Κρούσματα Αύγουστος 2021: Σταθεροποίηση του κύματος, ανησυχία για τη θρησκευτική εορτή

ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα Αύγουστος 2021: Σταθεροποίηση του κύματος, ανησυχία για τη θρησκευτική εορτή

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κρούσματα Αύγουστος 2021: Στους 192 οι διασωληνωμένοι

05.08.2021 | 09:27

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα σχετικά με το νέο στέλεχος δέλτα του SARS-CoV-2, που πλέον επικρατεί στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Το στέλεχος Δέλτα ευθύνεται πλέον για άνω του 75% των προσφάτων κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί περαιτέρω.

Ο SARS-CoV-2, όπως όλοι οι ιοί, μεταβάλλονται συνεχώς λόγω μεταλλάξεων στο γενετικό τους υλικό οι οποίες δεν επιδιορθώνονται. Ελαφρώς διαφορετικές γενετικές παραλλαγές ενός ιού ονομάζονται στελέχη.

Το στέλεχος Δέλτα είναι μια παραλλαγή του SARS-CoV-2, δηλαδή του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Το στέλεχος Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα συγκριτικά με άλλα στελέχη, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί ευκολότερα να αυξηθούν τα κρούσματα COVID-19.

Ο καλύτερος τρόπος για να αναχαιτίσουμε τη μετάδοση του στελέχους Δέλτα είναι ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2.

Τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προσφέρουν προστασία έναντι του στελέχους δέλτα και άλλων στελεχών του SARS-CoV-2.

Ανησυχούν για τον 15Αύγουστο οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες είναι εξαιρετικά συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους για την περαιτέρω πορεία του κύματος γνωρίζοντας πως πρέπει να περάσουν με ασφάλεια τον κάβο του Δεκαπενταύγουστου. Τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να κορυφωθεί η κινητικότητα των πολιτών λόγω της θρησκευτικής γιορτής.  Τα κρούσματα πλέον κινούνται πέριξ των 3.000 ημερησίως, ενώ καταγράφεται αμυδρή υποχώρησή τους την εβδομάδα που διανύουμε σε σύγκριση με εκείνα της προηγούμενης.

Ενδεικτικά, τα 2.856 χθεσινά κρούσματα ήταν λιγότερα από εκείνα της Τετάρτης 28 Ιουλίου -είχαν καταγραφεί 2.874- όπως επίσης και από τα ημερήσια κρούσματα της Τετάρτης 14 Ιουλίου που είχαν επιβεβαιωθεί 2.938 θετικά περιστατικά. Ο αριθμός των τεστ βαίνει αυξανόμενος τις αντίστοιχες ημέρες επιτρέποντας την εκτίμηση περί οριακής υποχώρησης της επιδημίας.

Τις πτωτικές τάσεις αποτυπώνει καλύτερα ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης COVID-19 (Rt), ο οποίος στην επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκτιμάται στο 1,05 μέσα από μια συνεχή καθοδική πορεία, από το 1.38 στις 14 Ιουλίου και σταδιακά στο 1.23 και στο 1.16 την περασμένη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι υπέρβαση της μονάδας σημαίνει κατάσταση υψηλού συναγερμού και απαιτεί ετοιμότητα για την πρόληψη μιας απευκταίας επιδημικής εκτροπής. Παρά τη μείωση του Rt, το εύρος του στο 0.98 – 1.10 μαρτυρά ότι ο ιός είναι διάσπαρτος σε όλη την επικράτεια, και η αναπαραγωγή της λοίμωξης γίνεται με τον ίδιο ρυθμό παντού, δεν υπάρχουν δηλαδή ασφαλείς και μη περιοχές.

1.556 οι νοσηλευόμενοι

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τέταρτο επιδημικό κύμα κατάφερε να «σπάσει» ως αναμενόταν το φράγμα των 13.000 θανάτων λόγω κορωνοϊού, φτάνοντας τους 13.013 με τους τελευταίους 16 νεκρούς να αφορούν τη χθεσινή καταμέτρηση.

Στα νοσοκομεία καταγράφηκαν χθες 203 εισαγωγές ασθενών, σημαντικά αυξημένες συγκριτικά με τρεις εβδομάδες πριν, δείχνοντας την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας αν δεν επιτευχθεί σύντομα το τείχος ανοσίας. Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες είναι 5.262.223. Ο ρυθμός εμβολιασμών έχει μειωθεί αισθητά όπως έχει επισημάνει ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. Είναι ενδεικτικό ότι χθες έγιναν 42.099 εμβολιασμοί, εκ των οποίων μόλις οι 13.801 ηταν εμβολιασμοί για την 1η δόση.

Συνολικά οι νοσηλευόμενοι λόγω Covid ανέρχονται στους 1.556. Οι 1.120 νοσηλεύονται σε απλές κλινικές και οι 436 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με τους 192 να είναι διασωληνωμένοι. Για να γίνει αντιληπτή η πίεση που ήδη δέχεται το σύστημα υγείας, αρκεί να αναφερθεί ότι μέσα σε μία εβδομάδα οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 32%, από 144 στους 192.

Exit mobile version