Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νέα κυβερνήτης Νέας Υόρκης: Γυναίκα για πρώτη φορά στην ιστορία – Ποια παίρνει τη θέση του Κουόμο
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα κυβερνήτης Νέας Υόρκης: Γυναίκα για πρώτη φορά στην ιστορία – Ποια παίρνει τη θέση του Κουόμο

Νέα κυβερνήτης Νέας Υόρκης: Σε δυο εβδομάδες η αποχώρηση Κουόμο από το αξίωμά του

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στις ΗΠΑ και ιδίως στη Νέα Υόρκη, η παραίτηση του Άντριου Κουόμο από τη θέση του κυβερνήτη της Πολιτείας, μετά τις κατηγορίες που τον βαραίνουν γιοα σεξουαλική παρενόχληση. Πλέον, τα φώτα πέφτουν στην πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Πολιτείας που θα αναλάβει τα ηνία.  Πρόκειται για την αντικυβερνήτη της Νέας Υόρκης, η οποία εκλέχτηκε στο πλευρό του Άντριου Κουόμο στην Πολιτεία, Κάθι Χότσουλ. Η 62χρονη αντικυβερνήτης υπηρέτησε στο πόσο της αντικυβερνήτη από το 2015 και αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, μετά και την ανακοίνωση Κουόμο πως προτίθεται να παραιτηθεί. Η Χότσουλ θεωρείται κεντρώα, μετριοπαθής Δημοκρατική πολιτικός, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της στην πολιτική από την τοπική αυτοδιοίκηση των ΗΠΑ, υπηρετώντας σε μια σειρά από κομητείες πριν επικρατήσει σε μια εκλογική διαδικασία έκπληξη στο πολιτειακό κοινοβούλιο στη γενέτειρά της το Μπάφαλο.

Τους τελευταίους μήνες και όσο έρχονταν στο φως οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και τοξικό εργασιακό περιβάλλον σε βάρος του Άντριου Κουόμο, η Χότσουλ φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση της. Στις αρχές Αυγούστου και αφού δημοσιεύτηκε το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας σε βάρος του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, βγήκε μπροστά, χαρακτηρίζοντας «αποκρουστική» τη συμπεριφορά του Άντριου Κουόμο. Συγκεκριμένα, ο Άντριου Κουόμο φέρεται να παρενόχλησε τουλάχιστον 11 γυναίκες και στη συνέχεια επιτέθηκε σε βάρος εργαζόμενου στο γραφείο του, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε δημόσια για τις πράξεις του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης.

«Η σεξουαλική παρενόχληση είναι ανεπίτρεπτη σε οποιονδήποτε χώρο εργασίας και ιδιαίτερα σε δημόσιες υπηρεσίες» δήλωσε η νέα κυβερνήτης της Νέας Υόρκης «αδειάζοντας» τον Άντριου Κουόμο. «Η έρευνα της εισαγγελέα κατέδειξε μια αποκρουστική και παράνομη συμπεριφορά από τον κυβερνήτη σε βάρος πολλών γυναικών… κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» συνέχιζε με ανακοίνωσή της.

Μια μετριοπαθής πολιτικός

Σύμφωνα με το CNN, παρότι αρχικά θεωρούνταν ένας πολιτικός με αρκετά συντηρητικές ιδέες εντός του Δημοκρατικού κόμματος – εναντιώθηκε στην έκδοση άδειας οδήγησης σε πρόσφυγες που δεν διαθέτουν επίσημα έγγραφα – στη συνέχεια υποστήριξε πιο προοδευτική στάση σε μια σειρά από πολιτικά ζητήματα. Μαζί με την μητέρα της, σύστησε το 2006 ένα σπίτι υποδοχής θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στο Μπάφαλο. Όπως δήλωνε το 2014 στο Politico, η γιαγιά της υπήρξε θύμα ενδοοικογενειακής βίας, κάτι που ώθησε εκείνη και την οικογένειά της να λάβουν ενεργό δράση στο θέμα.

«Η Κάθι απευθύνθηκε διαχρονικά σε ζητήματα που είναι σημαντικά για τις γυναίκες. Ταξιδεύοντας σε όλη την Πολιτεία, προώθησε τον εαυτό της ως η πιο ισχυρή γυναίκα πολιτικός στην Πολιτεία προκειμένου να ενθαρρύνει γυναίκες να δραστηροποιηθούν και να γίνουν μια φωνή αλλαγής» γράφει στην επίσημη ιστοσελίδα της. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε σε αμερικανικό τραπεζικό ίδρυμα, ενώ ήταν και δικηγόρος για δικηγορική εταιρεία στην Ουάσιγκτον. Η Κάθι Χότσουλ είναι παντρεμένη με τον πρώην εισαγγελέα της Δυτικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, Γουίλιαμ Τζέι Χότσουλ Τζούνιορ, με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις