Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Τεντόγλου χρυσό – Τόκιο: Οι πρώτες δηλώσεις, η μητέρα του και η αποθέωση
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τεντόγλου χρυσό – Τόκιο: Οι πρώτες δηλώσεις, η μητέρα του και η αποθέωση

Τεντόγλου χρυσό - Τόκιο: «Όταν έκανε το έκτο ξεσηκώσαμε τα Γρεβενά από τους πανηγυρισμούς»

H μητέρα του Μίλτου Τεντόγλου δεν μπορούσε να κρύψει την ευτυχία της για το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε ο γιος της στο Τόκιο. Η κ. Ιωάννα Παπαδημητρίου δήλωσε ότι είναι πολύ περήφανη και ευτυχισμένη για το χρυσό άλμα του γιου της στο 8:41. Μιλώντας στην ΕΡΤ για τη μεγάλη επιτυχία του γιου της, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είμαι χαρούμενη, ευτυχισμένη. Με βρίσκετε σε δύσκολη ώρα μετά από όλη την ένταση το προηγούμενο διάστημα και την ώρα του αγώνα». Όπως είπε δε, «περίμενα αυτό το άλμα, αλλά και κάτι παραπάνω. Περίμενα και το χρυσό. Δεν το λέγαμε, βέβαια. Πίστευα όμως πως θα τα καταφέρει. Ο Μίλτος κάνει συχνά τα καλά του άλματα προς το τέλος. Όταν πέρασε και το πέμπτο το πιστεύαμε ακόμη, αλλά φοβόμασταν. Όταν έκανε το έκτο ξεσηκώσαμε τα Γρεβενά από τους πανηγυρισμούς. Ήταν ένας δύσκολος και περίεργος αγώνας, όπως είπε και ο ίδιος ήταν τυχερός. Καρδιοχτυπήσαμε πάρα πολύ και στο τέλος ουρλιάζαμε από τη χαρά μας. Υποφέρουμε κάθε φορά, σε κάθε αγώνα»

https://twitter.com/poll64376196/status/1422028489046306818

Ο Μίλτος Τεντόγλου συγκλόνισε όλη την Ελλάδα με το έκτο και τελευταίο άλμα του στον τελικό του μήκους, που του χάρισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και μετά τον αγώνα του έμοιαζε να μην… πιστεύει κι ο ίδιος το πώς εξελίχθηκε η σειρά των αλμάτων. Ο 23χρονος πρωταθλητής από τα Γρεβενά τόνισε πως τα πρώτα πέντε άλματά του «ήταν χάλια», όμως στο τέλος έκανε αυτό που έπρεπε για να τερματίσει στην πρώτη θέση, συμπληρώνοντας πως ήταν «τυχερός».

Νιώθω τυχερός

«Δεν το περίμενα να κερδίσω, ειδικά έτσι όπως εξελίχθηκε ο αγώνας. Ημουν τυχερός σήμερα, αλλά και άτυχος μαζί, γιατί δεν έκανα καθόλου καλά άλματα στην αρχή. Δεν ξέρω γιατί ήταν έτσι οι πρώτες πέντε προσπάθειές μου. Ήταν… χάλια. Δεν ξέρω τι έπαθα. Σαν να είχαν αγχωθεί, δεν ξέρω…. Στο τέλος έκανα ακριβώς την ίδια επίδοση με τον πρώτο. Σήμερα ο Χουάν Μιγκέλ Ετσεβερία ήταν καλύτερα από μένα, νιώθω λίγο κάπως που κέρδισα.

Απλά προσπάθησα να κάνω ένα απλό αλματάκι. Στις προηγούμενες προσπάθειες προσπαθούσα μάλλον πολύ, σκεφτόμουν περίεργα, δεν μπορούσα να το βρω. Έτρεξα νορμάλ, έκανα ένα αλματάκι κι έγινε» τόνισε αρχικά ο Έλληνας πρωταθλητής και χρυσός Ολυμπιονίκης στην κάμερα της ΕΡΤ και πρόσθεσε για τη συζήτηση που είχε με τον Γκρεγκ Ράδερφορντ: «Μου είπε πολλά μπράβο, ότι ήταν καταπληκτικό άλμα και χειροκροτούσε για μένα».

https://twitter.com/HellenicOlympic/status/1422076508600864772

Η ασύλληπτη ατάκα του Τεντόγλου προς την ελληνική κερκίδα

Την στιγμή που ο Μίλτος Τεντόγλου απογειώθηκε στα 8,41 και εξασφάλισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ελληνική κερκίδα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο ξεσηκώθηκε. Ο Γιώργος Πομάσκι (προπονητής), ο Σπύρος Καπράλος (πρόεδρος της ΕΟΕ), ο Εμμανουήλ Καραλής (επί κοντώ) και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής που παρακολουθούσαν τον τελικό ξέσπασαν σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Όσο για τον Μίλτο Τεντόγλου; Πήγε προς το μέρος τους, πήρε την ελληνική σημαία και είπε: “Αλητεία;”. Δείχνοντας πως έζησε με τον δικό του τρόπο το συγκλονιστικό φινάλε του τελικού του μήκους.

«Το πίστευα πάρα πολύ όλο αυτό, ήξερα ότι μπορούμε να πάρουμε ένα… μεταλλιάκι» Αυτό δήλωσε ο Γιώργος Πομάσκι, προπονητής τού εδώ και λίγες ώρες χρυσού ολυμπιονίκη στο άλμα εις μήκος, Μίλτου Τεντόγλου. Εδώ και πολλές δεκαετίες ο Γιώργος Πομάσκι εργάζεται νυχθημερόν με στόχο να οδηγεί τους αθλητές του στις κορυφές του αθλητικού κόσμου, στα μετάλλια.  Και η χρήση του υποκοριστικού δείχνει όχι έλλειψη σεβασμού αλλά την απαραίτητη έλλειψη φόβου μπροστά στον μεγάλο στόχο, στο άγιο δισκοπότηρο του στίβου, το ολυμπιακό μετάλλιο. Ο Γιώργος Πομάσκι γεννήθηκε το 1960 στη Βουλγαρία και από 12 ετών, φοιτώντας σε αθλητικό σχολείο, ασχολήθηκε με το τριπλούν.

Το ατομικό του ρεκόρ, 17,03 μέτρα, ήταν ιδιαίτερα υψηλό, όμως όπως ο ίδιος έχει αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο contra.gr και τη Mαρία Καούκη, τα κριτήρια της εποχής εκείνης ήταν τόσο απαιτητικά που δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

https://twitter.com/RedDuckling/status/1422029571348647938

Ο Πομάσκι και η Ελλάδα

Ο Πομάσκι συνδέθηκε στενά με τη χώρα μας γνωρίζοντας στη Βουλγαρία, την ελληνίδα φοιτήτρια και μετέπειτα σύζυγό του, Εύα Νικολάου. Το 1987 μετακόμισαν μόνιμα στην Ελλάδα και ο Γιώργος Πομάσκι αποκτά την ελληνική υπηκοότητα. Αυτή ήταν μία από τις πιο κομβικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού στίβου, καθώς στα χρόνια που ακολουθούν ο Γιώργος Πομάσκι αναλαμβάνει ως προπονητής ορισμένων εκ των κορυφαίων αθλητών του ελληνικού στίβου, χαρίζοντας στη χώρα μας κορυφαίες διακρίσεις, ολυμπιακές συμμετοχές και πολλά μετάλλια: Νίκη Ξάνθου, Όλγα Βασδέκη, Βούλα Τσιαμήτα, Λούης Τσάτουμας, Σπύρος Βασδέκης, Κώστας Ζαλαγκίτης, Μίλτος Τεντόγλου.

Ο «Γολγοθάς» του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Ο Γιώργος Πομάσκι όμως, παρά τις μεγάλες επιτυχίες όλα αυτά τα χρόνια, δεν σταμάτησε ποτέ να μάχεται για την καλλιέργεια και την εκγύμναση νέων ταλέντων αλλά και για το δικαίωμα προπονητών και αθλητών να εργάζονται σε υποτυπωδώς αξιοπρεπείς συνθήκες, πράγμα που δυστυχώς ακόμα και σήμερα μόνο εξασφαλισμένο δεν είναι. Δεν έχει σταματήσει στιγμή να μιλά για τις τεράστιες ελλείψεις, τις δυσκολίες και την αδιαφορία που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του χώρου του. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, μέσα σε τόσες δεκαετίες ενασχόλησης με τον στίβο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι άνθρωποι που έπαιρναν και παίρνουν τις αποφάσεις αδιαφορούσαν για τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων του στίβου και τόσων άλλων ερασιτεχνικών αθλημάτων.

Από τα άλματα στην μπάλα

Ανήσυχο πνεύμα και θέτοντας πάντοτε στον εαυτό του νέες προκλήσεις, ο Γιώργος Πομάσκι δεν δίστασε να ασχοληθεί με ένα αρκετά διαφορετικό άθλημα, το ποδόσφαιρο ,πάντα βέβαια από τη θέση που γνώριζε και γνωρίζει όσο ελάχιστοι, του υπεύθυνου εκγύμνασης αθλητών.

Έτσι τη διετία 2000 – 2002, ανέλαβε ως γυμναστής της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού. Εκεί συνεργάστηκε με κορυφαίους έλληνες ποδοσφαιριστές και ορισμένους από τους καλύτερους ξένους που αγωνίστηκαν ποτέ στην Ελλάδα: Κριστιάν Καρεμπέ, Τζιοβάνι, Πρέντρακ Τζόρτζερβιτς, Γρηγόρης Γεωργάτος, Στέλιος Γιαννακόπουλος κ.α. Στη διετία αυτή εφάρμοσε ασκήσεις και μεθόδους, πρωτόγνωρες για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δεδομένα της εποχής. Την παραίτησή του από αυτό το πόστο, την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος ως το μεγαλύτερο λάθος στη ζωή του. Επέστρεψε όμως στον στίβο και συνέχισε να χαρίζει στην Ελλάδα μεγάλες διακρίσεις.

Μια ζωή στον στίβο

Η ιστορία και το παρόν του ελληνικού στίβου θα είχαν εντελώς διαφορετική εξέλιξη χωρίς τον Γιώργο Πομάσκι, τον προπονητή – καθοδηγητή τόσων ικανών και επιτυχημένων αθλητών και συνοδοιπόρο τους σε ένα δρόμο τόσο δύσκολο, όσο ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στην Ελλάδα. Πότε μα ποτέ όμως το κύρος και η αξία του αυτή δεν τον παρέσυραν στο ελάχιστο ίχνος αλαζονείας. Είτε βρίσκεται στο προπονητήριο του ΟΑΚΑ, ανάμεσα σε πρωταθλητές, ερασιτέχνες αθλητές, personal trainers, παιδιά που προπονούνται και γονείς που περιμένουν να τα παραλάβουν, είτε στις κερκίδες ολυμπιακών σταδίων τις κρίσιμες στιγμές ενός τελικού φωνάζοντας «Χαλάρωσε το χέρι σου και ρύθμισε τη φόρα σου», ο Γιώργος Πομάσκι θα είναι πάντα ένας χαμογελαστός προσηνής κύριος με στρογγυλό καπέλο με γείσο, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι οι αθλητές και οι αθλήτριες του και οι στόχοι που μαζί έχουν θέσει.

https://twitter.com/KKaterina9/status/1422031735341080579

Συγκινεί ο πρώτος προπονητής του Τεντόγλου: «Μίλτο δεν είσαι τυχερός, είσαι ικανός»

Ο πρώτος προπονητής του Έλληνα Ολυμπιονίκη παρακολούθησε την προσπάθεια του από τα Γρεβενά κι έστειλε το δικό του μήνυμα στον Τεντόγλου. «Μίλτο δεν είσαι τυχερός, είσαι ικανός. Μας συγκίνησες. Σε ευχαριστούμε για όλα. Στις επόμενες διοργανώσεις να κάνεις από το πρώτο άλμα την καλή επίδοση και να μην μας αφήνει με καρδιακά. Έχει τον τρόπο του ο Μίλτος. Όχι απλά πάτησε το τέλειο άλμα, μέτρησε πόσο κάνει ο Ετσεβερία και έκανε ακριβώς την ίδια επίδοση. Μίλτο συγχαρητήρια», δήλωσε ο Βαγγέλης Παπανίκος στη Δημόσια τηλεόραση.

Αποθέωση

Όπως ήταν λογικά, ο Τεντόγλου αποθεώθηκε και στο Twitter, με όλους τους Έλληνες να δηλώσουν υπερηφάνεια και να λένε ένα μεγάλο «ευχαριστώ». «Θέλω να το αφιερώσω σε όλους τους Ελληνες που έμειναν ξύπνιοι και με παρακολουθούσαν» δήλωσε από την πλευρά του ο Μίλτος Τεντόγλου στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον αγώνα.

https://twitter.com/saitanasker/status/1422090373942362112?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1422090373942362112%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2021%2F08%2F02%2Fsports%2Folympiakoi-agones%2Fmiltos-tentoglou-apotheosi-sto-twitter-gia-ton-xryso-olympioniki%2F

Το δημαρχείο Γρεβενών θα παραμείνει φωταγωγημένο για τις επόμενες τρεις ημέρες προς τιμήν του Ολυμπιονίκη Μίλτου Τεντόγλου», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Δασταμάνης. Ο κ. Δασταμάνης ανέφερε, επίσης, ότι το επόμενο διάστημα ο Δήμος Γρεβενών, σε συνεννόηση με τον Ολυμπιονίκη και την οικογένειά του, «θα διοργανώσει τιμητική εκδήλωση που θα ανταποκρίνεται στο ύψος της Ολυμπιακής διάκρισης του αθλητή αλλά και της τιμής που προσέφερε στην πόλη, αφού σήκωσε ψηλά τον γενέθλιο τόπο του κάνοντάς τον γνωστό στα πέρατα της γης».

Σημειώνεται, ότι με πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής στήθηκε γιγαντοοθόνη στο πάρκο Μανιταριών όπου παρά το προχωρημένο της ώρας, 4:30, πάνω από 300 άτομα, με πρώτους τον δήμαρχο Γρεβενών και τους δημοτικούς συμβούλους, παρακολούθησαν τον τελικό του μήκους και τις προσπάθειες του Μίλτου Τεντόγλου.

https://twitter.com/bilefs/status/1422087290365546496?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1422087290365546496%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2021%2F08%2F02%2Fsports%2Folympiakoi-agones%2Fmiltos-tentoglou-apotheosi-sto-twitter-gia-ton-xryso-olympioniki%2F

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις