Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Βαρυμπόμπη τώρα – φωτιά: Καίγονται σπίτια – Εκκενώνονται και οι Θρακομακεδόνες
ΕΛΛΑΔΑ

Βαρυμπόμπη τώρα – φωτιά: Καίγονται σπίτια – Εκκενώνονται και οι Θρακομακεδόνες

Βαρυμπόμπη τώρα - φωτιά: Στην περιοχή καίγονται σπίτια, ενώ εκκενώθηκαν 4 οικισμοί.

Στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, αλλά και στις Αδάμες  έχει φτάσει η φωτιά και ήδη καίγονται κατοικίες. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει δώσει εντολή εκκένωσης της περιοχής με μήνυμα στο 112 και ήδη οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή. Πριν από λίγο, στην πλατεία της Βαρυμπόμπης εμφανίστηκαν άλογα, που απελευθερώθηκαν από τους Ιππικούς Ομίλους που λειτουργούν στην περιοχή, καθώς η φωτιά πλησίαζε επικίνδυνα. Η ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων δεν μπορεί προς το παρόν να σταματήσει τη φωτιά.

Βαρυμπόμπη: Πάνω από 350 πυροσβέστες και 70 οχήματα

Στόχος είναι να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς και η οριοθέτηση εντός της ημέρας. Συνεχώς πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα. Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα η φωτιά πέρασε στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν την περιοχή. Νωρίτερα, είχε δοθεί εντολή για εκκένωση του οικισμού Αδάμες.

https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1422555139865468932?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1422555139865468932%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fgreece%2Farticle%2F1148878%2Fvarubobi-mainetai-i-fotia-ekkenonetai-i-periohi%2F

Με σειρήνες, δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής καλούν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή. για προληπτικούς λόγους, καθώς οι φλόγες βρίσκονται μια ανάσα από τις αυλές σπιτιών, ενώ διασπαρτες εστίες φωτιάς υπάρχουν και σε δύσβατες περιοχές. Στην περιοχή εκδηλώνονται συνεχείς εκρήξεις Παρά τις προσπάθειες, οι φλόγες έφτασαν ήδη στην πλατεία της Βαρυμπόμπης. Μέσα στον οικισμό καίγονται σπίτια.

Στο σημείο επιχειρούν και ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με πάνω από 350  πυροσβέστες και 70 οχήματα. Παράλληλα, επιχειρούν 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα και το ΜΕΤΠΕ. Τις προσπάθειες συνδράμουν πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των ΟΤΑ.  Σε τρίτο μήνυμα που έστειλε πριν λίγο το 112, οι κάτοικοι καλούν τους πολίτες εάν βρίσκονται στη Βαρυμπόμπη ή τις Αδάμες, να εκκενώσουν προς Θρακομακεδόνες για λόγους ασφαλείας.

112_smsg

Meteo: Ακραία ξηρή η διαθέσιμη καύσιμη ύλη

Σε ανάλυσή του το Meteo σημειώνει ότι η δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε παράλληλα με τη σημαντική επιδείνωση των πυρομετετεωρολογικών συνθηκών γεγονός που έδρασε καταλυτικά ώστε η πυρκαγιά να αποκτήσει διαστάσεις και ο έλεγχος της να καταστεί δύσκολος. Η διαθέσιμη καύσιμη ύλη είναι ακραία ξηρή, συμβάλλοντας στην εξάπλωση των πύρινων μετώπων και την ανάπτυξη υψηλού θερμικού φορτίου.

Σύμφωνα με το meteo.gr, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αναμένεται μικρή βελτίωση των συνθηκών από αργά το απόγευμα (19:00-20:00). Η βελτίωση αυτή συνδέεται με την ανάκαμψη της υγρασίας της καύσιμης ύλης καθώς θα υποχωρούν οι μέγιστες θερμοκρασίες και η υγρασία θα αυξάνεται. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ευφλεκτότητα θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα συνεχίσει να ευνοεί την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Ο καπνός απο τη δασική πυρκαγιά είναι ορατός και απο τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στην Πεντέλη (Εικόνα 2), οδηγώντας μάλιστα σε πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας 2.5 βαθμών Κελσίου στον μετεωρολογικό σταθμό της Πεντέλης.

Απομακρύνονται τα άλογα

Τα κύρια μέτωπα βρίσκονται στον οικισμό Αδάμες, που εκκενώνεται, στην Άνω Βαρυμπόμπη και το τρίτο στην περιοχή που βρίσκονται στους ιππικούς ομίλους, απ’ όπου απομακρύνονται άλογα με ειδικά οχήματα. Η επιχείρηση απομάκρυνσης των αλόγων είναι τεράστια, καθώς γίνεται με ειδικά οχήματα.

Λόγω του σημείου, η Εθνική Οδός ανοίγει και κλείνει συνεχώς για προληπτικούς λόγους και στα δύο ρεύματα. Παράλληλα, η αστυνομία έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες εκκένωσης των εργοστασίων στη βιομηχανική ζώνη της περιοχής. Παράλληλα, λόγω των συνθηκών, καταργούνται οι αμαξοστοιχίες 56, 58 & 59 στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα, όπως και τα δρομολόγια Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα.

Νωρίτερα, εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό». Περίπου 80 παιδιά  μεταφέρθηκαν με πούλμαν στον σταθμό Ειρήνη του ηλεκτρικού και τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους, ενώ άλογα μεταφέρονται με ειδικά οχήματα από ιππικούς συλλόγους που βρίσκονται στην περιοχή.

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου πετούν με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής πάνω από τη φωτιά συντονίζοντας από αέρος τις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ το γενικό συντονισμό έχει ο αρχηγός του ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης. Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς παρακολουθεί τις εξελίξεις από το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Κοντά σε επιχειρήσεις οι φλόγες, έτοιμες για εκκένωση – Απειλή για μοναστήρι

Συναγερμός έχει σημάνει για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται στην περιοχή που μαίνεται η μεγάλη φωτιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η αστυνομία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εκκένωση των συγκεκριμένων παραγωγικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, στις οποίες θα μείνει μόνο το προσωπικό, που είναι επιφορτισμένο με την πυρασφάλεια. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με μαρτυρίες μοναχών, οι φλόγες έχουν φτάσει πολύ κοντά σε μοναστήρι της περιοχής.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων: 1. Τατοΐου από Λ. Κύμης εώς την οδό Ερυθραίας 2. Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης 3. Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειος Πολιτεία – Ταβέρνα Λάμπρος).

Βυθίσεις τάσης στο σύστημα ηλεκτροδότησης εξαιτίας ζημιάς από τη φωτιά

Εκτός λειτουργίας τέθηκε το μεσημέρι το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) Αχαρνών-Αγίου Στεφάνου εξαιτίας της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στη Βαρυμπόμπη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, υπάρχουν μαρτυρίες ότι ακούστηκαν δύο ισχυρότατες εκρήξεις από υποσταθμό. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Αχαρνών, εικάζεται πως από αυτές τις εκρήξεις μπορεί να ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Η εξέλιξη δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση στο σύστημα ηλεκτροδότησης και έχει προκαλέσει προς το παρόν βυθίσεις τάσης που γίνονται αντιληπτές στην Αττική. Οι υπεύθυνοι του ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση με την πολιτική προστασία προκειμένου οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα να προστατευθούν από τις φλόγες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις