Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πυρόπληκτοι εργαζόμενοι αποζημιώσεις: Οι δικαιούχοι και η διαδικασία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρόπληκτοι εργαζόμενοι αποζημιώσεις: Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Πυρόπληκτοι εργαζόμενοι αποζημιώσεις: Αυτά είναι τα μέτρα για τους εργαζόμενους της Εύβοιας

Την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ μπορούν να λάβουν οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τελεί σε αναστολή, ως συνέπεια των πυρκαγιών που έπληξαν την Αττική, την Β.Εύβοια και την Πελοπόννησο.

Η διαδικασία ξεκινά με την υπεύθυνη δήλωση των επιχειρήσεων – εργοδοτών, για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζομένους τους των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή.

Στην δήλωση η οποία υποβάλλεται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας, αναφέρεται:

  • ότι η επιχείρησή τους πλήττεται σημαντικά λόγω των συνεπειών των πυρκαγιών
  • οι εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή.

Στην συνέχεια οι εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την υπεύθυνη δήλωση άμεσα στους εργαζομένους τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι που η σύμβασή τους τελεί σε αναστολή για πρώτη φορά, θα πρέπει να υποβάλλουν από την πλευρά τους υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του υπουργείου, μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους.

Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Για την περίπτωση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί κατά το παρελθόν σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη, δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις