Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κατερίνα Ιωαννίδου – Βαρυμπόμπη: Το οδοιπορικό στα καμένα
ΕΛΛΑΔΑ

Κατερίνα Ιωαννίδου – Βαρυμπόμπη: Το οδοιπορικό στα καμένα

Κατερίνα Ιωαννίδου - Βαρυμπόμπη: Η ανάρτηση της εθελόντριας στο Facebook

Η Κατερίνα Ιωαννίδου, η εθελόντρια πυροσβέστης που έγινε viral έδειξε και συνεχίζει να δείχνει την τομή της αλληλεγγύης όσο οι καταστροφικές πυρκαγιές θέρισαν δάση ζώα και περιουσίες. Η ίδια συμμετείχε ενεργά από την πρώτη κιόλας μέρα της πυρκαγιάς που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη, με τις φωτογραφίες της με το μουντζουρωμένο από τουε κσπνούς πρόσωπο και τις αγωνιώδεις εκφράσεις να γίνονται viral σε όλο το διαδίκτυο.

Η ίδια απέφυγε να μιλήσει, όπως σημειώνει σε νεότερη ανάρτησή της, για οτιδήποτε αφορούσε τη συμμετοχή της στην προσπάθεια διάσωσης ζώων και πυρόσβεσης. Νωρίτερα, με ανάρτησή της, είχε βέβαια ζητήσει την απόσυρση αφίσας κόμματος, η οποία είχε το πρόσωπό της. Τώρα, η Κατερίνα Ιωαννίδου άφησε πίσω της το μέτωπο της φωτιάς, καθώς όπως εξηγεί πρέπει να επιστρέψει στην κανονική της δουλειά. Μια εργασία εξίσου σημαντική, αφού εργάζεται σε ιδιωτική εταιρεία ασθενοφόρων «που σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με ασθενής να σώσουμε ζωές…».

Το οδοιπορικό της δασοπυροσβέστη

«Εφόσον λοιπόν πλέον έφυγα από εκεί λόγο εργασίας, ήρθε η ώρα να ανεβάσω και εγώ τις φωτογραφίες και τα βίντεο από τα πύρινα μέτωπα που βρεθήκαμε και επιχειρήσαμε» σημεθώνει σε μια μακροσκελή ανάρτηση, στην οποία περιγράφει τις ώρες που έζησε στο μέτωπο της φωτιάς. Η Κατερίνα Ιωαννίδου εξηγεί πως ξεκίνησε με μια ομάδα τεσσάρων ατόμων, προκειμένου να απεγκλωβίσουν και να διασώσουν σκύλους και κατοικίδια που κινδύνευαν από τη φωτιά. «Εκεί βρεθήκαμε με άλλους έξι εθελοντές, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο οδηγός του φορτηγού που θα βάζαμε μέσα τα ζωάκια που θα βρίσκαμε ώστε να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο!» εξηγεί.

Σύμφωνα με την περιγραφή της, η επικοινωνία και ο συντονισμός δεν ήταν απλή υπόθεση, με τη φωτιά να τους απειλεί ουκ ολίγες φορές. «Ο κόσμος καίγονταν και οι επικοινωνίες δεν ήταν πάντα εφικτές. Ευτυχώς η Μαρία ήταν συνεχώς στην γραμμή ώστε να μας διευκολύνει σε όλα τα θέματα!» σημειώνει.  Στο δρόμο για τις Αφίδνες η φωτιά περικύκλωσε την αποστολή. Η Κατερίνα και τέσσερα ακόμη άτομα, καθώς και δύο πυροσβέστες με ένα όχημα έμειναν στο σημείο και επιχείρησαν σε «μια αρκετά μεγάλη εστία δεξιά και αριστερά του δρόμου και μετά από ώρα καταφέραμε και την σβήσαμε».

Διάσωση ζώων σε όλη τη βόρεια Αττική

Οι εκκλήσεις για βοήθεια πολλές. Όπως στην Αγίας Τριάδος, στις Αφίδνες, όπου η ομάδα εθελοντών έλαβε έκκληση για απεγκλωβισμό δύο σκύλων. «Με την βοήθεια της αστυνομίας η ομάδα μας εκεί αντί για δύο σκυλιά διέσωσε 3 σκυλιά 2 άλογα και 20 κουνέλια» σημειώνει σήμερα, η εθελόντρια. Συγκινητική είναι και η περιγραφή ενός άλλου εθελοντή, του Γιάννη. Ο κηδεμόνας ενός αξιολάτρευτου σκύλου, του Ερμή, που μόλις είχε καεί το σπίτι του και το μόνο που είχε καταφέρει να σώσει ήταν ο τετράποδος φίλος του.

Τα στιγμιότυπα που “κόβουν” την ανάσα

«Δεν υπήρχε χώρος να τον πάρει και έτσι αναλάβαμε εμείς και κανονίσαμε να του τον παραδώσουμε αργότερα στην έδρα των εθελοντών» λέει η Κατερίνα Ιωαννίδου και περιγράφει την εναγώνια προσπάθεια να οδηγήσουν τον Ερμή σε ασφαλές σημείο. «Παραδώσαμε τον Ερμή και ξεκινήσαμε πάλι για την Αγίας τριάδος όπου ήταν ένα από τα πολλά μεγάλα μέτωπα» σημειώνει. «Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε… Επιχειρήσεις κατάσβεσης από όλους μας, διασώσεις ζώων από όλους μας, μεταφορά προμηθειών από όλους μας, αποκαμωμένοι πυροσβέστες που όμως συνέχιζαν ακάθεκτοι την μάχη με την κόλαση!!!!!» λέει κλείνοντας η Κατερίνα Ιωαννίδου.

Η εθελόντρια πυροσβέστης επισημαίνει ακόμη, πως θέλησε να κάνει αυτή τη μικρή αναδρομή σε όσα έζησε μέσα στις φλόγες «για να καταλάβουν κάποιοι τι φρίκη αντιμετωπίσαμε!!!». Ένα από τα στιγμιότυπα που ανάρτησε η Κατερίνα Ιωαννίδου, με τη φωτιά να μαυρίζει τον ουρανό στον ορίζοντα και τους εθελοντές να προσπαθούν να σώσουν έναν ακόμη σκύλο. Σε άλλο μικρό στιγμιότυπο, η εθελόντρια βρίσκεται στη θέση του συνοδηγού, σε αυτοκίνητο που κινείται μέσα από περιοχή, από όπου έχει ήδη περάσει η φωτιά. Σε άλλο βίντεο, από τα δεκάδες ντοκουμέντα της Κατερίνας Ιωαννίδου, εμφανίζεται να ακολουθεί την επιχείρηση πυρόσβεσης σε κάποιο από τα μέτωπα της φωτιάς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις