Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Μίκης Θεοδωράκης ηλικία: Ο σπουδαίος συνθέτης “έκλεισε” τα 96
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μίκης Θεοδωράκης ηλικία: Ο σπουδαίος συνθέτης “έκλεισε” τα 96

Μίκης Θεοδωράκης ηλικία: 10 πράγματα που μπορεί να μην ήξερες για τον κορυφαίο καλλιτέχνη

96 χρόνια ζωής συμπλήρωσε πριν λίγες μέρες (29/7) ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης. Μιας ζωής υπερπλήρους, μυθιστορηματικής, γεμάτης από καλλιτεχνική δημιουργία, πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, διεθνή αναγνώριση, υψηλές διακρίσεις, αλλά και αμφισβήτηση για τις κατά καιρούς αμφιλεγόμενες και μεταβαλλόμενες θέσεις του πάνω σε βαρύνοντα ζητήματα της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας. Συνθέτης, στιχουργός, ποιητής, πεζογράφος, πολιτικός, ακτιβιστής και αγέραστος αγωνιστής της ζωής και της δημοκρατίας, ο Μίκης συμπυκνώνει, θαρρείς, την ιστορία της Ελλάδας από την Κατοχή έως και σήμερα.

Ακολουθούν 10 πράγματα που μπορεί να μην ήξερες για τον κορυφαίο καλλιτέχνη:

1. Αν και Κρητικός (από πατέρα, η μάνα του ήταν πρόσφυγας Μικρασιάτισσα), ο Θεοδωράκης γεννήθηκε στην Χίο. Και πέρασε τα παιδικά του χρόνια μεταξύ Μυτιλήνης, Ιωαννίνων, Αργοστολίου, Πάτρας, Πύργου και (κυρίως) Τρίπολης, λόγω των συνεχών μεταθέσεων του πατέρα του, που ήταν ανώτερος δημόσιος υπάλληλος.

2. Το 1950, μετά την εξορία και τα αποτρόπαια βασανιστήρια στην Μακρόνησο αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει καταπίνοντας μπαρούτι.

3. Συνέθεσε το πρώτο μουσικό του έργο σε ηλικία 12 χρόνων, ενώ στα 17 έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ στην Τρίπολη με το δικό του έργο «Κασσιανή».

4. Το 1978 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την στήριξη του ΚΚΕ, αλλά με ποσοστό 16,32% ήρθε τρίτος (πίσω από τον κυβερνητικό Γιώργο Πλυτά και τον Δημήτρη Μπέη που εξελέγη στον β’ γύρο).

5. Το συνθετικό του έργο, εκτός από τραγούδια που όλοι έχουμε τραγουδήσει, περιλαμβάνει συμφωνική μουσική, ορατόρια, όπερες, μπαλέτα, μουσική δωματίου, χορωδιακά, μουσική για θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

6. Το πασίγνωστο τραγούδι του «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου» (στίχοι Νίκος Γκάτσος, α’ ερμηνεία Γιοβάννα) ηχογραφήθηκε από τους Beatles ως «The Honeymoon Song» τον Ιούλιο του 1963, στην διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής του BBC (αγγλικοί στίχοι Ουίλιαμ Σάνσομ).

7. Μεταξύ των διεθνών προσωπικοτήτων που το 1969 κινητοποιήθηκαν απαιτώντας την άμεση απόλυση του φυματικού και πολυβασανισμένου Μίκη από τις φυλακές του Ωρωπού ήταν οι Λόρενς Ολίβιε, Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Λέναρντ Μπέρνσταϊν, Άρθουρ Μίλερ, Χάρι Μπελαφόντε και Τζον Ουίλιαμς.

8. Εκτός από βουλευτής της ΕΔΑ (1964-1968), βουλευτής του ενιαίου ΚΚΕ (1981-1986), ο Θεοδωράκης έχει διατελέσει βουλευτής Επικρατείας και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1990-1993).

9. To 1983 του απονεμήθηκε το Βραβείο Ειρήνης Λένιν από την ΕΣΣΔ, το 2000 έφτασε έως την βραχεία λίστα για το Νομπέλ Ειρήνης, ενώ προ ημερών, ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της δημοκρατίας, ανακοινώθηκε πως η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα του απονείμει τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής.

10. Ξεκινώντας από το παγκοσμίως γνωστό μουσικό θέμα της ταινίας «Ζορμπάς» (1964), και φτάνοντας μέχρι την όπερα «Λυσιστράτη» (2000) όλοι ξέρουμε τον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Κι όμως. Το 1988 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για την μυθιστορηματική βιογραφία του «Οι δρόμοι του Αρχάγγελου», ένα από τα 30+ βιβλία που έχει εκδώσει.

DW: Γνωρίζουν οι νέοι τον Μίκη Θεοδωράκη; Ποια η παρακαταθήκη του στη μουσική;

Παρά τις αμφιλεγόμενες πολιτικές τοποθετήσεις του στη Γερμανία, οι Γερμανοί αγάπησαν με πάθος τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Γερμανός μουσικός ΧένιγνκΣμιντ, μουσικός συνεργάτης του Έλληνα συνθέτη μιλά στο DW Greek για την παρακαταθήκη του Μίκη Θεοδωράκη και κάνει μια ενδιαφέρουσα πρόβλεψη για το μέλλον.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις