Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διακίνηση μεταναστών: Ξεπερνάει την έννοια του απίστευτου
ΕΛΛΑΔΑ

Διακίνηση μεταναστών: Ξεπερνάει την έννοια του απίστευτου

Διακίνηση μεταναστών: Συνελήφθησαν 15 υπήκοοι Μπαγκλαντές, μεταξύ των οποίων και δύο αρχηγικά μέλη.

Διεθνής εγκληματική οργάνωση διακίνησης παράτυπων μεταναστών, τα μέλη της οποίας παρείχαν στους «πελάτες» τους «πληθώρα επιλογών» για τον τρόπο και το μέσο προτίμησής τους (αεροπορικό, ακτοπλοϊκό, χερσαίο), για τη μεταφορά τους σε Ευρωπαϊκές χώρες με πλαστογραφημένα έγγραφα, εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. Το απίστευτο είναι ότι τα ηγετικά μέλη του κυκλώματος, προκειμένου να… διαφημίσουν τις υπηρεσίες και την αποτελεσματικότητά τους, ζητούσαν από τους παράτυπους μετανάστες, με το που έφθαναν στη χώρα που επιθυμούσαν να αποστείλουν φωτογραφίες για να προσελκυστούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι! Σε επιχείρηση της αστυνομίας μετά από έρευνα, συνελήφθησαν δεκαπέντε υπήκοοι Μπαγκλαντές ως βασικά μέλη του δικτύου διακινητών παράτυπων μεταναστών, ενώ αναζητούνται έξι ακόμη ομοεθνείς τους.

Πέτρος Καρσιώτης

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Με «ταρίφα», που κυμαινόταν από 600 έως και 10.000 ευρώ, ανάλογα με το προτιμώμενο μέσο μεταφοράς και τη χώρα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να διαλέξουν τι θεωρούσαν συμφέρον και ασφαλές για τους ίδιους, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα. Το κύκλωμα, κατά τις εκτιμήσεις των αστυνομικών, που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, είχε διακινήσει είτε με πλοία είτε οδικώς είτε αεροπορικώς περισσότερους από 600 παράτυπους μετανάστες. Οι χώρες στις οποίες κατέληξαν είναι κυρίως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο.

Με κωδικούς η συνεννόηση

Για τις συνεννοήσεις τους, τα μέλη της οργάνωσης διέθεταν δεκάδες κινητά τηλέφωνα και χρησιμοποιούσαν ειδικές εφαρμογές στο διαδίκτυο και κωδική ορολογία. Η οδική μεταφορά γινόταν κυρίως μέσω Αλβανίας ενώ η ακτοπλοϊκή μέσω του λιμανιού της Πάτρας. Αναφέρει η Αστυνομία για τη δραστηριότητά τους:  «Τα μέλη της οργάνωσης διέθεταν στους ενδιαφερόμενους πληθώρα επιλογών όσο αφορά τον τρόπο μεταφοράς και τον προορισμό τους σε Ευρωπαϊκή Χώρα, με την αμοιβή τους να κυμαίνεται από 600 έως 10.000 ευρώ. Ως προς τη δομή της οργάνωσης, αρχηγικό μέλος ήταν 45χρονος με άμεσο συνεργάτη του (υπαρχηγό) 37χρονο, οι οποίοι και συνελήφθησαν. Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, είχαν συγκεκριμένους ρόλους, ως προς την πλαστογράφηση και αποθήκευση των εγγράφων, την είσπραξη των χρημάτων και την μεταφορά με αεροπορικό, θαλάσσιο ή χερσαίο μέσο». Στη συνέχεια παρατίθενται οι επιλογές που είχαν οι παράτυποι μετανάστες, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα:

Από το αεροδρόμιο της Αθήνας

Διακίνηση με αεροπλάνο. Τους μετέφεραν στο Αεροδρόμιο Αθηνών, τους εφοδίαζαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και για να επιτύχουν μάλιστα την παραπλάνηση των Αρχών εξέδιδαν στον ενδιαφερόμενο 2 αεροπορικά εισιτήρια. Το ένα εισιτήριο ήταν για τη χώρα επιλογής του στην Ευρώπη και το έτερο εισιτήριο ήταν με προορισμό πόλη της Ελλάδας, το οποίο επιδείκνυε κατά τον αρχικό έλεγχο. Η τιμή μεταφοράς, ανά άτομο, καθοριζόταν από 4.500 έως 10.000 ευρώ.

Με πλοία στην Ιταλία

Ο δεύτερος τρόπος μεταφοράς των αλλοδαπών ήταν από τον ελλαδικό χώρο προς την Ιταλία, μέσω ακτοπλοϊκών μεταφορών. Τα μέλη της οργάνωσης φρόντιζαν να επιβιβάσουν τα ενδιαφερόμενα άτομα σε κοντέινερ ή σε «καβάτζες» των φορτηγών, τα οποία εν συνεχεία θα επιβιβάζονταν στο πλοίο. Η τιμή μεταφοράς, ανά άτομο, καθοριζόταν από 600 έως 3.000 ευρώ.

Οδικώς μέσω Αλβανίς

Ο τρίτος τρόπος μεταφοράς ήταν οδικώς, δια μέσου της Αλβανίας σε έτερες χώρες της Ευρώπης. «Σε αυτή την περίπτωση», αναφέρει η Αστυνομία «το κύριο κομμάτι της διαδρομής πραγματοποιούνταν με οχήματα (Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα, ταξί, λεωφορεία), ενώ τα σύνορα τα διέσχιζαν πεζή, προκειμένου να αποφύγουν τους ελέγχους.  Η τιμή μεταφοράς, ανά άτομο, ήταν τουλάχιστον 4.000 ευρώ».

Διαφήμιση με φωτογραφίες

Επιπρόσθετα, τα μέλη της οργάνωσης προκειμένου να διαφημίσουν τις επιτυχημένες μεταφορές των αλλοδαπών, τους ζητούσαν μετά την ολοκλήρωση της άφιξής τους στην Χώρα προορισμού τους, να τους αποστέλλουν σχετική φωτογραφία, με σκοπό να τους επιλέξουν και έτεροι αλλοδαποί αυξάνοντας παράλληλα το χρηματικό κέρδος της οργάνωσης. Συνολικά διενεργήθηκαν έρευνες σε 12 οικίες (καβάτζες) και σε 6 καταστήματα και κατασχέθηκαν: 1.613 διαβατήρια και ταυτότητες ξένων χωρών, το χρηματικό ποσό των 13.605 ευρώ, 42 κινητά τηλέφωνα, 4 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, πάνω από 2.500 ψηφιακά αρχεία, ταξιδιωτικών εγγράφων ταυτοποίησης (διαβατήρια, ταυτότητες κ.τ.λ.), τα οποία χρησιμοποιούνται ως μήτρες πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Επιπλέον, διενεργήθηκαν έρευνες σε δύο διαμερίσματα που βρίσκονται στο κέντρο των Αθηνών, όπου εντοπίστηκαν 2 πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων, αποτελούμενα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές και σαρωτές μεγάλης ευκρίνειας, σφραγίδες, USB STICK S , πλαστικοποιητές, γραφική ύλη κ.τ.λ. Η πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης έχει συλληφθεί κατά το παρελθόν για παρόμοια καθώς και έτερα αδικήματα.

Περιπολικό
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις