Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Καμπούλ: Έκρυθμη η κατάσταση στο αεροδρόμιο
ΚΟΣΜΟΣ

Καμπούλ: Έκρυθμη η κατάσταση στο αεροδρόμιο

Καμπούλ: Χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο ώστε να βρουν σημείο διαφυγής.

Μεγάλη έκρηξη, που επιβεβαιώθηκε από τις αμερικανικές Αρχές, συντάραξε πριν από λίγες ώρες το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι υπήρξε έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε αν υπάρχουν θύματα. Σε twitter της η γαλλική πρεσβεία ζητά από τους Αφγανούς που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ να απομακρυνθούν, καθώς υπάρχει πιθανότητα δεύτερης έκρηξης.

Γενικότερα η κατάσταση στο αφγανικό αεροδρόμιο τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς παρά τις προειδοποιήσεις των συμμαχικών δυνάμεων ότι επίκειται χτύπημα, εξακολουθούν να συγκεντρώνονται εκεί χιλιάδες άνθρωποι με την ελπίδα να βρουν διέξοδο διαφυγής από την κόλαση του Αφγανιστάν. Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση του Βρετανού υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι υπήρχαν πρόσφατες και αξιόπιστες πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι ένοπλοι σχεδιάζουν επίθεση με στόχο τους συγκεντρωμένους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν. «Υπάρχει τώρα πολύ, πάρα πολύ αξιόπιστη πληροφόρηση για επικείμενη επίθεση και γι’ αυτό άλλαξε χθες το βράδυ η σύσταση του Φόρεϊν Όφις, ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να έρχονται στο Αεροδρόμιο της Καμπούλ, θα πρέπει να μεταβούν σε ένα ασφαλές μέρος και να αναμένουν περισσότερες οδηγίες», δήλωσε ο υπουργός στο ραδιόφωνο του BBC.

Οι πιθανοί δράστες

Ως δράστες πιθανολογούνται οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν, οργάνωσης που εχθρεύεται τόσο τις ΗΠΑ, όσο και τους Ταλιμπάν, τους οποίους θεωρεί μετριοπαθείς και ελευθερόφρονες. Σύμφωνα με τους New York Times, υπό τον φόβο της επίθεσης από αυτή την τρομοκρατική οργάνωση, ο Αμερικανός Τζο Μπάιντεν είπε σε ένα από τα διαγγέλματά του ότι «κάθε μέρα επιχειρήσεων αυξάνει τον κίνδυνο για τους στρατιώτες», αφού υπάρχει «σοβαρός και μεγεθυνόμενος κίνδυνος επίθεσης».

 

Η συγκεκριμένη οργάνωση, βραχίονας του ISIS στο Αφγανιστάν, είναι «ορκισμένος εχθρός των Ταλιμπάν» και «επιδιώκει να βάλει στο στόχαστρο το αεροδρόμιο, να επιτεθεί σε αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις καθώς και σε αθώους πολίτες», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

https://twitter.com/i/status/1430894061083262982

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις