Αθήνα

°C

Κυριακή

17

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά Εύβοια τώρα: Κρίσιμη η κατάσταση στη Γαλατσώνα – Αγωνία για την Ιστιαία
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια τώρα: Κρίσιμη η κατάσταση στη Γαλατσώνα – Αγωνία για την Ιστιαία

Φωτιά Εύβοια τώρα: Μεγάλη μάχη στο χωριό Καματριάδες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η υπερπροσπάθεια των πυροσβεστών στην Εύβοια, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από την Ισταία. Οι καπνοί έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής και δυσκολεύουν πολύ τις εναέριες επιχειρήσεις. Σύμφωνα όσα γνωστοποιήθηκαν νωρίτερα, στη «μάχη» της κατάσβεσης στην Εύβοια έχουν ριχτεί και οι πυροσβέστες – απεσταλμένοι από τη Σερβία, που συνολικά μαζί με τη βοήθεια των άλλων χωρών κάνουν το έργο των Ελλήνων πυροσβεστών και εθελοντών ακόμη πιο έυκολο.

Νωρίτερα το μεσημέρι, σημειώθηκε αναζωπύρωση στη Γαλατσώνα, που απασχολεί μόνιμα το τελευταίο 24ωρο. Η φωτιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και δεν ήταν δυνατό να περιοριστεί ούτε με τα χωματουργικά μηχανήματα. Οι φλόγες έφτασαν λίγα μέτρα από το χωριό. Επικίνδυνο είναι και το μέτωπο στο Ασμίνι, που έχει κατεύθυνση προς το χωριό. Στο χωριό Καματριάδες, το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας έφτιαξαν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα έριχναν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερή απόσταση.

Αναζωπυρώθηκε και πάλι το μέτωπο στο χωριό Αβγαριά

Η εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο θεωρείται κρίσιμη, καθώς αν ξεφύγει προς τον Ευβοϊκό θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό και τα Ήλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από ισχυρή δύναμη πυροσβεστών που βρίσκεται εκεί, στην όλη προσπάθεια παίρνουν μέρος δεκάδες κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή καθώς γνωρίζουν και το γεωγραφικό ανάγλυφο αλλά και την επικινδυνότητα της περιοχής.

Οι ίδιοι έχουν προειδοποιήσει από πολύ νωρίς ότι το τμήμα ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι ένα κρίσιμο τμήμα, από το οποίο δεν πρέπει να περάσει η φωτιά. Μετά το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε και πάλι το μέτωπο στο χωριό Αβγαριά αποκτώντας τεράστιες διαστάσεις καθώς έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι. Η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με τους δημάρχους Ιστιαίας και Μαντουδίου

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον δήμαρχο Ιστιαίας- Αιδηψού Γιάννη Κοντζιά και τον δήμαρχο Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας Άννας Γιώργο Τσαπουρνιώτη. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους δημάρχους για τις καταστροφές στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας και τόνισε ότι η Πολιτεία θα είναι δίπλα στους πληγέντες από την πυρκαγιά. Ο κ. Μητσοτάκης τους διαβεβαίωσε ότι θα ανακοινωθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων καθώς και για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την ανασυγκρότηση της περιοχής.

Η συνολική εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, μιας και όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, «η κατάσταση με τις φωτιές έχει αρχίσει να εξομαλύνεται, αφού ένα-ένα τα μέτωπα έσβησαν στην θάλασσα». Παραμένει ενεργό το κύριο μέτωπο που κινείται αργά βορειοδυτικά -λόγω των ανατολικών-νοτιοανατολικών ανέμων- με κατεύθυνση προς την Ιστιαία, ωστόσο η ενισχυμένη παρουσία των εναέριων μέσων και η προπαρασκευή από πλευράς αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, μεγαλώνει τις ελπίδες ότι η φωτιά θα οριοθετηθεί εντός της ημέρας.

Τεράστια βοήθεια από τους Ρουμάνους και Ούγγρους πυροσβέστες

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν τη ρίψη νερού σε ευαίσθητα σημεία από τα εναέρια μέσα, καθώς οι καπνοί δεν καλύπτουν μόνο την Βόρεια Εύβοια αλλά έχουν φτάσει μέχρι το Βελούχι της Ευρυτανίας, ενώ η κατάσταση από χθες το απόγευμα και μέσα στην πόλη της Λαμίας είναι αποπνικτική.

Εκεί που υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα στον άξονα Φαράκλα- Σπαθάρι- Καλύβια -Τρούπι εκτός από τις ρίψεις που έγιναν από τα αεροσκάφη και ελικόπτερα κυρίως χθες το απόγευμα, όλη νύχτα δούλεψαν, μαζί με τους 200 πυροσβέστες που ήρθαν σε βοήθεια από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, δεκάδες έμπειροι κάτοικοι της περιοχής που έχουν σχέση με τη συλλογή του ρετσινιού και την περιποίηση των δασών και όλοι μαζί σταμάτησαν το μέτωπο να μην περάσει τα κρίσιμα σημεία.

“ίμαστε τυχεροί που έχουμε και τους πριονάδες”

«Βοήθησαν τρομακτικά αυτά τα παιδιά που ήρθαν από το εξωτερικό Ρουμανία και Ουγγαρία και μπήκαν μέσα στη φλεγόμενη περιοχή. Δούλευαν ακατάπαυστα μέχρι να αναχαιτίσουν την φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας κ. Αργύρης Λιάσκος. «Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά γιατί έδωσαν την ψυχή τους και γιατί δούλευαν ακατάπαυστα δίπλα στις φλόγες μέχρι να φανεί αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί θα κυνηγούσαμε ακόμη τις φλόγες από πίσω. Είμαστε υποχρεωμένοι. Μας διδάσκουν πολλά», συμπλήρωσε.

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε και τους “πριονάδες”. Αυτά τα παιδιά με τα πριόνια τους και τους φακούς τους δουλεύουν νύχτα-μέρα και σήμερα μπορώ να πω ότι αν δεν είχαμε και αυτούς πιθανά η φωτιά θα είχε φτάσει στα Ψαχνά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντιδήμαρχος που ήταν μέσα στις φλόγες από τις πρώτες ώρες υπενθύμισε πως «οι “πριονάδες” έκαναν παρεμβάσεις στις Κεχριές, στο Σπαθάρι, τα Καλύβια και σε άλλα χωριά και έχουμε σήμερα τις μικρότερες απώλειες. Ακόμη και χθες το βράδυ ήταν συγκεντρωμένοι και όταν προέκυψε πληροφορία για κάποια αναζωπύρωση έτρεχαν παρά την κούραση τόσων ημερών».

Φωτιά και στον Πισσώνα το μεσημέρι

Φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις δυο το μεσημέρι της Δευτέρας στον Πισσώνα Ευβοίας, η οποία προκλήθηκε μετά από βλάβη σε κολόνα της ΔΕΗ. Στο σημείο έσπευσαν οχήματα του Συλλόγου Εθελοντών από τα Ψαχνά, όπου πρόλαβαν και περιόρισαν άμεσα το μέτωπο πριν επεκταθεί. Σε κάθε περίπτωση, η καταστροφή στη βόρεια Εύβοια είναι πολύ μεγάλη – και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 200.000- 500.000 καμένα στρέμματα γης συνολικά και πάνω από 1000 κατεστραμμένα σπίτια, μόνον στο Δήμο Μαντουδίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται το μεσημέρι της Δευτέρας σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων σε όλη τη χώρα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αναζητά ήδη ένα σημαντικό ποσόν -ενδεχομένως 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα για τη βόρεια Εύβοια. αλλά και για τις υπόλοιπες μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, όπως της βόρειας Αττικής, της Ηλείας, Ήδη, έχουν υπάρξει διερευνητικές επαφές με τις Βρυξέλες, για την διασφάλιση κονδυλίων από τον λογαριασμό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

«Σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε παρεμβάσεις, για αμεσότερη και με μικρότερα βήματα χρηματοδότηση, μέσω προκαταβολής των ποσών προς τον πολίτη, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις