Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Φεβρουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επίδομα παιδιού 2021- δικαιούχοι: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αίτηση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα παιδιού 2021- δικαιούχοι: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αίτηση

Επίδομα παιδιού 2021- δικαιούχοι: Ποιοι το δικαιούνται και ποιοι καλούνται να επιστρέψουν το ποσό που θα τους χορηγηθεί

Ανοιχτή είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης Α21 για το Επίδομα Παιδιού. Όπως ενημερώνει η δοίκηση του ΟΠΕΚΑ, οι δικαιούχοι του Επιδόματος μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2021 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2019 και μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης.

Πως υπολογίζεται

Η εκκαθάριση των αιτήσεων για το συγκεκριμένο επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ, καθορίζεται σύμφωνα με την τελευταία φορολογική δήλωση που από εδώ και στος εξής θα είναι αυτή του 2021. Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποίηση αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα.

Οι νέοι δικαιούχοι αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, καθώς λόγω των μειωμένων εισοδημάτων που διαπιστώθηκαν το 2020, εξαιτίας των επιπτώσεων από την πανδημία του νέου κορονοϊού, αναμένεται να προστεθούν αρκετοί στη λίστα των παραληπτών. Η εν λόγω αύξηση των δικαιούχων αναμένεται να φανεί στις επόμενες καταβολές.

Ποιοι καλούνται να επιστρέψουν χρήματα

Σε όσους όμως το εισόδημα του 2020 είναι υψηλότερο εκείνου του 2019 βάσει της φορολογικής δήλωσης του 2021, τότε εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να μειωθεί και να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι απαιτούμενοι συμψηφισμοί έως την εξόφληση της διαφοράς.

Επίσης, δικαιούχοι του επιδόματος, οι οποίοι υπέβαλαν τις αιτήσεις λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματα του 2019 κι έλαβαν κάποιες από τις 3 πρώτες δόσεις του 2021 ή και τις τρεις, την δεύτερη του επιδόματος, όταν θα υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους στο taxisnet, εφόσον το εισόδημα κατά το 2020 ξεπερνά τα όρια που θέτει ο οργανισμός, θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό στον ΟΠΕΚΑ.

Πότε καταβάλλεται η επόμενη δόση

  • Τέταρτη δόση: Στις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί η τέταρτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
  • Πέμπτη δόση: Στις 30 Νοεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί η πέμπτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
  • Εκτη δόση: Πριν από την Πρωτοχρονιά αναμένεται να καταβληθεί η τελευταία και έκτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. (Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Προκειμένου να λάβουν το επίδομα παιδιού, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν οριστικά την αίτησή τους και να λάβουν έγκριση. Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.)


Οι πολίτες για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια:

  • Πρώτη κατηγορία εισόδημα έως 6.000 ευρώ
  • Δεύτερη κατηγορία εισόδημα 6.001-10.000 ευρώ
  • Τρίτη κατηγορία εισόδημα 10.001- 15.000 ευρώ

Το ποσό του επιδόματος- Αναλυτικά:

  • Για την πρώτη κατηγορία 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον 70 ευρώ για το δεύτερο και άλλα 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε επιπλέον των 3 παιδιών
  • Για τη δεύτερη κατηγορία 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο
  • Για την τρίτη κατηγορία 28 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 28 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις