Επίδομα 534 Ιουλίου πληρωμή: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 Ιουλίου πληρωμή: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Αναστασία Αρτεμιάδη

Επίδομα 534 Ιουλίου πληρωμή: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου

06.08.2021 | 12:48

Καταβάλλεται σήμερα, Παρασκευή 6 Αυγούστου η αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή τον μήνα Ιούλιο. Συγκεκριμένα σήμερα έχει προγραμματιστεί από το υπουργείο Εργασίας να πληρωθεί το επίδομα των 534 ευρώ σε διάφορες κατηγορίες δικαιούχων, όπως οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή τον Ιούλιο αλλά και οι καλλιτέχνες που δεν έχουν λάβει επίδομα από τον Νοέμβριο του 2020. Οι καταβολές συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ, θα μοιραστούν σε 30.586 δικαιούχους.

Οι πληρωμές αφορούν:

α) Σε αναστολές συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Ιούλιο 2021 για συνολικά 29.826 δικαιούχους, στους οποίους θα κατευθυνθεί το ποσό των 14.685.576 ευρώ για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
β) Σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις καλλιτεχνών για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 (υπόλοιπα) για συνολικά 730 δικαιούχους, στους οποίους θα κατευθυνθεί το ποσό των 387.670,82 ευρώ για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
γ) Σε μονομερείς δηλώσεις εργαζομένων ειδικών κατηγοριών που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 (υπόλοιπα) για συνολικά 30 δικαιούχους στους οποίους θα κατευθυνθεί το ποσό των 16.020 ευρώ για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Τι αλλάζει τον Αύγουστο

Πρόκειται για την τελευταία μεγάλη πληρωμή του επιδόματος των 534 ευρώ, καθώς από τον Αύγουστο ο αριθμός των δικαιούχων μειώνεται δραστικά.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ξεκαθαρίσει ότι το μέτρο των αναστολών μπορούν να αξιοποιήσουν τον Αύγουστο μόνο 6 κατηγορίες επιχειρήσεων και συγκεκριμένα:

  • οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων,
  • υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους,
  • υπηρεσίες παιδοτόπου
  • υπηρεσίες που παρέχονται από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές ενώσεις
  • Υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων
  • Υπηρεσίες κρατήσεων για συνεδριακά κέντρα και εκθεσιακούς χώρους

Οι εν λόγω επιχειρήσεις (για τις οποίες δεν ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας) μπορούν να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους που είχαν προσληφθεί έως και την 31η Μαρτίου 2021.

Διευκρινίζεται ότι δεν ισχύει το όριο των 16 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως, ούτε το κριτήριο τζίρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιούλιο οι επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, ψυχαγωγίας και αθλητισμού είχαν ενταχθεί στο πλαίσιο των αναστολών έστω και με πολύ αυστηρά κριτήρια. Τον Αύγουστο όμως οι τέσσερις αυτοί πληττόμενοι κλάδοι είναι εκτός αναστολών, άρα και χωρίς προστασία έναντι των απολύσεων (από το τέλος του μήνα κι έπειτα).

Exit mobile version