Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά Εύβοια τώρα: Απειλούνται χωριά προς την Ιστιαία και την Αιδηψό
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια τώρα: Απειλούνται χωριά προς την Ιστιαία και την Αιδηψό

Φωτιά Εύβοια τώρα: Τεράστιο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα

Τεράστια μάχη δίνουν οι άνδρες της Πυροσβεστικής και οι εθελοντές στην Εύβοια, ώστε να παραμείνουν εκτός κινδύνου χωριά προς την Ιστιαία και την Αιδηψό. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αρκετά ογκώδες πύρινο μέτωπο κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Ένα άλλο πύρινο μέτωπο πλησιάζει τις Γούβες σε μία πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο, το Πευκί και τη θάλασσα. Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες – και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.

Ουκρανοί και Ρουμάνοι συνδράμουν στο νότιο τμήμα του μετώπου Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτωπο της φωτιάς που έχει ζώσει τα εν λόγω χωριά παραμένει ιδιαίτερα ισχυρό και διατηρεί ένα άνοιγμα τουλάχιστον 8 χιλιομέτρων. Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι έχουν δημιουργήσει ένα τείχος που στοχεύει στο να μην περάσει η φωτιά προς την Ιστιαία. Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστών εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το πρωί θα έχει λήξει ο πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια.

“Μαραθώνιος” για τους πυρόπληκτους

Οι κάτοικοι των χωριών απευθύνουν εκκλήσεις για ενίσχυση των δυνάμεων. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, όπως επισημαίνουν ειδικοί, η επιχείρηση εναέριων μέσων είναι αδύνατη όταν οι πιλότοι δεν μπορούν να δουν τη φωτιά. Την ίδια στιγμή, στα Καμένα Βούρλα, τον Ορχομενό, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, τη Λαμία αλλά και τη Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο και Αλόννησο αναζητούν ξενοδοχεία ή ακόμα και κλειστά γήπεδα, οι επιτελείς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για να φιλοξενηθούν όσοι έχασαν τα σπίτια τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Τα πλάνα και ο προγραμματισμός ανατρέπεται κάθε ώρα. Οι εκκενώσεις περιοχών δημιουργούν πιεστικές συνθήκες και οι μεταφορές με πλοία νέες ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν. Οι δυνατότητες της Εύβοιας και των γύρω περιοχών, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, εξαντλήθηκαν από το πρώτο βράδυ. Υπενθυμίζεται πως οι μετακινήσεις επιβατών και οχημάτων από την Αιδηψό γίνεται δωρεάν, με απόφαση του υπ. Ναυτιλίας.

Κοσμοσυρροή σε ξενοδοχειακές μονάδες

«Είναι αδύνατον να περιγραφούν αυτές οι καταστάσεις με νούμερα. Τα νούμερα αλλάζουν πολλές φορές μέσα στη μέρα» σημειώνει ο Ηλίας Μπουρμάς, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα μαζί με μία ομάδα επιτελών του. Την πρώτη μέρα όπως ο ίδιος είπε κλείστηκαν κάποια ξενοδοχεία για να τακτοποιηθούν περίπου 200 άτομα. «Με την εκκένωση στα παραλιακά της Λίμνης την Τρίτη το βράδυ μεγάλωσαν οι ανάγκες, αλλά φιλοξενήσαμε συνολικά παραπάνω από 500 άτομα. Εκεί που όλα άλλαξαν είναι όταν οι Ροβιές εκκενώθηκαν. Δεχτήκαμε πίεση.

Αμέσως χρειάστηκαν κρεβάτια για περισσότερα από 1.000 άτομα μέσα σε λίγες ώρες. Βρήκαμε στην Αιδηψό και την Χαλκίδα και φιλοξενήσαμε κάτι λιγότερο από 2.000 άτομα» σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Μπουρμάς και εξηγεί ότι «φιλοξενήθηκαν και σε ξενοδοχεία στην Αιδηψό, σε 3 ξενοδοχεία στη Χαλκίδα με δυναμικότητα 500 άτομα και σε 4 ξενοδοχεία στη Νέα Αρτάκη και την Ερέτρια με δυναμικότητα άλλων 300 ατόμων».
Οι κάτοικοι ήθελαν να μείνουν όσο πιο κοντά γίνεται στα χωριά τους.

“Οι άνθρωποι που μπήκαν στα πλοία δεν ήθελαν να πάνε στη Χαλκίδα”

Όταν αποφασίστηκε η εκκένωση της Αγίας Άννας ο κ. Μπουρμάς εξηγεί ότι υπήρχαν διαθέσιμα περίπου 600 κρεβάτια μαζί με εκείνα που από την προηγούμενη μέρα είχαν δηλώσει ότι θα αναχωρήσουν. «Οι άνθρωποι που μπήκαν στα πλοία δεν ήθελαν να πάνε στη Χαλκίδα. Αλλά ήθελαν αν πάνε στην Αιδηψό και να εκτιμήσουν στη συνέχεια τι θα κάνουν. Έτσι επειδή δεν υπήρχαν δωμάτια, πολλοί μεταφέρθηκαν στη Χαλκίδα στα ξενοδοχεία και ανοίξαμε και το Δημαρχείο Μαντουδίου» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Μπουρμάς. Στη συνέχεια συμπληρώνει ότι ο προγραμματισμός ξεπεράστηκε, καθώς υπήρχε μια μεγάλη ομάδα που δήλωσαν ότι θα φύγουν για Αθήνα, αλλά έκλεισε η Εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης και έπρεπε να φιλοξενηθούν και αυτοί που δεν μπόρεσαν να φύγουν αλλά και εκείνοι που ήταν από άλλες περιοχές και εγκλωβίστηκαν στην Εθνική Οδό μαζί με περίπου 200 άτομα ξένες αποστολές που είχαν φτάσει για να βοηθήσουν στην πυρόσβεση από τους οποίους οι 115 ήταν Ουκρανοί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις