Φωτιά τώρα Εύβοια: Νέο μέτωπο στο Ασμήνιο – Απειλείται ξανά το Πευκί

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα Εύβοια: Νέο μέτωπο στο Ασμήνιο – Απειλείται ξανά το Πευκί

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Φωτιά τώρα Εύβοια: Το 112 για εκκένωση

10.08.2021 | 14:03

Οι εικόνες που μας έρχνται από την Εύβοια δεν δείχνουν σημεία βελτίωσης αφού η πυρκαγιά στο βόρειο τμήμα του νησιού παρασύερεται από τους ανέμους οι οποίοι μάλιστα προκαλούν ανησυχητικές αναζωπυρώσεις.  Πυροσέστες και εθελοντές βρίσκονται στο πλευρό των κατοίκων στην πορσπάθειά τους να γίνουν ασπίδα στην πύρινη κόλαση και να σώσουν ό, τι έχει απομείνει. Όσο ετοιμάζονταν να μπουν σε νέα μάχη στν περιοχή που εκτείνεται από Καματριάδες προς Καμάρια, αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στο Ασμήνιο, ένα παραλιακό χωριό  δίπλα στο Πευκί , στο οποίο επίσης κατευθύνεται η φωτιά, σε μία διαδρομή παράλληλη με τα σημεία που κάηκαν πριν από δύο ημέρες!

Εξω από το Ασμήνιο, ξαφνικά δημιουργήθηκε ένα μεγάλο πύρινο  μέτωπο, το οποίο πέρασε την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει οι πυροσβέστες στο σημείο και κινείται απειλητικά προς το χωριό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να  δοθεί εντολή εκκένωσης του χωριού, με μήνυμα από το 112, το οποίο απειλείται από το πύρινο μέτωπο που δημιούργησε η αναζωπύρωση.  Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ασμήνιο Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

 Στη μάχη και οι Σλοβάκοι πυροσβέστες

Ωστόσο, η ανταπόκριση στο μήνυμα για εκκένωση δεν υπήρξε καθολική ανταπόκριση – όπως συνέβη και στα άλλα χωριά για τα οποία είχε σταλεί ανάλογο μήνυμα, οι νεότεροι μένουν στην περιοχή και επιχειρούν να στήσουν αντιπυρικές ζώνες, ακόμα και μέσα στο Ασμήνιο. Μεγάλη πυροσβεστική δύναμη επιχειρεί στην Καστανιώτισσα, που είναι στο δρόμο του πύρινου μετώπου.  Νέες επικίνδυνες αναζωπυρώσεις ανησυχούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις μεταξύ Γαλατσώνας και Αβγαριάς, όπου οι Σλοβάκοι πυροσβέστες που συμμετέχουν στην επιχείρηση σβήνουν αυτή την ώρα τις τελευταίες εστίες στο σημείο όπου επιχειρούν.

Η ανθρώπινη “ασπίδα”

Έξω από το χωριό Καματριάδες δόθηκε μία ολονύχτια μάχη για να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς με κατεύθυνση προς Ιστιαία και  Αιδηψό – και πλέον εκεί η κατάσταση   θεωρείται  υπό έλεγχο. «Στο μέτωπο των Καματριάδων τα πράγματα είναι υπό έλεγχο. Μάχη σώμα με σώμα. Δημότες και πυροσβέστες καταθέτουν ψυχή.

Η φωτιά δεν έσβησε στη θάλασσα γιατί ρίξαμε νερό. Με εναέρια και επίγεια μέσα», σημειώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας- Αιδηψού κ. Γιάννης Κοντζιάς στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από την πλευρά  πρόεδρος της κοινότητας Καματριάδες Θ. Κουτσουμπάκης μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα ελεγχθεί το μέτωπο στο χωριό και με τη συνδρομή των εναέριων δυνάμεων θα σβηστεί τελείως.

 

Exit mobile version