάνοι τέσσερις Έλληνες), ενώ δύο αρχηγικά μέλη από τη Ρουμανία, ήταν ήδη στη φυλακή για άλλα αδικήματα.

Πέτρος Καρσιώτης

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Τώρα όμως, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας από την Ασφάλεια Λαμίας, ταυτοποιήθηκαν, πλην των έντεκα, επιπλέον επτά άτομα, μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων τέσσερις ημεδαποί καθώς και τρεις αλλοδαποί. Στις 34 περιπτώσεις επάτης, που εξιχνιάστηκαν στην πρώτη φάση, προστέθηκαν τώρα άλλες δεκατρεις. Όταν στα μέσα Ιουνίου, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Λαμίας, ξεκίνησαν την εξάρθρωση του κυκλώματος, το Alphafreepress, έγραφε, μεταξύ των άλλων: «Στο πλαίσιο της προστασίας των πολιτών από φαινόμενα εξαπάτησης, η Αστυνομία παραθέτει τη μεθοδολογία δράσης εγκληματικής οργάνωσης και χρήσιμες συμβουλές, για αποφυγή περιπτώσεων υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με τη χρήση τεχνικών «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing) .

Μαζικά μηνύματα

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μέθοδο, οι δράστες αποστέλλουν μαζικά emails προς τους πολίτες, με εμφανιζόμενο αποστολέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών ταχυδρομείου. Δεν κάνουν τίποτε άλλο, παρά επιχειρούν να υποκλέψουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα με διάφορες προφάσεις. Τα emails, εμπεριέχουν συνδέσμους (links), που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου σε online λογαριασμούς (email, social media, web banking), αλλά και καρτών πληρωμών.

Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης του email συμπληρώσει τα στοιχεία, που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν, είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών. Επισημαίνεται ότι τα emails αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.

Από την Αττική μέχρι την Αμφιλοχία

Οι περιοχές δράστης της σπείρας ήταν: Αττική, Ηράκλειο και Ρέθυμνο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρόδος, Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Καβάλα, Ιτέα, Χαλκίδα, Πύργος Ηλείας, Κατερίνη, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Αμφιλοχία. Κατά τη διάρκεια της πρώτης αστυνομικής επιχείρησης, σε έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Πληθώρα κινητών τηλεφώνων, καρτών Sim και ηλεκτρονικών υπολογιστών, το συνολικό χρηματικό ποσό των (8.840) ευρώ, πληθώρα ανδρικών ρολογιών, διαφόρων μαρκών, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, δίκυκλη μοτοσικλέτα, ταχύπλοο σκάφος, τραπεζικές κάρτες – κλώνοι, έγγραφα τραπεζών και ταυτοποίησης τρίτων προσώπων, πλαστικοποιητές, σφραγίδες Υπηρεσιών, αμφιβόλου γνησιότητος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις