ΚΥΣΕΑ Αφγανιστάν – Ελλάδα: Συνεδριάζει αύριο υπό τον Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΣΕΑ Αφγανιστάν – Ελλάδα: Συνεδριάζει αύριο υπό τον Μητσοτάκη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

ΚΥΣΕΑ Αφγανιστάν - Ελλάδα: Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για το Αφγανιστάν

17.08.2021 | 15:17

Με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη 18/08, στις 11 πμ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Στην Ελλάδα επικρατεί ανησυχία ενώ συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αθήνας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν θέτουν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη τη χώρα και την πρωτεύουσα Καμπούλ. Κι αυτό γιατί είναι πιθανό και αυτός είναι ο φόβος που υπάρχει, να δημιουργηθεί ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα προς την Τουρκία και από εκεί στην χώρα μας μέσω του Έβρου και των νησιών.

Έτσι και αλλιώς Αφγανοί περνούν συνέχεια απ’ τον ποταμό Έβρο, αλλά τώρα τα πράγματα εξελίσσονται πολύ δύσκολα, αφού οι πληροφορίες θέλουν περισσότερους από 500.000 Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να φύγουν από τη χώρα, μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν. Από την πλευρά της η Ελλάδα με επιστολή που έχει στείλει από τις 5 Αυγούστου, έχει προειδοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μία νέα μεταναστευτική κρίση, ανάλογη με εκείνη του 2015. Σημείωσε δε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική φυγή των Αφγανών πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί η Τουρκία ώστε η γειτονική χώρα να μπορέσει να μετριάσει τις μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή στρατιωτικές πηγές υπογραμμίζουν, ότι το πρώτο μέλημα πρέπει να είναι αν κλείσουν τα κενά ασφάλειας στο Αφγανιστάν, ενώ αναφέρουν ότι η κατάσταση αξιολογείται ώρα με την ώρα.

Εντολή για αυξημένους ελέγχους και περιπολίες σε Έβρο και νησιά

Πόσο ικανή είναι η ΕΕ να αντιμετωπίσει έναν νέο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων;

Η αποχώρηση των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων, ύστερα από 20 χρόνια, σήμανε την κατάρρευση των αφγανικών θεσμών. Το πλήγμα όμως είναι πολύ σοβαρότερο. Οι αναλυτές ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, τις τραγικές συνέπειες που μπορεί επιφέρει η επικράτηση των Ταλιμπάν στη μάχη απέναντι στη διεθνή τρομοκρατία. Η επικράτηση των Ταλιμπάν ακόμα κι αν το Αφγανιστάν δεν αποτελέσει, πράγμα δύσκολο, έδρα της διεθνούς τρομοκρατίας, από μόνη της δίνει «αέρα στα πανιά» των τζιχαντιστικών οργανώσεων που επιθυμούν να προχωρήσουν σε τρομοκρατικές ενέργειες σε ευρωπαϊκό έδαφος και όχι μόνο.

Πιο έτοιμη αλλά πολύ σύνθετη η κατάσταση

Η ΕΕ είναι πλέον πολύ περισσότερο ενισχυμένη να αντιμετωπίσει τρομοκρατικές ενέργειες. Από το 2015 κι έπειτα ειδικά έχει διευρύνει σημαντικά το θεσμικό πλαίσιο κατά της τρομοκρατίας, αλλά καθώς αποτελεί ζήτημα ασφάλειας, παραμένει κατά βάση αρμοδιότητα του κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά. Υπάρχουν δηλαδή όρια στο πού μπορεί να φτάσει η πολιτική ασφάλειας της ΕΕ σε κάθε κυρίαρχο κράτος-μέλος. Οι ευρωβουλευτές επίσης έχουν επισημάνει αρκετές φορές ότι η ασφάλεια και η αντιτρομοκρατική πολιτική δεν μπορούν να ενισχύονται σε βάρος των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της ΕΕ και έχει εκφραστεί επανειλημμένα η ανησυχία για κινδύνους που ελλοχεύουν για τις ελευθερίες και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών με πρόσχημα την τρομοκρατία.

Επίσης, για πολλούς οι εκτιμήσεις συνδέουν την τρομοκρατία με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ρεύμα προς την ΕΕ, μία ακόμη συνέπεια των τελευταίων εξελίξεων. Για αρκετούς αναλυτές , η αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και μια αποτελεσματική αντιτρομοκρατική πολιτική για την ΕΕ.

Πάντως, αν δεν διαψευστούν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις συνέπειες της επικράτησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, η Ευρώπη πιθανότατα θα κληθεί να δώσει μάχη μπροστά σε ένα νέο γύρο έντασης της τρομοκρατικής δραστηριότητας, εντός κι εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.

Μεγάλη ανησυχία σε Ελλάδα και Ευρώπη για το προσφυγικό κύμα από Αφγανιστάν

Exit mobile version