Τηλεργασία φθινόπωρο 2021: Επανεξετάζεται λόγω κορονοϊού

ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεργασία φθινόπωρο 2021: Επανεξετάζεται λόγω κορονοϊού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Τηλεργασία φθινόπωρο 2021: Τι είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής

05.08.2021 | 13:58

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα αναφορικά με το νέο στέλεχος δέλτα του SARS-CoV-2, που πλήττει πια τις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, συγκέντρωσαν και παρουσίασαν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Συγκεκριμένα:

1. Το στέλεχος Δέλτα ευθύνεται πλέον για άνω του 75% των προσφάτων κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί περαιτέρω.

2. Ο SARS-CoV-2, όπως όλοι οι ιοί, μεταβάλλονται συνεχώς λόγω μεταλλάξεων στο γενετικό τους υλικό οι οποίες δεν επιδιορθώνονται. Ελαφρώς διαφορετικές γενετικές παραλλαγές ενός ιού ονομάζονται στελέχη.

3. Το στέλεχος Δέλτα είναι μια παραλλαγή του SARS-CoV-2, δηλαδή του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

4. Το στέλεχος Δέλτα
μεταδίδεται πιο εύκολα συγκριτικά με άλλα στελέχη, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί ευκολότερα να αυξηθούν τα κρούσματα COVID-19.

5. Ο καλύτερος τρόπος για να αναχαιτίσουμε τη μετάδοση του στελέχους Δέλτα είναι ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2.

6. Τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προσφέρουν προστασία έναντι του στελέχους Δέλτα και άλλων στελεχών του SARS-CoV-2.

Τηλεργασία για τη νέα χρονιά

Τα εμβόλια είναι αστάθμητος παράγοντας, αλλά και πώς θα συμπεριφερθεί ο κορονοϊός, θα δούμε κι άλλες παραλλαγές, το θέμα είναι τι αντίκτυπο θα έχουν στην πανδημία. Τα παραπάνω τόνισε στον ΣΚΑΪ το μέλος της επιτροπής ειδικών και καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής. Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ότι στη χώρα μας ήδη βλέπουμε 2.500 και 3.000 περιστατικά, οπότε το φθινόπωρο θα ξεκινήσει με πολύ πιο ψήλο baseline απ’ ό,τι πέρυσι, κάτι που θα τροφοδοτήσει λογικά νέο, πολύ μεγαλύτερο επιδημιολογικό κύμα.

«Δεν θα αποφύγουμε το φθινόπωρο μέτρα όπως η τηλεργασία. Το βλέπουμε αυτό ήδη στις ΗΠΑ. Γυρίζουν σε υβριδικά μοντέλα σκέφτονται και άλλες λύσεις», είπε «Φαντάζεστε τι θα γινόταν σήμερα αν δεν είχαμε τους εμβόλια; Μειώνουν δραστικά λοιμώξεις, νοσηλείες» ανέφερε επίσης ο κ. Τσακρής, ενώ τόνισε παράλληλα ότι το νέο στέλεχος Δέλτα, εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε όλο τον πλανήτη.

Exit mobile version