Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπάιντεν – Ταλιμπάν: “Εξαιρετική επιτυχία ο απεγκλωβισμός από το Αφγανιστάν”
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν – Ταλιμπάν: “Εξαιρετική επιτυχία ο απεγκλωβισμός από το Αφγανιστάν”

Μπάιντεν - Ταλιμπάν: "Προς το ISIS-K: δεν τελειώσαμε μαζί σας", είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ομιλίας του από τον Λευκό Οίκο για το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε μήνυμα στον αμερικανικό λαό, λίγες ώρες μετά την οριστική απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. «Χθες το βράδυ στην Καμπούλ οι ΗΠΑ έβαλαν ένα τέλος σε 20 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν. Ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος στην αμερικανική Ιστορία. Ολοκληρώσαμε μια από τις μεγαλύτερες αερομεταφορές στην ιστορία, με περισσότερους από 120.000 ανθρώπους να εκκενώνουν τη χώρα με ασφάλεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν στο μήνυμά του. «Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από τον διπλάσιο που οι περισσότεροι ειδικοί πίστευαν πως ήταν δυνατό. Κανένα έθνος δεν έκανε κάτι τέτοιο στην ιστορία», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Το κάναμε εμείς, χθες. Η εξαιρετική επιτυχία της αποστολής μας οφείλεται στην απίστευτη ικανότητα, την ανδρεία και το αλτρουιστικό κουράγιο του αμερικανικού στρατού, του διπλωματικού σώματος και των μυστικών υπηρεσιών», συνέχισε ο Τζο Μπάιντεν.

«Από τον περασμένο Μάρτιο επικοινωνήσαμε 19 φορές με τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν, με πολλαπλές προειδοποιήσεις και προσφορά βοήθειας προκειμένου να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν», είπε ο Τζο Μπάιντεν. «Αφότου ξεκινήσαμε την εκκένωση πριν από 17 ημέρες, εντοπίσαμε περίπου 5.000 Αμερικανούς που είχαν νωρίτερα αποφασίσει να παραμείνουν στο Αφγανιστάν, αλλά τώρα ήθελαν να φύγουν», συνέχισε ο πρόεδρος.

Απαντώντας στις επικρίσεις για την καθυστερημένη έναρξη της επιχείρησης, ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε: «Φανταστείτε να ξεκινούσαμε τις εκκενώσεις τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, φέρνοντας χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες και απεγκλωβίζοντας περισσότερους από 120.000 ανθρώπους εν μέσω εμφυλίου πολέμου. Θα υπήρχε και τότε βιασύνη στο αεροδρόμιο, έλλειψη εμπιστοσύνης και ελέγχου από την κυβέρνηση και θα ήταν και πάλι μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή», πρόσθεσε.

Viral η φωτογραφία του τελευταίου στρατιώτη που φεύγει από το Αφγανιστάν

Το σχέδιο των ΗΠΑ για όσους παραμένουν στο Αφγανιστάν

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στους πολίτες που παραμένουν στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας πως ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ηγείται μιας διπλωματικής προσπάθειας ώστε να καταστεί δυνατή η αποχώρησή τους. «Για την ακρίβεια, χθες, το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ πέρασε ψήφισμα που έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα για όσα αναμένει η διεθνής κοινότητα από τους Ταλιμπάν», είπε, τονίζοντας την ελευθερία μετακίνησης και αποχώρησης από τη χώρα.

Η πλειονότητα των Αμερικανών που μένουν στο Αφγανιστάν αφορά πολίτες διπλής υπηκοότητας και ανθρώπους με βαθείς δεσμούς στο Αφγανιστάν. Ο πρόεδρος εξήρε σε αυτό το σημείο την προσπάθεια των Ενόπλων Δυνάμεων, που κατάφεραν να απομακρύνουν «το 90% των Αμερικανών που ήθελαν να φύγουν» από το Αφγανιστάν.

«Δεν επρόκειτο να παρατείνω αυτόν τον ατελείωτο πόλεμο»

Ο Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την απόφασή του για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε άλλες επιλογές από «στρατιωτική αποχώρηση ή κλιμάκωση» στον μακροβιότερο πόλεμο στην Ιστορία των ΗΠΑ, μετά τη συμφωνία που είχε εγκρίνει ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, με τους Ταλιμπάν. «Είχαμε μόνο τις εξής επιλογές: Είτε να τηρήσουμε τη δέσμευση που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση και να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν, είτε να πούμε ότι δεν φεύγουμε και να στείλουμε πίσω δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στον πόλεμο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο.

«Η πραγματική επιλογή ήταν μεταξύ αποχώρησης ή κλιμάκωσης. Δεν επρόκειτο να παρατείνω αυτόν τον ατελείωτο πόλεμο και δεν πρόκειται να παρατείνω την αποχώρηση», συνέχισε. Η αποχώρηση από το Αφγανιστάν ήταν η «καλύτερη απόφαση» για τις ΗΠΑ, συμπλήρωσε. «Σας δίνω τον λόγο μου, από τα βάθη της καρδιάς μου. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση, μια σοφή απόφαση και η καλύτερη απόφαση για την Αμερική», ανέφερε. Χαρακτήρισε «εξαιρετική επιτυχία» τον απεγκλωβισμό από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα μπορούσε να γίνει με έναν πιο συντεταγμένο τρόπο.

Αφγανιστάν: Δελτίο ειδήσεων παρουσία οπλισμένων Ταλιμπάν 

Μήνυμα Μπάιντεν στον ISIS: «Δεν έχουμε τελειώσει μαζί σας ακόμη»

Έχοντας δεχθεί έντονη κριτική εντός και εκτός συνόρων, ειδικά μετά την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε μήνυμα για τους 13 Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους μετά τη βομβιστική επίθεση του ISIS. «Χρωστάμε σε εκείνους και τις οικογένειές τους μεγάλη ευγνωμοσύνη, που δεν μπορούμε ποτέ να ανταποδώσουμε, αλλά δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ», είπε. Απευθυνόμενος στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ο Τζο Μπάιντεν είπε: «Δεν έχουμε τελειώσει μαζί σας ακόμη». Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε πως οι ΗΠΑ θα διώξουν «την τρομοκρατία όπου βρίσκεται σήμερα, όχι εκεί που βρισκόταν πριν από δύο δεκαετίες».

«Ως ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, πιστεύω ακράδαντα ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε την ασφάλειά μας είναι μέσω μιας σκληρής, ανελέητης, στοχευμένης και ακριβούς στρατηγικής που καταδιώκει την τρομοκρατία εκεί που βρίσκεται σήμερα. Όχι εκεί που ήταν πριν δύο δεκαετίες», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις