Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

20

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΕΝΦΙΑ αντικειμενική αξία: Τι αλλάζει το 2022
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ αντικειμενική αξία: Τι αλλάζει το 2022

ΕΝΦΙΑ αντικειμενική αξία: Οι αλλαγές που προβλέπονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων την επόμενη χρονιά

Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά 8%, κατά μέσο όρο από το 2022, προκειμένου να απορροφηθούν οι επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που προκύπτουν από τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ο σχεδιασμός της κυβέρνησης αναμένεται να ενισχυθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί από τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες, καθώς στόχος είναι να μη χαθούν έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο.

Οι αλλαγές που έρχονται:

Ο ΕΝΦΙΑ ήδη επανασχεδιάζεται από το υπουργείο Οικονομικών με τις αλλαγές να αφορούν βασικά χαρακτηριστικά του όπως οι συντελεστές υπολογισμού του, οι οποίοι θα μειωθούν, οι συντελεστές παλαιότητας που θα αυξηθούν, οι εκπτώσεις που θα είναι μεγαλύτερες για ειδικές κατηγορίες ιδιοκτητών, ενώ θα αυξηθεί και το σημερινό αφορολόγητο όριο στον συμπληρωματικό φόρο.

Στη συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας δεν θα υπάρξουν μεταβολές, που σημαίνει ότι και για το 2022 οι εισπράξεις στον προϋπολογισμό θα παραμείνουν αμετάβλητες στα 2,6 δισ. ευρώ.

Οι αλλαγές θα αποσκοπούν στο να απορροφήσουν τις μεγάλες αυξήσεις που προκύπτουν μετά το άλμα των αντικειμενικών αξιών οι οποίες σε αρκετές περιοχές, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, θα σημειώσουν μεγάλη άνοδο.

Ωστόσο, οι φορολογούμενοι που είδαν να αυξάνεται η αντικειμενική αξία στην περιοχή τους κατά 20%, 30%, 40% δεν σημαίνει ότι θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ το 2022.

Αλλαγές των αντικειμενικών αξιών

Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για την πλειονότητα των ιδιοκτητών οι οποίοι ουσιαστικά θα είναι οι ωφελημένοι των παρεμβάσεων που θα γίνουν.

Αντίθετα, επιβαρύνσεις θα προκύψουν για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που κατέχουν ακίνητα σε περιοχές οι οποίες εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων.

Οι επιβαρύνσεις θα είναι σημαντικές για όσους έχουν ακίνητα τα οποία μέχρι σήμερα υποφορολογούνταν. Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΝΦΙΑ θα πάρει φωτιά για φορολογουμένους με ακίνητα στη Μύκονο, στο Λαγονήσι, στην Ιθάκη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Πάτμο, την Κεφαλονιά, αλλά και σε περιοχές του Χαλανδρίου και του Αμαρουσίου που αποκτούν για πρώτη φορά τιμές ζώνης.

Ο λογαριασμός θα «ξεφουσκώσει» για τους φορολογουμένους που έχουν ακίνητα στις 2.860 περιοχές όπου υπήρξε μείωση στις τιμές ζώνης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις