Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αποστολάκης – ανασχηματισμός: Η εκδοχή Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ για όσα έγιναν στο παρασκήνιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστολάκης – ανασχηματισμός: Η εκδοχή Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ για όσα έγιναν στο παρασκήνιο

Αποστολάκης - ανασχηματισμός: "Πόλεμος" ανακοινώσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Σε πρόσωπο της ημέρας αναδείχθηκε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση που τον ήθελε να αναλαμβάνει το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε πως δεν προτίθεται να δεχτεί την υπουργική θέση, καθώς όπως υποστήριξε, δεν τηρήθηκε ο όρος της διακομματικής συναίνεσης. Λίγο αργότερα, ξέσπασε “μάχη” ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση να στρέφει παράλληλα τα βέλη της προς τον πρώην υπουργό ΓΕΕΘΑ και υπουργό Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς τον κατώτερο των περιστάσεων. Την ίδια ώρα, και τα δύο κόμματα έδωσαν στη δημοσιότητα τις δικές τους εκδοχές για το τι συνέβη με την υπουργοποίηση Αποστολάκη που τελικά κατέληξε σε ναυάγιο.

Το παρασκήνιο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, κατά την πρώτη επικοινωνία του με τον κ. Αποστολάκη, του πρότεινε να αναλάβει αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας, αλλά εκείνος ζήτησε να γίνει υπουργός, αίτημα που έγινε δεκτό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνεργάτες του πρωθυπουργού διαψεύδουν ότι ο κ. Αποστολάκης έθεσε ως όρο για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση την ύπαρξη διακομματικής συναίνεσης. Αναφέρουν επίσης ότι στη συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ευάγγελο Αποστολάκη συζητήθηκαν λεπτομέρειες που αφορούν τη λειτουργία του υπουργείου, υπήρχε σύμπνοια και μεταφέρουν μια χαρακτηριστική φράση του κ. Αποστολάκη, “θα τα δώσω όλα, σας ευχαριστώ για την τιμή”.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Αποστολάκης μετά την ανακοίνωση της υπουργοποίησής του, δεχόταν συγχαρητήρια τηλεφωνήματα και ευχαριστούσε τους συνομιλητές του, ενώ είχε δώσει τα στοιχεία του καθώς και της συζύγου του στην Προεδρία της Δημοκρατίας για την ορκωμοσία στις 16.00. Σήμερα το πρωί προκειμένου να μην αιφνιδιαστεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επικοινωνία “ήταν καλή”.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά διότι όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στόχος της επιλογής Αποστολάκη ήταν η συναίνεση.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι το πραγματικό πολιτικό ερώτημα είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τορπίλισε τη συναίνεση, απαντώντας ο ίδιος “γιατί ήταν κάτι που θα τον ακύρωνε υπαρξιακά”.

Γεωργιάδης: Ο Αποστολάκης έπρεπε να αντέχει την πίεση όχι να κάνει πίσω με την πρώτη στρακαστρούκα

Το παρασκήνιο σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τις ίδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων. Η υπουργοποίηση Αποστολάκη, δεν ήταν κάτι απλό για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς εκτός από υπουργός της κυβέρνησης μαζί με την στρατηγό Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, τον διπλωματικό σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη και τον Γιώργο Κατρούγκαλο, συνέθεταν την “τετράδα” που συμβουλευόταν ο Αλέξης Τσίπρας για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, όταν την προηγούμενη Δευτέρα ο κ. Αποστολάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση που δέχθηκε να υπουργοποιηθεί εισέπραξε ένα ηχηρό “όχι” και του μίλησε για αποστασία. Φεύγοντας από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Αποστολάκης άφησε να εννοηθεί πως δεν θα δεχθεί την πρόταση του πρωθυπουργού σύμφωνα με τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ανακοίνωση του ονόματός του, η Κουμουνδούρου άσκησε πολύ μεγάλη πίεση στον κ. Αποστολάκη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τελικά γύρω στις 13.30 τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα και τον ενημέρωσε ότι δεν θα δεχθεί την πρόταση και ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να τον παγιδεύσει λέγοντάς του ότι θα είναι υπουργός κοινής αποδοχής.

Ευάγγελος Αποστολάκης: Οι συνεντεύξεις και τα λόγια που προκάλεσαν συζητήσεις – Οι σταθμοί της πορείας του

Από τη διοίκηση των κομάντο της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών πριν από περίπου δύο δεκαετίες, ναύαρχος κι αρχηγός αρχικά του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και αμέσως μετά συνολικά στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, έγινε το πρόσωπο της ημέρας στη κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά. Το 2019 όταν υπουργοποιήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα για να αντικαταστήσει τον Πάνο Καμμένο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αντιδράσει έντονα απ’ το βήμα της βουλής, καθώς ακόμα δεν είχε παραδώσει τα καθήκοντα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ…

Κατά τη διάρκεια της πορείας του, από το Ρέθυμνο που γεννήθηκε το 1957 μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο που ορκίστηκε υπουργός, ο Ευάγγελος Αποστολάκης κατάφερε να διακριθεί στην υπηρεσία του, να κερδίσει βαθμούς και την εκτίμηση συναδέλφων του για τις διοικητικές του ικανότητες. Ως υπουργός, εκτός από τα ελληνοτουρκικά, κλήθηκε να διαχειριστεί το προσφυγικό και μια σειρά από άλλα θέματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, λίγους μήνες μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.

Μετριοπαθής κι ψύχραιμος, επαναλαμβάνει πως κριτήριο για την κάθε του απόφαση είναι η αγάπη του για την πατρίδα. Τελευταίο παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας άρχισε όπως λέει να δίνει μάχες από παιδί.

Οικονόμου – «Ο Αποστολάκης δεν άντεξε την πίεση και το μπούλινγκ από τον ΣΥΡΙΖΑ και έκανε πίσω»

Πατέρας δύο παιδιών

Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, με τον γιο του Γιάννη να κάνει καριέρα ως σεφ τα τελευταία χρόνια σε τηλεοπτικές εκπομπές. Λίγο διάστημα μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, ο ίδιος άφηνε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μιας νέας ανάμειξης στην πολιτική.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης αποφοίτησε αρχικά από τη σχολή Ναυτικών Δοκίμων και το 1998 ανέλαβε διοικητής στη διοίκηση υποβρυχίων Καταστροφών. Στους επίλεκτους των επιλέκτων. Την περασμένη δεκαετία, ο Ευάγγελος Αποστολάκης γίνεται αρχηγός του ΓΕΝ και δυο χρόνια μετά αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Το 2019 ορκίζεται υπουργός Άμυνας, με τον ίδιο να διατυμπανίζει προς πάσα κατεύθυνση πως συνεχίζει να έχει φιλοδοξίες.

Στα 64 χρόνια του, ο Ευάγγελος Αποστολάκης είναι ξανά το πρόσωπο που κυριαρχεί από το μεσημέρι στην κεντρική πολιτική σκηνή. Με τον ίδιο να παρακολουθεί τις αντιδράσεις και τις αναλύσεις που διαδέχονται η μία την άλλη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις