Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διακίνηση μεταναστών: Με 250χλμ την ώρα
ΕΛΛΑΔΑ

Διακίνηση μεταναστών: Με 250χλμ την ώρα

Διακίνηση μεταναστών: Υπό τον συντονισμό της Europol δόθηκε καίριο χτύπημα σε βασική εγκληματική οργάνωση.

«Διακίνηση μεταναστών με 250 χιλιόμετρα την ώρα»! Με αυτή τη βασική σημείωση, καθώς εξ αιτίας της ταχύτητας σημειώθηκαν θανατηφόρα και τροχαία με τραυματισμούς, η Europol δίνει βασικά στοιχεία για το ξήλωμα ενός εκ των πιο δραστήριων δικτύων διακινητών παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, μετά από παράλληλες επιχειρήσεις σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ουγγαρία. Στις έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν και στις τρεις χώρες, συνελήφθησαν 12 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και βασικά στελέχη της. Στη χώρα μας, όπου πρωτοστάτησαν η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, αλλά και δεκάδες άλλες αστυνομικές υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης, συνελήφθησαν 5 μέλη ενώ συνολικά διαπιστώθηκε η διακίνηση περισσότερων από 350 αλλοδαπών σε τουλάχιστον 56 υποθέσεις παράνομων μεταφορών. Εκτιμάται ότι η εγκληματική οργάνωση αποκόμισε περισσότερα από 700.000 ευρώ, στο πλαίσιο της παράνομης δράσης στη χώρα μας.

Πέτρος Καρσιώτης

από τον Πέτρο Καρσιώτη

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Europol που παρουσιάζει το Alphafreepress, το εγκληματικό δίκτυο διακινούσε λαθραία μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω της παραμεθόριας περιοχής του Έβρου. «Κατά τη διάρκεια δύο ετών έρευνας», αναφέρεται, «οι Αρχές επιβολής του Νόμου, εντόπισαν περισσότερα από 100 αυτοκίνητα υψηλού επιπέδου, που εξυπηρετούν την εγκληματική δραστηριότητα, εκ των οποίων 66 κατασχέθηκαν πριν από την ημέρα της δράσης. Η εγκληματική ομάδα χρησιμοποίησε οχήματα που είχαν ταξινομηθεί στη Βουλγαρία και μερικές φορές στη Γεωργία. Τα αυτοκίνητα στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα και την Ουγγαρία, όπου χρησιμοποιήθηκαν για λαθρεμπόριο μεταναστών κατά την οδήγηση με ταχύτητα έως 250 χιλιόμετρα την ώρα για να αποφευχθεί η ανίχνευση της Αστυνομίας.

Έως 2.500€ από κάθε μετανάστη

Οι ύποπτοι συγκέντρωναν από 2.000 έως 2.500 ευρώ ανά άτομο για το ταξίδι και μετέφεραν μέχρι και 15 μετανάστες κάθε φορά. Τόσο οι μετανάστες όσο και οι λαθρέμποροι τραυματίστηκαν σε αρκετά επεισόδια. Ενώ οι λαθρέμποροι ανέπτυσσαν επικίνδυνες ταχύτητες, οι μετανάστες ήταν επίσης κρυμμένοι στους κορμούς των οχημάτων. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 43 λαθρέμποροι συνελήφθησαν πριν από την ημέρα δράσης, ενώ 1 λαθρέμπορος πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

 

13 τραυματίες

Συνολικά, 442 μετανάστες λαθραία, εκ των οποίων 13 τραυματίστηκαν». Λέει ακόμη η Europol ότι «η Βόρεια Ελλάδα είναι ένας σημαντικός κόμβος για το λαθρεμπόριο μεταναστών λόγω της ενισχυμένης προστασίας των συνόρων κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Μετά την κατάσταση της κρίσης στον Έβρο τον Φεβρουάριο του 2020, διακόπηκαν πολλές απόπειρες μαζικού μεταναστευτικού κινήματος».

 

 

Η ενημέρωση της ΕΛΑΣ

Από την ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώθηκε ότι η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης συμμετείχε σε κοινή αστυνομική επιχείρηση διεθνικού χαρακτήρα, που πραγματοποιήθηκε από κοινού με τις Αρχές της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας, στο πλαίσιο της οποίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη μεταφορά αλλοδαπών στη χώρα μας.  «Ως προς τον τρόπο δράσης ( modus operandi)», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ, «η οργάνωση λειτουργούσε σε τρία στάδια, λειτουργικά αυτόνομα αλλά αλληλένδετα μεταξύ τους και συγκεκριμένα τα μέλη της:

  • Στη Βουλγαρία, προμήθευαν με πολυτελή αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού τα μέλη της οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας.
  • Στην Τουρκία, προωθούσαν τους μη νόμιμους αλλοδαπούς στη χώρα μας, μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων.
  • Στη χώρα μας, χρησιμοποιούσαν τα οχήματα, με τα οποία μετέφεραν τους αλλοδαπούς και τους αποβίβαζαν σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

 

 

Οχήματα μεγάλου κυβισμού, τροχαία ατυχήματα

Χαρακτηριστικά στοιχεία της δράσης τους, ήταν η χρήση πολυτελών αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού και η ιδιαίτερα επικίνδυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά που επεδείκνυαν. Συγκεκριμένα, οι οδηγοί αρνούνταν να συμμορφωθούν σε σήματα στάσης αστυνομικών και ανέπτυσσαν υψηλές ταχύτητες για να διαφύγουν τη σύλληψη, με αποτέλεσμα την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, ορισμένα από τα οποία σοβαρά και θανατηφόρα».

Συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη και Βέροια

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες και συνεργείο αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια, όπου συνελήφθησαν 5 μέλη της οργάνωσης (2 ημεδαποί και 3 αλλοδαποί) και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων: Τρία αυτοκίνητα και γερανοφόρο όχημα μεταφοράς οχημάτων, 4 πλαστά ζεύγη πινακίδων κυκλοφορίας, βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες) και 3.500 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις