Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / Τζόνι Ντέπ ταινία: Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος του δίνει ακόμη μια ευκαιρία
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τζόνι Ντέπ ταινία: Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος του δίνει ακόμη μια ευκαιρία

Τζόνι Ντέπ ταινία: Ο ηθοποιός δήλωσε ότι το Χόλιγουντ τον μποϊκοτάρει, καθώς η τελευταία του ταινία δεν έχει λάβει ακόμη ημερομηνία κυκλοφορίας

Ο Τζόνι Ντεπ σε συνέντευξή του στους Sunday Times, μιλάει για τη νέα του ταινία αλλά και το Χόλιγουντ το οποίο, όπως λέει, «τον μποϋκοτάρει». Η συνέντευξη είναι η πρώτη του ηθοποιού αφότου έχασε τη δίκη στην υπόθεση δυσφήμισης εναντίον της εφημερίδα The Sun. Η τέως σύζυγός του, Άμπερ Χερντ, τον κατηγόρησε για ενδοοικογενειακή βία, η βρετανική εφημερίδα The Sun χαρακτήρισε τον ηθοποιό ως «wife beater», ο Ντεπ μήνυσε την εφημερίδα κι ο δικαστής έκρινε ότι οι 12 από τις 14 κατηγορίες για βίαιη συμπεριφορά αποδείχτηκαν ακριβείς.

Εκτός από τη δίκη, ο Ντεπ έχασε και την καριέρα του, στην Αμερική τουλάχιστον, αφού ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος δείχνει πιο ελαστικός και πρόθυμος να τον στηρίξει. Δυο φεστιβάλ, του Σαν Σεμπαστιάν και του Κάρλοβι Βάρι, ετοιμάζονται να τιμήσουν τον Ντεπ και κατακρίνονται έντονα γι’ αυτό. Ο ίδιος ο ηθοποιός μιλά στους Sunday Times με αφορμή την τελευταία ταινία του, «Minamata», που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην Berlinale του 2020 (προ πανδημίας), αλλά ακόμα δεν έχει προγραμματισμένη διανομή στην Αμερική.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Johnny Depp (@johnnydepp)

Η αναβολή του «Minamata»

Στην ταινία, ο Ντεπ υποδύεται τον Γιουτζίν Σμιθ, το φωτορεπόρτερ που συνέβαλε στην αποκάλυψη των τραγικών συνεπειών της παρουσίας υδραργύρου στις παραθαλάσσιες κοινότητες της Ιαπωνίας τη δεκαετία του ’70.

Το «Minamata» επρόκειτο να βγει στις αίθουσες τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά πλέον η πρεμιέρα του έχει αναβληθεί επ’ αόριστον.

Ο ίδιος ο Ντεπ, στη συνέντευξή του, χαρακτηρίζει την απόρριψή του από το Χόλιγουντ ως έναν «παραλογισμό των μαθηματικών των media».

«Κάποιες ταινίες αγγίζουν τον κόσμο κι αυτό ισχύει για τους ανθρώπους του “Minamata” κι άλλους που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις. Κι αυτό ακυρώνεται επειδή το Χόλιγουντ αποφάσισε να με μποϋκοτάρει; Έναν άνθρωπο, έναν ηθοποιό, ο οποίος βρίσκεται σε μία δυσάρεστη και μπερδεμένη κατάσταση; Εγώ οδεύω προς τα εκεί όπου πρέπει να πάω για να τα καταφέρω και να φέρω τα πράγματα στο φως».

«Υπερασπιζόμαστε το τεκμήριο της αθωότητας»

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν να βραβεύσει τιμητικά τον Τζόνι Ντεπ για την καριέρα του, ο Διευθυντής του, Χοσέ Λουίς Ρεμπορντίνος, εξέδωσε μια σχετική ανακοίνωση. «Η ηθική δέσμευση του Φεστιβάλ δεν μπορεί να αφορά μόνο στα προβλήματα των γυναικών μέσα σε μια πατριαρχική κοινωνία, παρά την αποτρόπαια φύση της κατάστασης στην οποία ζούμε, όπου εκατοντάδες γυναίκες δολοφονούνται κάθε χρόνο σαν αποτέλεσμα εγκληματικών ενεργειών των ανδρών».

«Σε αυτή την εποχή, στην οποία επικρατεί το λιντσάρισμα στα κοινωνικά δίκτυα, πρέπει πάντοτε να υπερασπιζόμαστε δύο βασικές αρχές που ορίζουν μέρος της κουλτούρας μας και του σώματος της νομοθεσίας μας: αυτό του τεκμηρίου της αθωότητας και αυτό της επανένταξης», συνεχίζει η ανακοίνωση και εξηγεί: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, ο Τζόνι Ντεπ δεν έχει συλληφθεί ή καταδικαστεί για οποιαδήποτε μορφή βίας εναντίον οποιασδήποτε γυναίκας. Επαναλαμβάνουμε. Δεν έχει συλληφθεί από καμία Αρχή ή δικαιοδοσία ή καταδικαστεί με οποιαδήποτε μορφή βίας εναντίον γυναικών».

Το Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν υπήρξε και πέρσι στο επίκεντρο της ίδιας συζήτησης, όταν άνοιξε με την ταινία «Φεστιβάλ του Ρίφκιν» του Γούντι Άλεν, η οποία είχε γυριστεί εξ’ ολοκλήρου σττη συγκεκριμένη πόλη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Johnny Depp (@johnnydepp)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις