Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι, τρομάζει η μετάλλαξη Δέλτα
ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι, τρομάζει η μετάλλαξη Δέλτα

Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: «Η μεγάλη αιτία της έξαρσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση»

«Η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη με μικροσωματίδια και τοξικά αέρια και με τη χρήση μάσκας μειώνεται ο αριθμός των μικροσωματιδιών που εισέρχονται στον οργανισμό μου», είπε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής σχολιάζοντας τις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα αυτό το καλοκαίρι έκανε λόγο για μια τραγωδία, ενώ για το υγειονομικό κομμάτι της υπόθεσης, στάθηκε στη χρήση της προστατευτικής μάσκας από όλους όσοι είναι κοντά στην πυρκαγιά.

«Οι άνθρωποι χωρίζονται σε τρεις ανθρώπους. Οι απολύτως υγιείς αν φορούν μάσκα δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως ΧΑΠ, άσθμα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί και να επικοινωνήσουν με τον πνευμονολόγο τους.», εξήγησε.

«Η είσοδος του τοξικού νέφους κάνει φλεγμονή. Σε έναν υγιή άνθρωπο θα φέρει δυσφορία, σε έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει ασθματική κρίση. Όσοι νιώσουν ιδιαίτερα συμπτώματα δεν είναι φυσιολογικό. Αν νιώσουμε έντονο βήχα, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος το πιθανότερο είναι να έχω πρόβλημα στο αναπνευστικό και να μην το ξέρω. Στην Ελλάδα ένα 10% έχουν ΧΑΠ και οι μισοί δεν το ξέρουν», τόνισε και αναφέρθηκε στην επιβλαβή συνήθεια του καπνίσματος.

«Η μεγάλη αιτία της έξαρσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση»

Στο κομμάτι της πανδημίας, ο κ. Βασιλακόπουλος υπέδειξε την νυχτερινή διασκέδαση ως τη βασική αιτία της έξαρσης των κρουσμάτων, στάθηκε στην αξία του εμβολιασμού και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να είναι προστατευμένοι και οι εμβολιασμένοι. «Είμαστε μακριά από την κορύφωση, γιατί συνεχίζει να υπάρχει κινητικότητα. Η μεγάλη αιτία της έξαρσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση. Οι νέοι ξεφαντώνουν όπως πριν τον κορωνοϊό. Όταν δεν είμαστε εμβολιασμένοι τα ανθρώπινα πράγματα είναι πρόβλημα.

Όταν είμαστε στο μπαράκι δεν φοράω τη μάσκα μου και δεν κάθομαι στα 2 μέτρα από τον άλλον. Η μεγάλη αύξηση που έχουμε είναι σε μικρές ηλικίες. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε χάσει πέντε νέες ανθρώπους 18 – 39 ετών όλοι ανεμβολίαστοι και δεκατέσσερις είναι διασωληνωμένοι. Έχουμε 94 ανθρώπους νεκρούς σε αυτές τις ηλικίες (συνολικά). Ο νέος δεν είναι άτρωτος. Έχουμε ένα παιδάκια διασωληνωμένο, ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Δεν μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω αν δεν εμβολιαστούμε.», σημείωσε.

«Το μείγμα μέτρων της πολιτείας το αποφασίζει η πολιτεία. Υγειονομικά το σωστό είναι ότι οι εσωτερικοί χώροι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια με ανεμβολίαστους», ξεκαθάρισε και αναφέρθηκε στην απώλεια του 70χρονου πλήρως εμβολιασμένου ανθρώπου που προκάλεσε ανησυχία. «Με βάση τα στοιχεία από τις ΗΠΑ σε 164 εκ. εμβολιασμένων έχουμε 1.500 θανάτους. Αν εμβολιάσουμε 10 εκατ. Έλληνες θα χάσουμε 90 ανθρώπους από κορωνοϊό και 430 θα νοσηλευτούν.», τόνισε.

«Τα νυχτερινά κέντρα/μπαρ θα πρέπει να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους. Ο άλλος θα πρέπει να έχει ως κίνητρο, αν θέλει να διασκεδάσει, θα πρέπει να εμβολιαστεί. Θα έπρεπε να ισχύσει και εσωτερικούς και για εξωτερικούς χώρους. Δεν εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εφευρεύθηκε και το επάγγελμα του τσιλιαδόρου που όταν έρχεται έλεγχος λέει στους πελάτες να κάτσουν.»

Αναφορικά στα σούπερ μάρκετ ο κ. Βασιλακόπουλος πρότεινε την διενέργεια κάποιου τεστ από τους ανεμβολίαστους. «Το συχνότερο που ακούω – από τους αντιεμβολιαστές – είναι δεν έχει δοκιμαστεί μακροχρόνια το εμβόλιο. Η απάντησή μου είναι κάποιος που κόλλησε τον κορωνοϊό και γιατρεύτηκε, ξέρει τι θα του συμβεί σε 4 χρόνια;».

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι

H eπιστροφή των εκδρομέων, η μετάλλαξη Δέλτα και το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου είναι τα κύρια θέματα που θα συζητήσουν σήμερα σε έκτακτη διευρυμένη σύσκεψη από κοινού οι επιτροπές λοιμωξιολόγων και εμβολιασμού, προκειμένου να χαραχτεί μια στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας από το Σεπτέμβριο, να περιοριστεί η διασπορά και να επανέλθει ο ρυθμός των ραντεβού στα επίπεδα του Ιουνίου.

Για το εάν θα υπάρξουν νέα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης, πέραν των τοπικών lockdown, οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διστακτικοί σύμφωνα με τις πληροφορίες, εντούτοις η αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία και ο αριθμός των νέων διαγνώσεων που παραμένει υψηλός έχουν χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου.

Οι αποφάσεις για την τρίτη δόση

Οι αποφάσεις για το σε ποιες κατηγορίες πολιτών θα υπάρξει σύσταση για ενισχυτική δόση αναμένεται να ληφθούν το αργότερο μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου, όπως λένε οι πληροφορίες του The Toc.  Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης ενισχυτικής δόσης στους εμβολιασμένους του γενικού πληθυσμού. Οι κατηγορίες για τις οποίες αναμένεται να υπάρξει σύσταση είναι οι ανοσοκατασταλμένοι και οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, χωρίς να αποκλείονται και οι υγειονομικοί, λόγω εργασιακών συνθηκών.

Έκκληση για εμβολιασμό των παιδιών πριν την επιστροφή στην τάξη

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε στη χθεσινή ενημέρωση πως είναι ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των παιδιών με αυξημένο κίνδυνο, όπως τα παχύσαρκα παιδιά, παιδιά με χρόνια προβλήματα από όλα τα συστήματα- αναπνευστικό, κυκλοφορικό, πεπτικό, ουροποιητικό- παιδιά με νευρομυϊκές παθήσεις, ανοσοεπάρκειες, σύνδρομα και νευροαναπτυξιακά προβλήματα.

Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι της μεθοδολογίας του MRNA και είναι εγκεκριμένα και τα δύο εμβόλια για αυτές τις ηλικίες και της Pfizer και της Moderna, ενώ εξελίσσονται μελέτες και για μικρότερες ηλικίες με τροποποίηση της δόσης. “Για όλους τους δισταγμούς, προβληματισμούς, ερωτήματα, απορίες που έχουν οι γονείς και είναι απόλυτα δικαιολογημένο διότι ένα καινούργιο εμβόλιο ήρθε σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, αναμφίβολα ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο παιδίατρος τον οποίον εμπιστεύονται, με τον οποίο έχουνε κάνει στα παιδιά τους πάνω από 15 εμβόλια κατά την διάρκεια της συνεργασίας τους, εμβόλια για την πρόληψη των διαφόρων λοιμωδών νοσημάτων” υπογράμμισε. “Μετά τις διακοπές, εκτός ότι από τις συνήθεις ετοιμασίες για το σχολείο θα πρέπει ο εμβολιασμός έναντι της Covid, με την συνεργασία του παιδιάτρου, να μπει στον προγραμματισμό των εμβολιασμών του παιδιού από την οικογένεια”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις