Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ενδοοικογενειακή βία: 14 συλλήψεις σε 24 ώρες
ΕΛΛΑΔΑ

Ενδοοικογενειακή βία: 14 συλλήψεις σε 24 ώρες

Ενδοοικογενειακή βία: Στο φόντο της δολοφονίας της 31χρονης στη Δάφνη, θύματα ξεπερνούν τον φόβο και καταγγέλλουν.

Στο φόντο της στυγερής δολοφονίας της 31χρονης δύστυχης γυναίκας στη Δάφνη από το χέρι του τυφλού από ζήλια συζύγου της, μέσα σε ένα μόλις άσκηση ενδοοικογενειακής βίας και προχώρησαν σε 14 συλλήψεις των υπαιτίων! Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, «οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας το τελευταίο 24ωρο διαχειρίστηκαν συνολικά 30 καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την επικράτεια. Στο πλαίσιο αυτό, αστυνομικοί των αρμόδιων Υπηρεσιών, ανταποκρίθηκαν άμεσα και συνέλαβαν συνολικά 14 άτομα για, μεταξύ άλλων, παραβάσεις της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία, σχηματίζοντας σχετικές δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας».

Πέτρος Καρσιώτης

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Σημειώνεται ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006. Προφανώς με αφορμή την αποτυχία έγκαιρης παρέμβασης στο διαμέρισμα του ανδρόγυνου στη Δάφνη, όπου οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης τέθηκαν σε διαθεσιμότητα γιατί αν και είχαν πάρει εντολή, δεν παρενέβησαν, όπως ορίζεται σ αυτές τις περιπτώσεις και αποχώρησαν, η Αστυνομία, προσθέτει στην ίδια επίσημη ενημέρωση και τα ακόλουθα:

Κατευθύνσεις και πληροφορίες

«Η Ελληνική Αστυνομία διερευνά κάθε καταγγελία και διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης». Στη συνέχεια παρατίθενται, ακόμη μια φορά, πληροφορίες για τις ενέργειες στις οποίες μπορούν να προβούν τα θύματα, σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν τη βία αυτή, που πραγματικά αποτελεί όνειδος για τις σύγχρονες κοινωνίες.

Αν είστε θύμα

Πληροφορεί, λοιπόν, η Αστυνομία ότι «η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης: ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής διώκεται από το Νόμο. Αν είστε θύμα:

  • Καλέστε το 100.
  • Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με: α) Ακριβή διεύθυνση, β) Ονοματεπώνυμο, γ) Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»).
  • Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας).
  • Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.
  • Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
  • Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο [email protected].

Αν γνωρίζετε κάποιο θύμα

Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:

  • Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.
  • Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.
  • Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).
  • Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις