Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Πέδρο Αλμοδόβαρ λογοκρισία: Η συγγνώμη του Instagram για την αφίσα που “κατέβασε”
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέδρο Αλμοδόβαρ λογοκρισία: Η συγγνώμη του Instagram για την αφίσα που “κατέβασε”

Πέδρο Αλμοδόβαρ λογοκρισία: Το Instagram κατέβασε τις αναρτήσεις που περιελάμβαναν το πόστερ

Η νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδοβάρ, «Μητέρες παράλληλες», η οποία αναμένεται να ανοίξει το Φεστιβάλ Βενετίας, συνάντησε μια αναπάντεχη λογοκρισία από τον κολοσσό των social media, το Instagram. Μόλις την Τρίτη, η εταιρεία παραγωγής της νέας ταινίας του Ισπανού σκηνοθέτη δημοσίευσε το πόστερ της νέας ταινίας. Σε αυτό εμφανίζεται σε ροζ φόντο μια γυναικεία θηλή, από την οποία τρέχει μια σταγόνα γάλα. Το σχέδιο που περιβάλλει το γυναικείο στήθος δίνει παράλληλα στον θεατή την αίσθηση ενός οφθαλμού. Όπως διαβάζουμε στο Variety, το Instagram κατέβασε τις αναρτήσεις που περιελάμβαναν το πόστερ, καθώς, σύμφωνα με τους όρους χρήσης, αυτές παραβίαζαν την πολιτική του μέσου αναφορικά με την αναπαραγωγή γυμνού.

«Προβλέπουμε ωστόσο ορισμένες εξαιρέσεις, όπου επιτρέπουμε το γυμνό σε κάποιες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του καθαρά καλλιτεχνικού περιεχομένου. Για τον λόγο αυτό αποκαταστήσαμε τις αναρτήσεις με το πόστερ της ταινίας του Αλμοδοβάρ στο Instagram και ζητούμε συγγνώμη για τη σύγχυση που προκαλέσαμε», σημειώνει σε ανακοίνωσή του στο AP. Η αποκατάσταση των εικόνων στο Instagram ήλθε έπειτα από ανάρτηση του σχεδιαστή του πόστερ, Χαβιέ Χαέν, που διαμαρτυρήθηκε για την κίνηση αυτή. «Όπως αναμενόταν, το Instagram κατέβασε το πόστερ που δημιουργήσαμε για την τελευταία ταινία του Αλμοδοβάρ» έγραψε, ενώ αναδημοσίευσε την αφίσα, αφότου επετράπη και πάλι η κοινοποίησή της στο μέσο.

H νέα ταινία του Αλμοδόβαρ

H νέα ταινία του Αλμοδόβαρ αφηγείται την ιστορία ούτε μιας, ούτε δύο αλλά τριών μαμάδων – τις υποδύονται η Πενέλοπε Κρουζ, η Αλτάνα Σάντσεζ Χιχόν και η νεαρή Μιλένα Σμιτ. «Με τις “Παράλληλες Μητέρες” επιστρέφω στο σύμπαν των γυναικών, στην μητρότητα, στην οικογένεια. Η ταινία μιλάει για τη σημασία των προγόνων και των απογόνων, την αναπόφευκτη παρουσία της μνήμης. Υπάρχουν πολλές μητέρες στη φιλμογραφία του, αυτές που θα δείτε σε αυτήν την ταινία είναι πολύ διαφορετικές», δηλώνει ο Πέδρο Αλμοδόβαρ δίνοντας το στίγμα πως σε αυτήν την ταινία οι μητέρες του θα είναι κάτι αρκετά λιγότερο από τέλειες.

«Σαν αφηγητή, οι ατελείς μητέρες με εμπνέουν συχνά. Η Πενέλοπε Κρουζ, η Αλτάνα Σάντσεζ Χιχόν και η νεαρή Μιλένα Σμιτ θα υποδύονται τις τρεις μητέρες στην ταινία, συνοδευόμενες από τον Ισραέλ Ελεχάλντε στο ρόλο του βασικού ανδρικού χαρακτήρα. Συνεργάζομαι επίσης με τις αγαπημένες μου Τζουλιέτα Σεράνο και Ρόσι ντε Πάλμα. Οι “Παράλληλες Μητέρες” θα είναι ένα δυνατό δράμα. Ή τουλάχιστον αυτό ελπίζω.»

Οι «γκάφες» Facebook και Instagram με πρόσχημα την απαγόρευση του γυμνού

Το 2014, ένα κίνημα κατέκλυσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο γυναικεία στήθη καλύπτονταν με φωτομοντάζ με ανδρικά, με στόχο να καταδείξουν την υποκρισία του Facebook να λογοκρίνει μόνο τη γυναικεία γύμνια. Εξάλλου, το 2018, το Facebook είχε κατεβάσει αναρτήσεις της βελγικής τηλεόρασης που αποτύπωναν έργα του ζωγράφου Ρούμπενς, με την ίδια αιτιολογία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Πριν από έναν χρόνο, η Εθνική Συμμαχία ενάντια στη Λογοκρισία (NCAC) στις ΗΠΑ ξεκίνησε μια καμπάνια με hashtag #WeTheNipple (εμείς η θηλή), με την οποία ζητούσαν από το Facebook να άρει τους περιορισμούς στην αναπαραγωγή γυμνών εικόνων, όταν πρόκειται για εικόνες με καλλιτεχνικό περιεχόμενο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις