Αύξηση διασωληνωμένων Ελλάδα: Εντείνεται η πίεση στα νοσοκομεία

ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση διασωληνωμένων Ελλάδα: Εντείνεται η πίεση στα νοσοκομεία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Αύξηση διασωληνωμένων Ελλάδα: Οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 204, όταν πριν από μια εβδομάδα ήταν 176

09.08.2021 | 11:16

Σταθερά ανεβαίνει ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που χρειάζονται διασωλήνωση, ξεπερνώντας πλέον τους διακόσιους. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 204, όταν πριν από μια εβδομάδα (έκθεση ΕΟΔΥ 1ης Αυγούστου) ήταν 176. Σημειώνεται πως η μέση ηλικία των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι τα 65 έτη και σύμφωνα με τους ειδικούς, η συντριπτική πλειοψηφία, σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%, αφορά σε άτομα ανεμβολίαστα και σε μικρότερο βαθμό άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Οι λοιμωξιολόγοι σημειώνουν πως λόγω των εμβολιασμών, η πίεση στα νοσοκομεία είναι σαφώς μικρότερη σε σύγκριση με το τρίτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη, όταν οι διασωληνωμένοι είχαν φτάσει τους 850. Τονίζουν όμως πως έχει αλλάξει η εικόνα της διασποράς και η μετάδοση γίνεται πλέον από άτομα νεαρότερης ηλικίας σε μεγαλύτερους που κατά βάση δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων, όπως είχε τονίζει άλλωστε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης στην τελευταία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, έδειξε σημάδια σταθεροποίησης την προηγούμενη εβδομάδα, εντούτοις παραμένει υψηλός.

Στο επίκεντρο παραμένει η Αττική, ανησυχία για Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Ειδικότερα, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1852 νέες μολύνσεις. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 17, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.075 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται για ακόμα μια ημέρα η Αττική, εκεί όπου σύμφωνα με το χάρτη επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν τα 481 από τα 1852 συνολικά κρούσματα. Ανησυχία επικρατεί για τις τριψήφιες νέες μολύνσεις σε Κρήτη (312) και Θεσσαλονίκη (152). Παρά όμως τη συγκράτηση των κρουσμάτων σε σταθερά επίπεδα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 35%. Η πληρότητα των ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχεται στο 45%.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ήταν 209 και το ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1 (συγκεκριμένα δόθηκαν 151 εξιτήρια). Οι ειδικοί στρέφουν πλέον το βλέμμα στο Δεκαπενταύγουστο και πιο συγκεκριμένα στην επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου στα αστικά κέντρα από νησιά με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Θα υπάρχει δε ισχυρή σύσταση, που θα επαναληφθεί σε όλους τους τόνους εντός της εβδομάδας, για διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου άμεσα μετά την επιστροφή από τις διακοπές.

Exit mobile version