Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Απέλαση Βαρυθυμιάδη – Τουρκία: Σύσσωμη καταδίκη από τα κόμματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απέλαση Βαρυθυμιάδη – Τουρκία: Σύσσωμη καταδίκη από τα κόμματα

Απέλαση Βαρυθυμιάδη - Τουρκία: Προσβλητική στάση απέναντι στον Ποντιακό Ελληνισμό

Σύσσωμα τα κόμματα, καταδίκασαν την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, με την απέλαση του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργου Βαρυθυμιάδη, προχώρησε η Τουρκία. Σημειώνεται ότι, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας θα πραγματοποιούσε επίσκεψη στη γείτονα ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού και θα δήλωνε «παρών» στην αυριανή πατριαρχική θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας. Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής αφέθηκαν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι τους, ωστόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κρατήθηκε και απελάθηκε.

Η Αθήνα αντέδρασε έντονα και με οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η πρεσβεία μας στην Αγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά «με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη». «Ο κ. Βαρυθυμιάδης μετέβη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

ΣΥΡΙΖΑ: Προσβλητική στάση απέναντι στον Ποντιακό Ελληνισμό

«Η απέλαση του κ. Βαρυθυμιάδη από την Τουρκία εκτός από καταχρηστική είναι και προσβλητική απέναντι στο σύνολο του Ποντιακού ελληνισμού, καθώς έχει και την ιδιότητα του προέδρου μιας εκ των δύο Ποντιακών Ομοσπονδιών του χώρου, παραμονές της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας, της Κοίμησης της Θεοτόκου», σημείωσε με δήλωσή του ο Γιάννης Αμανατίδης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία.

«Η απέλαση αυτή έρχεται να προστεθεί στις αναίτιες απελάσεις δύο Ελληνίδων επιστημόνων από τις τουρκικές αρχές το προηγούμενο χρονικό διάστημα, Μάιο και Ιούλιο του 2021. Τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών είναι σοβαρό ζήτημα και η κυβέρνηση οφείλει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποτραπεί η καταπάτησή τους και να υποστηρίξει ενεργά, απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, τους εκατοντάδες Έλληνες ποντιακής καταγωγής, που αναμένεται να επισκεφθούν για προσκύνημα την Παναγία Σουμελά στον Πόντο.

Θα κατατεθεί δε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση ελέγχου την Δευτέρα 16/8 προς τον ΥΠΕΞ κ. Δένδια, για ποιες ενέργειες έχει και πρόκειται να προβεί».​

ΚΙΝΑΛ-Χρηστίδης: Η κράτησή του είναι επιθετική κίνηση

Σε σχόλιό του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, καταδικάζει «την απαράδεκτη τουρκική κίνηση εναντίον του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γ. Βαρυθυμιάδη» και προσθέτει: «Η κράτησή του είναι επιθετική κίνηση, στην οποία πρέπει άμεσα να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση».

ΚΙΝΑΛ – Λοβέρδος: Επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία δεν είναι δημοκρατική χώρα

Σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, καταδίκασε την στάση της Τουρκίας έναντι του κ. Βαρυθυμιάδη. «Μετά από ενημέρωση που είχα από το Υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζουμε ρητά και απερίφραστα τη στάση της Τουρκίας απέναντι στον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργο Βαρυθυμιάδη. Οι Τουρκικές αρχές απαγορεύοντας την είσοδο του Γ. Βαρυθυμιάδη στην Τουρκία λόγω των δηλώσεών του για τη Γενοκτονία των Ποντίων επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία δεν είναι δημοκρατική χώρα. Στις δημοκρατίες κανένας άνθρωπος δεν διώκεται για τα φρονήματά του».

ΚΚΕ: Απαράδεκτο γεγονός

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, αναφέρει: «Το ΚΚΕ καταδικάζει το απαράδεκτο γεγονός της απαγόρευσης εισόδου, κράτησης και απέλασης από τις τουρκικές αρχές του Γ. Βαρυθυμιάδη, Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κατά τη μετάβαση του στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας».

Ελληνική Λύση: Νέο παραλήρημα ναζιστικού τύπου

Ως «ένα νέο παραλήρημα ναζιστικού τύπου» χαρακτηρίζει η Ελληνική Λύση, τη σύλληψη από τις τουρκικές αρχές, του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γ. Βαρυθυμιάδη.

Παράλληλα με το ιστορικό της υπόθεσης -«οι τουρκικές Αρχές τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, πριν μεταβεί προς την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα ώστε να παραστεί στην Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου»- η Ελληνική Λύση ταυτοχρόνως εκφράζει την οργή της «για το συνεχή, ανελέητο διωγμό των Ελλήνων του Πόντου και καλεί άμεσα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την άμεση απελευθέρωση του Έλληνα πολίτη και την παραδειγματική τιμωρία της Τουρκίας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις