Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πρόσφυγες από το Αφγανιστάν: Το “ήρεμο καλοκαίρι” πέρασε, η Τουρκία άρχισε τις προκλήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόσφυγες από το Αφγανιστάν: Το “ήρεμο καλοκαίρι” πέρασε, η Τουρκία άρχισε τις προκλήσεις

Πρόσφυγες από το Αφγανιστάν: Ο Ακάρ, δεν παρέλειψε να στοχεύσει την Ελλάδα, κατηγορώντας τη χώρα μας για επεκτατική πολιτική και παράνομες ενέργειες.

Ετοιμάζεται η Άγκυρα για το ενδεχόμενο να υπάρξουν κύματα προσφύγων από το Αφγανιστάν. Ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μάλιστα επισκέφθηκε τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, για να επιθεωρήσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί, από όπου δεν παρέλειψε να εξαπολύσει έντονη φραστική επίθεση κατά της χώρας μας, επαναφέροντας τα περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Ειδικότερα, ο Ακάρ, επισκέφτηκε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και άλλους ανώτατους αξιωματικούς, την Μεραρχία του Άρδα,στην Αδριανούπολη ενώ μίλησε και στους στρατιώτες που βρίσκονται στο σημείο. Μάλιστα εξέτασε και τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα σύνορα.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο Χουλουσί Ακάρ είχε επισκεφτεί και τα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν, επιθεώρησε το τείχος που έχει κατασκευαστεί εκεί και στη συνέχεια συνομίλησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ανέφερε ότι τα σύνορα θα παραμείνουν «σφραγισμένα».

Προκλητική επίθεση στην Ελλάδα

Ο Ακάρ, δεν παρέλειψε να στοχεύσει την Ελλάδα, κατηγορώντας τη χώρα μας για επεκτατική πολιτική και παράνομες ενέργειες. Την ίδια ώρα, αμφισβήτησε ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και την κυριαρχία νησιών, ενώ επανέφερε τα περί γκρίζων ζωνών και αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Haber7. com, ο Ακάρ, ανέφερε: «Δυστυχώς, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς προκλήσεις, παράνομες επιθετικές ενέργειες και ρητορική από την Ελλάδα. Χρησιμοποιούν (οι Έλληνες αξιωματούχοι) συνεχώς απειλητική γλώσσα εναντίον της Τουρκίας. Κάνουν απαιτήσεις σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του Αιγαίου και προσπαθούν να οπλίσουν όλα τα νησιά. Αγνοώντας τις ενέργειές τους και τη ρητορική τους αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο, κάνουν συνεχώς δηλώσεις και προκλήσεις κατηγορώντας την Τουρκία. Είπαμε σε κάθε ευκαιρία ότι αυτή η στάση των Ελλήνων στρατιωτικών και πολιτικών είναι πολύ λανθασμένη και ότι είναι ασυμβίβαστη με τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Ο Ακάρ, επιτέθηκε στην Ελλάδα για την προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Κατηγόρησε την Αθήνα ότι θέλει να περιορίσει τα διεθνή ύδατα από 48% στο 20%, για να καρπωθεί το 70% του Αιγαίου. Μάλιστα ανέφερε ότι οι Έλληνες κάνουν ότι μπορούν για να περιορίσουν την Τουρκία. «Επιμένουν να κατηγορούν την Τουρκία, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι αυτοί είναι που προβαίνουν σε επιθετικές ενέργειες», ανάφερε. Παράλληλα, επικαλέστηκε τη συμφωνία της Λωζάνης λέγοντας ότι «ορισμένα νησιά δεν πρέπει να είναι οπλισμένα, πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία «δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτεί αυτό».

EGAYDAAK

Εκτός από το θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου, ο Ακάρ, σύμφωνα πάντα με την τουρκική ιστοσελίδα, έθεσε ξανά ζήτημα… EGAYDAAK. Δηλαδή νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος, των οποίων την κυριαρχία αμφισβητεί τα τελευταία χρόνια η Τουρκία. Υποστήριξε μάλιστα ότι «ενώ περιμένουμε να επιλυθεί αυτό το ζήτημα μέσω διαπραγματεύσεων, ειρηνικών τρόπων και μεθόδων, οι Έλληνες γείτονές μας θεωρούν ότι αυτά τα νησιά τους ανήκουν».

Ο τούρκος υπουργός, δηλώνοντας ότι τα αιτήματα της Ελλάδας απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, έκανε λόγο για «ανειλικρίνεια» των Ελλήνων πολιτικών που κατά τον ίδιο είναι «η κύρια πηγή των προβλημάτων». Εξάλλου, αναφέρθηκε στο ζήτημα του προσφυγικού, επισημαίνοντας πως δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Τουρκία. Ζήτησε από την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για «απάνθρωπες μεθόδους».

Ο πρώην Διοικητής ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν στην Ώρα Ελλάδος

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος ενός νέου μεταναστευτικού κύματος

Η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος ενός νέου μεταναστευτικού κύματος από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μετά τις επαφές που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του. «Εμείς ως Τουρκία, έχουμε εκτελέσει επαρκώς τις ηθικές και ανθρωπιστικές ευθύνες μας όσον αφορά το μεταναστευτικό», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσοβλου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας στην Αττάλεια. «Αποκλείεται να αναλάβουμε ένα επιπρόσθετο προσφυγικό βάρος», πρόσθεσε. Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα 3,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, στο πλαίσιο της συμφωνίας που σύναψε το 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η Ευρώπη, αλλά και οι όμορες χώρες του Αφγανιστάν, θα επηρεαστούν αν οι μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν μετατραπούν σε κρίση και ότι όλοι θα πρέπει να αντλήσουν διδάγματα από τη συριακή προσφυγική κρίση. Ο Μάας από την πλευρά του ανέφερε ότι η Γερμανία είναι ευγνώμων προς την Τουρκία επειδή προσφέρθηκε να συνεχίσει να βοηθά στη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να την στηρίξει οικονομικά και σε τεχνικό επίπεδο.

«Είναι προς το συμφέρον μας να διασφαλίσουμε ότι η κατάρρευση του Αφγανιστάν δεν θα αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Ο Μάας πραγματοποιεί περιοδεία στην Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν, το Πακιστάν και το Κατάρ για να εκφράσει τη στήριξη της Γερμανίας στις χώρες που είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από την κρίση στο Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις