UEFA- ποδοσφαιρικοί σύλλογοι: Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 6 δισ. ευρώ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

UEFA- ποδοσφαιρικοί σύλλογοι: Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 6 δισ. ευρώ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Αναστασία Αρτεμιάδη

UEFA- ποδοσφαιρικοί σύλλογοι: Δίνει πακέτο στήριξης 6 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

14.08.2021 | 12:59

Σε πακέτο στήριξης μέχρι 6 δισ. ευρώ πρόκειται να καταλήξει η UEFA, ώστε να βοηθήσει τις ποδοσφαιρικές ομάδες να ανακάμψουν από την πανδημία. Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα πακέτο χρηματοδότησης μεταξύ 2 και 6 δισ. ευρώ, έκτακτη χρηματοδότηση για τυχόν μελλοντικές κρίσεις και νέους κανόνες για οικονομικό fair play. Το εν λόγω σχέδιο θα δώσει τη δυνατότητα στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια αυτά με χαμηλότερα χρεωστικά επιτόκια και να μπορέσουν να προβούν σε αναδιάρθρωση του ήδη υπάρχοντος χρέους τους για τα επόμενα 5 με 7 χρόνια.

Η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης, με τα έσοδα να φτάνουν τα 25,2 δισ., μειωμένα κατά 13%. Η κρίση αυτή έχει επηρεάσει και τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες, με τον Μέσι να εγκαταλείπει την Μπαρτσελόνα εξαιτίας οικονομικών ζητημάτων και να γίνεται μέλος της γαλλικής Παρί Σαν Ζερμέν με συμβόλαιο δύο ετών και 25 εκατ. δολάρια τον χρόνο.

Όρια στους μισθούς

Η UEFA θα προσπαθήσει να αποτρέψει τις πιο πλούσιες ομάδες, όπως, αναφορικά, τη Chelsea FC ή τη Manchester City FC, από το να αποκτήσουν αθέμιτο πλεονέκτημα, ορίζοντας πλαφόν στους μισθούς των ποδοσφαιριστών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στις αρχές του έτους, η Μπαρτσελόνα ήταν μία από τις κορυφαίες ομάδες ποδοσφαίρου που επιχείρησε να φύγει από την UEFA Champion’s League και να δημιουργήσει μία νέα European Super League. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό, το οποίο υποστήριζε οικονομικά η JP Morgan Chase & Co., κατέρρευσε εντός ολίγων ημερών, εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων φιλάθλων και πολιτικών.

Η στήριξη στο ισπανικό πρωτάθλημα

Νωρίτερα φέτος, η Barcelona ήταν μεταξύ μερικών συλλόγων που προσπάθησαν να ενισχύσουν και να διαφυλάξουν τα μελλοντικά έσοδά τους, εγκαταλείποντας το Champions League της UEFA με σκοπό να σχηματίσουν μια νέα κλειστή λίγκα, το European Super League. Ωστόσο το πρότζεκτ αυτό, το οποίο υποστηρίχθηκε από την JPMorgan Chase & Co., κατέρρευσε μέσα σε λίγες μέρες μετά από σφοδρές αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα του κόσμου και πολιτικές προσωπικότητες.

Την Πέμπτη, οι κορυφαίοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Ισπανίας συμφώνησαν με την πρόταση της CVC Capital Partners να επενδύσει 2,1 δισ. ευρώ στο ισπανικό πρωτάθλημα ονόματι La Liga, για να το βοηθήσει να ανακάμψει από την πανδημία. Η Barcelona και η Real Madrid ήταν ισχυροί αντίπαλοι του σχεδίου λόγω φόβων για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η συμφωνία για τα μελλοντικά έσοδα από τις μεταδόσεις.

Ετικέτες
Exit mobile version