Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Το τηλεκοντρόλ, από την Ευτυχία Παπούλια
ΕΛΛΑΔΑ

Το τηλεκοντρόλ, από την Ευτυχία Παπούλια

Μια εποχή, που χρειάζεται μόνο ψυχραιμία και λογική σκέψη

Από την Ευτυχία Παπούλια
Κοινωνιολόγος
Όταν γυρίζω σπίτι, στέκομαι μπροστά στην τηλεόραση. Έτσι τα παιδιά ξέρουν ότι είμαι σπίτι
Robert Lembke

Ζωή, έλεγε σπουδαίος ο Τζον Λέννον, είναι αυτό που συμβαίνει όταν εμείς ασχολούμαστε με άλλα πράγματα. Παραφράζοντας αυτό το απόφθεγμα, θα λέγαμε πως ζωή είναι αυτό που συμβαίνει έξω από την πόρτα του σπιτιού μας και ακόμη παραπέρα, μέχρι το… άπειρο, όταν εμείς είμαστε καθηλωμένοι μπροστά στην τηλεόραση, όσοι από εμάς δηλαδή δεν την έχουμε πετάξει ακόμη στα σκουπίδια, περιμένοντας με μαζοχιστική διάθεση να μας πούνε… πότε θα πεθάνουμε από την Δέλτα, ή την Έψιλον μετάλλαξη.

Δεν μπορεί, μέχρι να τελειώσει το αλφάβητο κάποια θα μας… πετύχει! Δε θα τη βγάλουμε καθαρή. Όσοι δε δεν κάνουν τα εμβόλια, είναι ήδη προγραμματισμένη η συνέχειά τους. Οι “ειδικοί”, τους προειδοποιούν από το πρωί μέχρι το βράδυ πως το φθινόπωρο όλοι (ναι, όλοι!) θα νοσήσουν. Πόσοι από αυτούς θα πεθάνουν, το φυλάνε για έκπληξη. Αλλά και όσοι κάνουν το εμβόλιο μη νομίζουν ότι θα τη γλιτώσουν. Όοοοχι! Δεν είναι ασφαλείς! Γιατί;

Γιατί έτσι θέλουν…

Το εμβόλιο, μας λένε, μας προφυλάσσει  από τον αναπνευστήρα, την εντατική και τη διασωλήνωση. Θα τη βγάλουμε δηλαδή με ελαφρά πηδηματάκια. Αν τους ρωτήσει κάποιος τελείως καλόπιστα, πώς προκύπτει ότι το φθινόπωρο όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν ή πώς προκύπτει ότι όλοι οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν ελαφρά και όχι πολύ βαριά, ή έστω, γιατί ως τώρα βεβαίωναν τους πολίτες ότι οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς ενώ αυτό δεν ισχύει ή αν τίποτε από αυτά δε συμβεί, τότε πού θα  απολογηθούν όλοι αυτοί;

Αυτό δεν είναι ενημέρωση! Αυτό είναι τηλεοπτική σειρά τρόμου που παίζεται πάνω από ενάμιση χρόνο με τη συνενοχή και των ΜΜΕ. Μισό δελτίο ειδήσεων αφιερωμένο στον κορονοϊό και το άλλο μισό στον… Ερντογάν, σε καθημερινό επίπεδο. Γνωρίζουμε άραγε ως λαός πόσο σπουδαία πράγματα συμβαίνουν, πόσοι Έλληνες βραβεύονται για προσωπικές επιτυχίες ή για τη συμβολή τους στο κοινωνικό σύνολο;

Ποιος ξόδεψε μία γραμμή για τη 13χρονη μόλις Μαρίτα  που κέρδισε σε Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό; Αυτό που προσφέρεται απλόχερα από τα ελληνικά ΜΜΕ δεν είναι ενημέρωση, είναι κατάντημα, είναι τρομοκρατία, η πεμπτουσία δηλαδή της είδησης. Είναι όλο αυτό και ευθύνη όσων ανέλαβαν να προωθήσουν την καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού.

Από τις απειλές στο φιλοδώρημα…

Που, πότε με απειλές και διασπορά τρόμου και πότε με φιλοδωρήματα ευτέλισαν τελικά τα όποια πραγματικά οφέλη, σε αντιδιαστολή με τους κινδύνους, μπορεί να έχουν όσοι αποφασισμένοι και αναποφάσιστοι έσπευσαν να εμβολιαστούν παρά τις επιφυλάξεις τους τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι.

Καιρός λοιπόν να βάλουμε στην άκρη όλο αυτό το σύστημα τρομοκράτησης, καιρός να μάθουμε τι σημαίνει να ζούμε, τι σημαίνει καλοκαίρι, χαλαρότητα και να βγούμε έξω στον δρόμο, κι ας έχει αναρχικούς, εξαρτημένους, γόπες στα πεζοδρόμια. Η πιο απλή δραστηριότητα που δεν χρειάζεται καθόλου σκέψη, είναι να περπατήσουμε και όπου μας βγάλει και όποια ώρα γυρίσουμε σπίτι.

Όμως καλοκαίρι δε σημαίνει μόνο θάλασσα και υπαίθρια πάρτι, αν και αυτά δε συνιστώνται. Όσοι από εμάς δεν έχουμε καταφέρει φέτος ή δε θέλουμε να εκθέσουμε τον εαυτό τους στον κίνδυνο της επιδημίας ας φροντίσουμε να πηγαίνουμε καθημερινά σε κοντινές παραλίες με το αυτοκίνητο, τη συγκοινωνία ή τα ειδικά εκδρομικά πούλμαν, που μας πηγαίνουν με ασφάλεια και μικρό κόστος σε πιο μακρινά μέρη. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια ευλογημένη χώρα που όπου κι αν κατοικεί κάποιος σε σύντομο διάστημα μπορεί να βρίσκεται στη θάλασσα.

Λίγη ζωή!

Το καλοκαίρι πραγματοποιούνται πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με πιο σημαντική το Φεστιβάλ Αθηνών. Αξίζει κάποιος να επισκεφθεί έστω και μία φορά το Ηρώδειο και την Επίδαυρο ακόμη και αν δεν τον ενδιαφέρει το θέαμα ή δεν κατανοεί Αρχαία Τραγωδία και Κλασσική Μουσική.

Πολλοί νέοι θεωρούν πως διακοπές χωρίς σύντροφο δεν έχουν νόημα, δεν έχουν ενδιαφέρον. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος μύθος! Η συντροφιά μιας κολλητής από το Δημοτικό είναι σχεδόν πάντα προτιμότερη και από τον πιο ιδανικό σύντροφο για αυτές τις μέρες ανάπαυλας που έχεις ανάγκη να γελάσεις με την ψυχή σου. Ωστόσο και αν αυτή η φίλη δεν είναι διαθέσιμη, ολιγοήμερες διακοπές όπως μια τριήμερη απόδραση με ένα καλό βιβλίο δίπλα μας είναι μια πολύ καλή πρόταση.

Μην αφήνεις την καθημερινότητα να σκεπάζει αυτά που έχουν νόημα και σημασία. Άκουσε τα πουλιά, δες τον ήλιο, τα αστέρια, θαύμασε το φεγγάρι. Το χθες ξεθωριάζει, το αύριο δεν το γνωρίζει κανείς όσο μοντέλα κι επικαλεστεί.

Καλές διακοπές!
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις