Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Φακοί επαφής – τι πρέπει να γνωρίζω: Οκτώ SOS κινήσεις
PLUS

Φακοί επαφής – τι πρέπει να γνωρίζω: Οκτώ SOS κινήσεις

Φακοί επαφής - τι πρέπει να γνωρίζω: Η λανθασμένη χρήση φακών επαφής μπορεί να οδηγήσει σε σειρά ανεπιθύμητων καταστάσεων

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ απαριθμούν τους βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρούν όσοι φορούν φακούς επαφής ώστε η χρήση τους να μην καθίσταται απειλητική για την υγεία των ματιών και την όρασή τους. Σπάνιες αλλά σοβαρές συνέπειες για την υγεία των ματιών μπορεί να προκαλέσει η χαλαρότητα ως προς την ορθή χρήση τους, οι οποίες μπορούν να απειλήσουν ακόμη και την ίδια την όραση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η λανθασμένη χρήση φακών επαφής μπορεί να οδηγήσει σε σειρά ανεπιθύμητων καταστάσεων και συχνότερα σε:

-ερεθισμό ή πόνο στα μάτια

-οίδημα γύρω από το μάτι

-θολή όραση ή φωτοευαισθησία

–επιπεφυκίτιδα

-έλκη κερατοειδούς χιτώνα (μη μολυσματική κερατίτιδα από τραυματισμό στον κερατοειδή)

-μολυσματική κερατίτιδα (φλεγμονή του κερατοειδούς λόγω λοίμωξης).

Ένας απλός ερεθισμός θα υποχωρήσει σε μία με δύο μέρες. Αν επιμείνει, απευθυνθείτε άμεσα σε οφθαλμίατρο. Ωστόσο, η βασική κίνηση πρόληψης είναι να μην κοιμάστε ποτέ φορώντας τους φακούς επαφής. Μολονότι σπάνιο, ο φακοί επαφής κατά τον ύπνο ακόμα και μακράς διαρκείας μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση ή έλκος στον αμφιβληστροειδή.

Περιστατικά μολυσματικής και μη κερατίτιδας από τη λανθασμένη και επικίνδυνη χρήση φακών επαφής (χρήση κατά τον ύπνο, μετά την ημερομηνία λήξης, μη επίσκεψη σε οφθαλμίατρο για χρόνια ή και συνεχής χρήση τους επί δύο εβδομάδες) αντιμετωπίστηκαν με παρατεταμένες θεραπείες με αντιβιοτικά, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν ακόμα περιπτώσεις ανθρώπων που χρειάστηκαν μεταμόσχευση κερατοειδούς ή έχασαν την όρασή τους παρά τις θεραπείες.

Η συχνότητά τους υπολογίζεται στα 2 με 20 ανά 10.000 χρήστες φακών επαφής, ωστόσο το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εκτιμά ότι περίπου 1 εκατ. χρήστες θα οδηγηθούν στα έκτακτα περιστατικά και άλλα εξωτερικά ιατρεία για προβλήματα που σχετίζονται με τους φακούς επαφής.

close-up photo of persons eye

Οκτώ SOS κινήσεις:

Για χρήση των φακών επαφής με απόλυτη ασφάλεια:

-Ρωτήστε τον οφθαλμίατρό σας για το κατάλληλο διάλυμα φύλαξης των φακών

-Αποθηκεύστε τους σε δροσερό μέρος.

-Πλένετε τα χέρια σας πριν την εφαρμογή ή αφαίρεσή τους.

-Μην τους βάζετε στο στόμα σας ή επιχειρείτε να τους καθαρίσετε με σάλιο.

-Μην τους φέρνετε σε επαφή με κρέμες ή προϊόντα ομορφιάς. Εφαρμόστε τους στα μάτια πριν το μακιγιάζ και αφαιρέστε τους πριν ξεβαφτείτε.

-Φροντίστε η θήκη φύλαξης να είναι καθαρή και στεγνή ανάμεσα στην κάθε χρήση. Ανά διάστημα κάποιών, να αντικαθιστάτε με καινούργια.

-Μην κάνετε κατάχρηση, ανανεώστε τους μετά από την ημερομηνία λήξης.

-Σε περίπτωση ερεθισμού, πόνου ή αλλοίωσης της όρασης αφαιρέστε τους και απευθυνθείτε σε γιατρό

Πηγή: ygeiamou
grayscale photo of womans face
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις