Φακοί επαφής – τι πρέπει να γνωρίζω: Οκτώ SOS κινήσεις

PLUS

Φακοί επαφής – τι πρέπει να γνωρίζω: Οκτώ SOS κινήσεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Φακοί επαφής - τι πρέπει να γνωρίζω: Η λανθασμένη χρήση φακών επαφής μπορεί να οδηγήσει σε σειρά ανεπιθύμητων καταστάσεων

04.09.2021 | 21:50

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ απαριθμούν τους βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρούν όσοι φορούν φακούς επαφής ώστε η χρήση τους να μην καθίσταται απειλητική για την υγεία των ματιών και την όρασή τους. Σπάνιες αλλά σοβαρές συνέπειες για την υγεία των ματιών μπορεί να προκαλέσει η χαλαρότητα ως προς την ορθή χρήση τους, οι οποίες μπορούν να απειλήσουν ακόμη και την ίδια την όραση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η λανθασμένη χρήση φακών επαφής μπορεί να οδηγήσει σε σειρά ανεπιθύμητων καταστάσεων και συχνότερα σε:

-ερεθισμό ή πόνο στα μάτια

-οίδημα γύρω από το μάτι

-θολή όραση ή φωτοευαισθησία

–επιπεφυκίτιδα

-έλκη κερατοειδούς χιτώνα (μη μολυσματική κερατίτιδα από τραυματισμό στον κερατοειδή)

-μολυσματική κερατίτιδα (φλεγμονή του κερατοειδούς λόγω λοίμωξης).

Ένας απλός ερεθισμός θα υποχωρήσει σε μία με δύο μέρες. Αν επιμείνει, απευθυνθείτε άμεσα σε οφθαλμίατρο. Ωστόσο, η βασική κίνηση πρόληψης είναι να μην κοιμάστε ποτέ φορώντας τους φακούς επαφής. Μολονότι σπάνιο, ο φακοί επαφής κατά τον ύπνο ακόμα και μακράς διαρκείας μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση ή έλκος στον αμφιβληστροειδή.

Περιστατικά μολυσματικής και μη κερατίτιδας από τη λανθασμένη και επικίνδυνη χρήση φακών επαφής (χρήση κατά τον ύπνο, μετά την ημερομηνία λήξης, μη επίσκεψη σε οφθαλμίατρο για χρόνια ή και συνεχής χρήση τους επί δύο εβδομάδες) αντιμετωπίστηκαν με παρατεταμένες θεραπείες με αντιβιοτικά, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν ακόμα περιπτώσεις ανθρώπων που χρειάστηκαν μεταμόσχευση κερατοειδούς ή έχασαν την όρασή τους παρά τις θεραπείες.

Η συχνότητά τους υπολογίζεται στα 2 με 20 ανά 10.000 χρήστες φακών επαφής, ωστόσο το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εκτιμά ότι περίπου 1 εκατ. χρήστες θα οδηγηθούν στα έκτακτα περιστατικά και άλλα εξωτερικά ιατρεία για προβλήματα που σχετίζονται με τους φακούς επαφής.

Οκτώ SOS κινήσεις:

Για χρήση των φακών επαφής με απόλυτη ασφάλεια:

-Ρωτήστε τον οφθαλμίατρό σας για το κατάλληλο διάλυμα φύλαξης των φακών

-Αποθηκεύστε τους σε δροσερό μέρος.

-Πλένετε τα χέρια σας πριν την εφαρμογή ή αφαίρεσή τους.

-Μην τους βάζετε στο στόμα σας ή επιχειρείτε να τους καθαρίσετε με σάλιο.

-Μην τους φέρνετε σε επαφή με κρέμες ή προϊόντα ομορφιάς. Εφαρμόστε τους στα μάτια πριν το μακιγιάζ και αφαιρέστε τους πριν ξεβαφτείτε.

-Φροντίστε η θήκη φύλαξης να είναι καθαρή και στεγνή ανάμεσα στην κάθε χρήση. Ανά διάστημα κάποιών, να αντικαθιστάτε με καινούργια.

-Μην κάνετε κατάχρηση, ανανεώστε τους μετά από την ημερομηνία λήξης.

-Σε περίπτωση ερεθισμού, πόνου ή αλλοίωσης της όρασης αφαιρέστε τους και απευθυνθείτε σε γιατρό

Πηγή: ygeiamou
Exit mobile version