Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Καμπούλ – Ισλαμικό Κράτος: Τρομοκρατικό χτύπημα στο Αφγανιστάν φοβούνται οι ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Καμπούλ – Ισλαμικό Κράτος: Τρομοκρατικό χτύπημα στο Αφγανιστάν φοβούνται οι ΗΠΑ

Καμπούλ - Ισλαμικό Κράτος: Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, από την πλευρά του, ανησυχεί ότι το Αφγανιστάν θα μετατραπεί σε «καταφύγιο τρομοκρατών»

Το ήδη τρομακτικό σκηνικό έρχονται να επιβαρύνουν πληροφορίες για το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης στην Καμπούλ. Η επιχείρηση εκκένωσης από τις ΗΠΑ γίνεται σε καθεστώς φόβου καθώς οι Αμερικανοί επιτελείς τονίζουν πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, όχι όμως από τους Ταλιμπάν αλλά από το Ισλαμικό κράτος. Συγκεκριμένα, φοβούνται πως το Ισλαμικό Κράτος θα καταρρίψει κάποιο από τα μεταγωγικά αεροσκάφη που πραγματοποιούν ανθρωπιστικές πτήσεις. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, από την πλευρά του, ανησυχεί ότι το Αφγανιστάν θα μετατραπεί σε «καταφύγιο τρομοκρατών» μετά τη κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ και καλεί σε διάλογο για την επίλυση της κρίσης.

Ο οργανισμός, με έδρα την Τζέντα, που ετοιμάζει αποστολή στο Αφγανιστάν για να υπογραμμίσει την σημασία «της ειρήνης, της σταθερότητας και της εθνικής συμφιλίωσης», καλεί τους μελλοντικούς ηγέτες του Αφγανιστάν και την διεθνή κοινότητα να φροντίσουν ώστε το Αφγανιστάν να μην χρησιμοποιηθεί πλέον ως πλατφόρμα ή καταφύγιο τρομοκρατών και να μην επιτρέψει σε τρομοκρατικές οργανώσεις να βάλουν πόδι στο αφγανικό έδαφος, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Ο ΟΙΣ προειδοποιεί για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν λόγω τη αύξησης του αριθμού των εκτοπισμένων και των προσφύγων και καλεί «τα κράτη μέλη, του ισλαμικούς οικονομικούς θεσμούς και τους εταίρους να λάβουν γρήγορα μέτρα για να προσφέρουν επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια στις ζώνες του Αφγανιστάν που την έχουν ανάγκη.

Δεν είναι εδώ η Αλ Κάιντα

Ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των ταλιμπάν Μοχάμεντ Ναΐμ δήλωσε σε συνέντευξή του στο σαουδαραβικό δίκτυο Al Hadath TV ότι η Αλ Κάιντα δεν είναι παρούσα στο Αφγανιστάν και ότι το ισλαμιστικό του κίνημα «δεν έχει σχέσεις μαζί τους». Πρόσθεσε ότι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Υπενθυμίζεται πως τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες επτά ημέρες εντός και περιμετρικά του αεροδρομίου της Καμπούλ είτε από ποδοπάτημα είτε από πυρά των ταλιμπάν, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, σήμερα, τουλάχιστον 7 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου πέριξ από το αεροδρόμιο .

Αμερικανοί στρατιώτες αποτυπώνονται σε βίντεο να τυλίγουν σε λευκά σεντόνια τις σορούς προκειμένου να τις μεταφέρουν σε άλλη τοποθεσία.
Οι Ταλιμπάν επιρρίπτουν ευθύνες στις ΗΠΑ για το χάος που επικρατεί στο αεροδρόμιο. Τοπικά ΜΜΕ παράλληλα αναφέρουν πως ολοένα και περισσότερα παιδιά χάνονται μέσα στον πανικό που επικρατεί στο αεροδρόμιο και έκτοτε αγνοούνται. Οι Ταλιμπάν την ίδια στιγμή κομπάζουν για τις κατακτήσεις τους, κάτι που φροντίζουν να επικοινωνούν με νέα βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις