Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Καφές πριν τη γυμναστική: Πώς βοηθάει στην καύση του λίπους
PLUS

Καφές πριν τη γυμναστική: Πώς βοηθάει στην καύση του λίπους

Καφές πριν τη γυμναστική: Όσοι γυμνάζονται ξέρουν καλά πως ο καφές πριν την προπόνηση τονώνει, αλλά μάλλον πως δεν κάνει μόνο αυτό

Ο καφές πριν από την άσκηση πετυχαίνει μέγιστη καύση λίπους, σύμφωνα με επιστήμονες από το Τμήμα Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας (UGR). Ο καφές μισή ώρα πριν από την αερόβια άσκηση αυξάνει σημαντικά τον ρυθμό καύσης λίπους, ενώ οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα αποτελέσματα το απόγευμα είναι πιο έντονα απ’ ό,τι το πρωί.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Διεθνούς Εταιρείας Άθλησης και Διατροφής, οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν εάν ο καφές ‒μία από τις πιο συχνά καταναλώσιμες εργογενείς ουσίες στον κόσμο για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης‒ στην πραγματικότητα αυξάνει την οξείδωση και την καύση λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Η έρευνα

«Η σύσταση να ασκείστε με άδειο στομάχι το πρωί για να αυξήσετε την οξείδωση του λίπους είναι συνηθισμένη. Ωστόσο, αυτή η σύσταση μπορεί να στερείται επιστημονικής βάσης, καθώς δεν είναι γνωστό εάν αυτή η αύξηση οφείλεται στην άσκηση το πρωί ή στο ότι περνάτε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς φαγητό» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της έρευνας, Francisco José Amaro-Gahete του Τμήματος Φυσιολογίας του UGR.

Συνολικά 15 άνδρες (με μέση ηλικία τα 32 έτη) συμμετείχαν στην έρευνα, ολοκληρώνοντας ένα τεστ άσκησης τέσσερις φορές σε διαστήματα επτά ημερών. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν 3 mg/kg καφεΐνης και κάποιοι άλλοι ένα εικονικό σκεύασμα στις 8.00 π.μ. και τις 5.00 μ.μ. Οι συνθήκες πριν από κάθε δοκιμή άσκησης (ώρες που πέρασαν από το τελευταίο γεύμα, σωματική άσκηση και κατανάλωση διεγερτικών ουσιών) ήταν αυστηρά τυποποιημένες και η οξείδωση του λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης υπολογίστηκε ανάλογα.

Μέγιστη καύση λίπους

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας έδειξαν ότι ο καφές 30 λεπτά πριν από την αερόβια άσκηση αύξησε τη μέγιστη απώλεια λίπους» εξηγεί ο Francisco J. Amaro. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι ο καφές αυξάνει την απώλεια λίπους κατά τη διάρκεια της πρωινής άσκησης με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που παρατηρείται χωρίς πρόσληψη καφεΐνης το απόγευμα.

Συνοπτικά, τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο καφές και η αερόβια άσκηση που πραγματοποιήθηκε σε μέτρια ένταση το απόγευμα παρέχουν την ανώτατη καύση λίπους σε άτομα που επιδιώκουν να αυξήσουν την καύση λίπους κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις