Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χάκερς: Στόχος κυρίως οι επώνυμοι
ΕΛΛΑΔΑ

Χάκερς: Στόχος κυρίως οι επώνυμοι

Χάκερς: Σήμα κινδύνου από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το χάκινγκ στα social media.

Χακάρουν λογαριασμούς στα social media και εκβιάζουν, ζητώντας «λύτρα» με εκβιαστικά μηνύματα στους χρήστες για την επιστροφή του λογαριασμού στον κάτοχό του! Την πληροφορία, μαζί με τις ανάλογες οδηγίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος δίνει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην οποία, όπως σημειώνει, καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα περιπτώσεις αλίευσης των στοιχείων εισόδου σε λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (user name & password), με πρόσχημα την ολοκλήρωση της επίσημης πιστοποίησης των λογαριασμών τους (verify account – bluetick). «Ειδικότερα οι δράστες αποστέλλουν άμεσο μήνυμα», λέει η Δίωξη «κυρίως σε λογαριασμούς με μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό, στο οποίο αναφέρουν ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης του λογαριασμού (verify account) πρέπει να ακολουθήσουν τον σύνδεσμο που τους υποδεικνύεται.

Πέτρος Καρσιώτης

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Οι επίμαχοι σύνδεσμοι οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου του χρήστη στο λογαριασμό (phishing pages), το οποίο επιτρέπει στους δράστες να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς που δεν είναι ασφαλισμένοι με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων». Στη συνέχεια, όπως προαναφέρθηκε, αποστέλλουν εκβιαστικά μηνύματα στους χρήστες, προκειμένου να ζητήσουν χρηματικό αντίτιμο για την επιστροφή του λογαριασμού στον κάτοχό του. Επισημαίνεται από τη Δίωξη, ότι τα άμεσα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς είναι εξαιρετικά αληθοφανή.

Οι συμβουλές της Δίωξης

Κατόπιν των ανωτέρω η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτείνει στους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων εκβιαστικού περιεχομένου:

  • Να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους, να μην απαντούν στα μηνύματα, να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά.

Επιπλέον, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνεται – συστήνεται:

  • Οι εταιρείες που παρέχουν εφαρμογές και υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, δεν απαιτούν την επαλήθευση στοιχείων εισόδου σε λογαριασμούς με την αποστολή μηνυμάτων.
  • Οι λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης καθώς και οι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συνδέονται με αυτούς, πρέπει απαραίτητα να ασφαλίζονται με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, έτσι ώστε σε περίπτωση που οι χρήστες εισάγουν τα στοιχεία εισόδου των λογαριασμών τους σε παραπλανητικές ιστοσελίδες ( phishing pages ) να είναι αδύνατη η είσοδος σε αυτούς από τους δράστες.
  • Χρησιμοποιήστε ένα νέο e-mail αποκλειστικά για να συνδέσετε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Ασφαλίστε τους λογαριασμούς σας με ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, διαφορετικούς για κάθε λογαριασμό, τους οποίους θα αλλάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Μην ανοίγετε συνδέσμους ή ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία τα οποία αποστέλλονται μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης χωρίς την προηγούμενη εξακρίβωση της αξιοπιστίας τους.
  • Απευθυνθείτε στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές όταν αντιληφθείτε ότι πέσατε θύμα απάτης ή αλίευσης των προσωπικών σας δεδομένων.

 

 

Όλο και περισσότερα

Γεγονός είναι ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας, σημειώνονται όλο και περισσότερα περιστατικά “hacking”, ιδιαίτερα σε λογαριασμούς διασημοτήτων στα social media. Ακόμα και ο λογαριασμός του ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg, έχει πέσει θύμα “hacking”!

Πολλά ερωτήματα

Κατά καιρούς δημιουργούνται πολλά ερωτήματα σχετικά με το “hacking”. Μέχρι τώρα οι ειδικοί αναλυτές, έλεγαν ότι ο ένας λόγος, συνδέεται με την επιθυμία κάποιου να δείξει τις ικανότητες που διαθέτει στην πειρατεία κατά εξεχουσών προσωπικοτήτων, ενώ ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την επιθυμία κλοπής προσωπικών και ευαίσθητων πληροφοριών των χρηστών. Και τώρα, από τη Δίωξη γίνεται γνωστό ότι υπάρχει και τρίτος. Ο εκβιασμός για την επιστροφή του λογαριασμού και των δεδομένων του έναντι χρηματικής αμοιβής…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις