Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ανασχηματισμός ονόματα – ποιοι φεύγουν: Τι λένε οι πληροφορίες, Κεραμέως – Χρυσοχοΐδης προβληματίζουν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός ονόματα – ποιοι φεύγουν: Τι λένε οι πληροφορίες, Κεραμέως – Χρυσοχοΐδης προβληματίζουν

Ανασχηματισμός ονόματα - ποιοι φεύγουν: Η κλεψύδρα έχει γυρίσει και μετράει αντίστροφα χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί παρόλα αυτά ο χρόνος των ανακοινώσεων

Με το τηλέφωνο στο χέρι βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα υπουργοί και βουλευτές που περίμεναν χθες να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός ή έστω να λάβουν κάποια πληροφορία παραπάνω. Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με την υφιστάμενη σύνθεση του, παρατείνοντας την αγωνία των υπουργών που θα καθίσουν γύρω από το τραπέζι. Ωστόσο, αμέσως μετά ο χρόνος ξεκινά να μετρά αντίστροφα για τις αλλαγές μέχρι το τέλος της εβδομάδας και το πιθανότερο είναι οι αλλαγές να μη παραταθούν μετά την Πέμπτη.

Το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Σλοβενία, όπου θα πάρει μέρος στο Bled Strategic Forum, την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με τους φορείς της Βορείου Ελλάδος ενόψει της ΔΕΘ, ενώ την Πέμπτη το βράδυ θα βρεθεί στη Μασσαλία για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή.  Έτσι, αν οι ανακοινώσεις δεν γίνουν Πέμπτη πρωί, πάμε για Σαββατοκύριακο, αν και τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι ανακοινώσεις να γίνουν εν τη απουσία του πρωθυπουργού.

Χθες, ο πρωθυπουργός ήταν από τις 11 το πρωί στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, σε συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες. Το πιο δύσκολο κεφάλαιο είναι το δίδυμο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκο Χαρδαλιά. Τη συζήτηση για ανασχηματισμό άρχισε να ξετυλίγει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μετά τις πυρκαγιές, σε συνδυασμό με την αναζήτηση ευθυνών. Άρα, η έξοδος από το κυβερνητικό σχήμα και των δύο θα μοίραζε τις ευθύνες, αν βγει μόνο ο ένας και ο άλλος βρεθεί σε διαφορετικό πόστο θα σήκωνε όλο το βάρος είτε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είτε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Αν μετακινηθούν και οι δύο σε άλλες υπουργικές καρέκλες τότε θα συγκεντρώσει τα πυρά της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός, καθώς «η συγγνώμη που ζήτησε ήταν υποκριτική» όπως τον έχει κατηγορήσει ήδη ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανασχηματισμός: Έρχεται δομικός ανασχηματισμός

Οι ως τώρα πληροφορίες δείχνουν έναν δομικό ανασχηματισμό που θα οδηγήσει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με μια ώθηση επανεκκίνησης σε μια από τις πιο δύσκολες καμπές που καλείται να ξεπεράσει μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα τον Αύγουστο. Όσο η ώρα περνάει, η ονοματολογία δίνει και παίρνει με τους νυν και επίδοξους υπουργούς να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Πάντως, ορισμένοι υπουργοί μπορούν να κοιμηθούν ήσυχοι. Σύμφωνα με πηγές, οι Χρήστος Σταϊκούρας, Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Καραμανλής, Κωστής Χατζηδάκης και Κυριάκος Πιερρακάκης θα μείνουν αμετακίνητοι. Από την άλλη κομβικό ρόλο στον ανασχηματισμό θα παίξει το πρόσωπο του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του οποίου η ενδεχόμενη μετακίνηση ενδεχομένως να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων.

Τα νέα πρόσωπα και το δόγμα Μητσοτάκη

Ως προς τα νέα πρόσωπα που αναμένεται να στελεχώσουν το κυβερνητικό σχήμα, 3 είναι τα πιο επικρατέστερα ονόματα, αυτό του Θόδωρου Ρουσόπουλου, του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Μάριου Θεμιστοκλέους. Ενδεικτική, πάντως, του τρόπου με τον οποίο κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πότε θα πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός, η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν πως ο πρωθυπουργός είναι αυτός που έχει την πλήρη εικόνα και αυτός που θα πάρει τις αποφάσεις.

“Η ανάγκη, η έκταση, το βάθος, το αποτύπωμα, ο χαρακτήρας της αναδιάταξης του στελεχιακού δυναμικού της κυβέρνησης είναι κάτι που αφορά μόνο τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος που έχει την πλήρη έκταση της εικόνας και παίρνει τις αποφάσεις για να διαμορφώνεται μια κατάσταση που θα πάει την χώρα μπροστά”.

“Το αποτύπωμα, ο χαρακτήρας της αναδιάταξης του στελεχιακού δυναμικού της κυβέρνησης είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά και μόνο τον πρωθυπουργό. Αυτό έγινε μέχρι τώρα, αυτό θα γίνει και στα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας, συμπλήρωσε και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Ως την ώρα λοιπόν που θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός, «στρατηγική υπομονή» που λέει και το Μαξίμου.

Υπό μετακίνηση φέρεται και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως

Πρέπει, όμως να βρεθεί πού θα μετακινηθεί, αν οριστικοποιηθεί η μετακίνηση, και τι καραμπόλες θα προκαλέσει. Και η εξίσωση γίνεται ακόμη δυσκολότερη από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θεωρεί επιτυχημένους τους τρεις παραπάνω υπουργούς. Από το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά «κατεβάσει μολύβια και πληκτρολόγια» αναμένοντας την πρωθυπουργική ανακοίνωση, ωστόσο οι ώρες περνούν χωρίς να γνωρίζουν οι υπουργοί τι μέλλει γενέσθαι. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί ο εκνευρισμός που προκάλεσε στα υπουργικά γραφεία και η διαρροή ότι το Μέγαρο Μαξίμου δέχεται πιέσεις για την παραμονή ή την είσοδο υπουργών στο υπουργικό συμβούλιο! Η εν λόγω διαρροή προκάλεσε όχι μόνο την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου.

Ηλιόπουλος για ανασχηματισμό: “Η ειδική αναφορά σε γνωριμίες και διασυνδέσεις παραδέχεται τη διαπλοκή”

Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που συνιστούν “στρατηγική υπομονή”, αν δεν το κατάλαβαν, ομολογούν ότι είναι έρμαιο πιέσεων νυν και επίδοξων υπουργών», σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος. «Η ειδική αναφορά σε “γνωριμίες και διασυνδέσεις” παραδέχεται τη διαπλοκή και τις πιέσεις και οικονομικών παραγόντων», προσθέτει και καταλήγει: «Για ακόμη μία φορά ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει ανασχηματισμό και τελικά δεν μπορεί να τον κάνει από τις πολιτικές του εξαρτήσεις. Όχι ότι δεν το γνωρίζαμε, αλλά τόση ειλικρίνεια δεν την περιμέναμε».

Η ατζέντα του υπουργικού

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:

*Ενημέρωση από τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

*Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση του νομοσχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

*Παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη του νομοσχεδίου για τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση.

*Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου – Διαδικασία καθορισμού ανώτατου ορίου.

*Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά».

*Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή στη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις