Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά τώρα Άγιος Στέφανος: Δραματικό βράδυ για την Αττική, ισχυροί άνεμοι
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα Άγιος Στέφανος: Δραματικό βράδυ για την Αττική, ισχυροί άνεμοι

Φωτιά τώρα Άγιος Στέφανος: Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Δραματική είναι η νύχτα για την Αττική, καθώς η φωτιά που αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στους πρόποδες της Πάρνηθας και τη Βαρυμπόμπη, αφού κατέκαψε την Δροσοπηγή και το Κρυονέρι, πέρασε από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας στο ύψος των Αφιδνών. Οι εστίες φωτιάς είναι διάσπαρτες, ενώ δυστυχώς ο αέρας έχει δυναμώσει. Εικόνα από το σημείο, που εξασφάλισε το iefimerida.gr δείχνει πόσο κοντά βρίσκονται οι φλόγες στην Εθνική Οδό. Οι σπίθες της φωτιάς αιωρούνται ψηλά στον αέρα και περνούν το οδόστρωμα, όπως είναι εμφανές στο βίντεο που ακολουθεί.

https://twitter.com/112Greece/status/1423314282473791488?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1423314282473791488%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fgreece%2Farticle%2F1149613%2Fperase-tin-ethniki-odo-i-fotia-pros-tin-meria-tou-agiou-stefanou%2F

Σύμφωνα με ρεπόρτερ της ΕΡΤ ακούγονται και εκρήξεις στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμά του, προειδοποίησε ότι η νύχτα είναι απειλητική, ενώ για την Παρασκευή οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ενίσχυση των ανέμων στην Αττική έως και 8 μποφόρ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στις 22:30 σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας. Η φωτιά έφτασε στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και βρέθηκε μόλις λίγα μέτρα μακριά από τα διόδια των Αφιδνών, ενώ υπήρξε νέα αναζωπύρωση στο Κρυονέρι.

Οι πυροσβέστες, με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφεραν, τελικά, να σβήσουν τη φωτιά στα διόδια των Αφιδνών. Οι φλόγες έχουν περάσει μέσα από την Δροσοπηγή και το Κρυονέρι και κατευθύνονται προς Ιπποκράτειο Πολιτεία για την οποία δόθηκε εντολή εκκένωσης.

Καίγονται οι τάφοι στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι

Επίσης, στις φλόγες έχουν τυλιχθεί τα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι με τη φωτιά να καίει τους βασιλικούς τάφους. Οπως μετέδωσε το Mega, έχει εισβάλλει στο εσωτερικό των κτημάτων και οι φλόγες έχουν φτάσει στους τάφους. Η πυρκαγιά έχει αφήσει ανέπαφη εκκλησία και μαυσωλείο, προς το παρόν.

Κρυονέρι: Εκτός λειτουργίας δύο κρίσιμα κυκλώματα υπερυψηλής τάσης – Έρχονται κυλιόμενες διακοπές ρεύματος

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή βόρεια του Κρυονερίου έχει θέσει εκτός λειτουργίας δύο κρίσιμα κυκλώματα που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στέφανου, μια απο τις σημαντικότερες υποδομές Υπερυψηλής Τάσης στην Αττική. Η σοβαρότητα της επίπτωσης στο Σύστημα εξαρτάται άμεσα από την κατεύθυνση που θα λάβει η πυρκαγιά το αμέσως επόμενο διάστημα.

https://twitter.com/112Greece/status/1423312500179750913?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1423312500179750913%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fgreece%2Farticle%2F1149613%2Fperase-tin-ethniki-odo-i-fotia-pros-tin-meria-tou-agiou-stefanou%2F

Ο ΑΔΜΗΕ έχει εκπονήσει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ προληπτικό σχέδιο άμυνας του Συστήματος Μεταφοράς το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες κυλιόμενες περικοπές καταναλωτών για τις οποίες θα εκδοθεί έγκαιρη ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα έκτακτα μέτρα θα ληφθούν προληπτικά και μόνο στην περίπτωση που κριθεί απολύτως απαραίτητο για την προστασία της λειτουργίας και των υποδομών του Συστήματος και την όσο το δυνατόν  ομαλότερη ηλεκτροδότηση των καταναλωτών.

Στο μεταξύ, χωρίς ηλεκτροδότηση παραμένει το Κρυονέρι λόγω της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή.  Λόγω της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη είχαν αποκοπεί τις προηγούμενες μέρες οι κύριες γραμμές μεταφοράς υψηλής, αλλά και μέσης τάσης του δικτύου, οι οποίες τροφοδοτούν τις περιοχές Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Βριλήσσια και Κηφισιά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις