Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Χρυσοχοΐδης παράδοση – παραλαβή: Το φορτισμένο «αντίο»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης παράδοση – παραλαβή: Το φορτισμένο «αντίο»

Χρυσοχοΐδης παράδοση - παραλαβή: Παράδοση - παραλαβή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο τόνο αποχαιρέτησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, λέγοντας «αντίο» στο υπουργείο, αλλά όχι στον δημόσιο βίο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος τέθηκε εκτός υπουργείου μετά τον ανασχηματισμό, δίνοντας το χαρτοφυλάκιο στον Τάκη Θεοδωρικάκο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, αναφέρθηκε στο έργο που έγινε επί των ημερών του και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του.

«Η αστυνομία ή θα είναι μέσα στην κοινωνία ή δεν θα τα καταφέρει»

Οπως τόνισε ο Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια των ημερών του μειώθηκε η εγκληματικότητα, το παρεμπόριο, ενώ αναπτύχθηκαν αρκετές περιοχές της Αθήνας. «Μειώσαμε την εγκληματικότητα, περιορίσαμε την ανομία, η αστυνομία βρέθηκε ξανά δίπλα στον πολίτη» είπε, και σημείωσε ότι «το δόγμα νόμος και τάξη θέλει μετασχηματισμό». Πρόσθεσε ότι «αντίπαλός μας ήταν ο φανατισμός και η σκουριά παρωχημένων απόψεων», για να αναφερθεί συγκεκριμένα στο νόμο για τις συναθροίσεις. «Μεμονωμένα γεγονότα σόκαραν με τη δύναμη της εικόνας» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η αστυνομία κλήθηκε να τηρήσει τα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό». Επισήμανε ότι η ΕΛ.ΑΣ. κλήθηκε να «ελέγχει ακόμα και την αναπνοή των πολιτών», τονίζοντας ότι έγιναν περισσότεροι από 17 εκατ. έλεγχοι.

«Η αστυνομία ή θα είναι μέσα στην κοινωνία ή δεν θα τα καταφέρει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Γιατί έφυγε ο Χρυσοχοΐδης από την κυβέρνηση, όλο το παρασκήνιο

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας και στα επόμενα βήματα που πραγματοποιούνται προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άνδρες του Σώματος, που, όπως τόνισε, επί «δύο χρόνια τώρα τα δίνουν όλα», ενώ ευχαρίστησε και τον αρχηγό της Αστυνομίας, Μιχάλη Καραμαλάκη.

«Η πολιτική είναι σκληρή και ιδιαίτερα για εκείνους που επωμίζονται το βάρος»

Ο τέως υπουργός ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στο γραφείο αλλά και τους γενικούς γραμματείς. Αναφορικά με τον Λευτέρη Οικονόμου, είπε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «φίλο και συνοδοιπόρο, είμαστε πάντα μαζί, και όταν εγώ φεύγω, αυτός μένει». Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ευχαρίστησε και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που τον τίμησε. «Η πολιτική είναι σκληρή και ιδιαίτερα για εκείνους που επωμίζονται το βάρος», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Τιμή» η ανάθεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, λέει ο Θεοδωρικάκος

«Αποτελεί ξεχωριστή τιμή και ευθύνη για εμένα η ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Προστασίας του Πολίτη», είπε παίρνοντας τον λόγο ο Τάκης Θεοδωρικάκος. «Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα μείνει την ιστορία με χρυσά γράμματα, ως υπουργός που συνέβαλε στην εξάρθρωση της ”17 Νοέμβρη”» είπε για τον προκάτοχό του ο νέος υπουργός. Ο νέος υπουργός έκανε λόγο για έναν τομέα που αποτελεί κρίσιμη και κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε, κεντρικός στόχος είναι η ασφάλεια, γιατί χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ελευθερία ούτε ευημερία. Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως σκοπός είναι η ασφάλεια για όλους, ασφάλεια παντού, στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλες τις πόλεις και τις κωμοπόλεις, όλα τα χωριά της πατρίδας μας.

Στη συνέχεια και απαντώντας στα όσα ανέφερε νωρίτερα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μίλησε για ανασυγκρότηση, εκσυγχρονισμό και ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας όπου χρειάζεται και προωθώντας τις αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες, στις οποίες αναφέρθηκε ο απερχόμενος υπουργός.

Εμπιστοσύνη στα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλα μας τα στελέχη, στον Έλληνα και στην Ελληνίδα αστυνομικό, στους άνδρες και τις γυναίκες του πυροσβεστικού σώματος. Γιατί οι αστυνομικοί μας και οι πυροσβέστες μας είναι τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, είναι τμήμα του ελληνικού λαού, αδέρφια μας, παιδιά μας. Τμήμα της κοινωνίας και εργάζονται για την κοινωνία», είπε απευθυνόμενος στους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας. «Είστε εδώ νύχτα και μέρα για όλους τους Έλληνες» είπε, και πρόσθεσε: «Σήμερα σε όλες τις γυναίκες και όλους τους άνδρες θέλω να στείλω ένα σαφές και ειλικρινές μήνυμα. Σεβόμαστε, αγαπάμε και υποστηρίζουμε με πράξεις τις γυναίκες και τους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας».

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Εκπλήξεις επεφύλασσε ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, έπειτα από περίπου οκτώ μήνες εκτός κυβέρνησης, επιστρέφει στο κυβερνητικό σχήμα, στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Υπενθυμίζεται ότι ο Τάκης Θεοδωρικάκος (πρώην υπουργός Εσωτερικών) στον ανασχηματισμό της 4ης Ιανουαρίου είχε δει την πόρτα της εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα, μαζί με άλλους οκτώ, μια επιλογή που είχε προκαλέσει ερωτήματα, καθώς θεωρούνταν στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σήμερα, ωστόσο ο πρωθυπουργός τον επανέφερε στο κυβερνητικό σχήμα, δίνοντάς του μάλιστα ένα βαρύ υπουργείο, αυτό του Προστασίας του Πολίτη, αφήνοντας εκτός κυβέρνησης τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις